Волинські мажоритарники не голосували за диктаторські закони*

Волинські мажоритарники не голосували за диктаторські закони*
Деякі ЗМІ почали поширювати інформацію про те, що волинські мажоритарники 16 січня 2014 року віддали свої голоси за так звані «диктаторські закони».

Деякі громадські організації навіть оголосили, що не будуть допускати до виборів тих, хто голосував за «диктаторські закони».

Свого часу волинські мажоритарними вже заявляли, що участі в голосуванні підняттям руки, тобто закони 16 січня, не брали. Як доказ наводили запис відеотрансляції пленарного засідання.

Щоб з’ясувати правду, депутати та журналісти звернулися до секретаріату Верховної Ради з вимогою опублікувати на офіційному сайті стенограму пленарного засідання 16 січня 2014 року, щоб будь-який громадянин зміг на власні очі побачити, хто насправді в той день віддав голоси за скандальні закони.

Нагадаємо, 16 січня 2104 року головуючий на пленарному засіданні Ігор Калетник ставив на голосування «диктаторські закони» та опитував голів фракцій щодо кількості голосів, які їхні депутати віддали за той чи інший закон. Підсумки голосування підбивав голова лічильної комісії В.Олійник. Саме він оголошував, яка кількість депутатів підтримала законопроект.

«ЗА» «диктаторські закони» проголосували тільки 235 депутатів - 203 депутати з фракції Партії регіонів та 32 - з фракції Комуністичної партії. Жоден інший депутат за «диктаторські закони» не голосував. Тому всі, хто звинувачують Ігоря Єремеєва, Степана Івахіва та Сергія Мартиняка в голосуванні за «диктаторські закони» мають перепросити за свої безпідставні звинувачення.

Втім, постає питання – навіщо комусь потрібно поширювати цю відверту неправду? Відповідь очевидна: в Україні стартувала виборча кампанія до Верховної Ради. А в боротьбі за депутатське крісло в деяких політиків не існує ані правил, ані моралі.

Прочитати повний текст стенограми пленарного засідання можна на сайті Верховної Ради за цим посиланням.

Нагадуємо, «диктаторські закони» це пакет законів, прийнятих Верховною Радою України у четвер, 16 січня 2014 року, та, попри гостру критику, підписаних Президентом наступного дня 17 січня. Закони приймалися підняттям рук, без використання системи «Рада» та без обговорення, а їхні тексти стали доступні тільки після того, як депутати за них проголосували.

Ці законодавчі акти, на думку більшості експертів, обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту і мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство.

Перелік так званих диктаторських законів: «Про внесення змін до Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі», «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України», «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження».

Сергій КИРИЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Волинські мажоритарники не голосували за диктаторські закони*
30 вересень, 2014, 15:11