Волинським депутатам показали, як працюють торфові заводи області

Волинським депутатам показали, як працюють торфові заводи області
До складу державного підприємства «Волиньторф» входять торфозавод «Сойне торф» та Маневицький торфозавод загальною потужністю 100 тисяч тонн продукції в рік.

Про це розповів директор Державного підприємства «Волиньторф» Іван Киричик під час Дня депутата 9 жовтня.

За його словами, підприємство він очолив в час, коли воно було нерентабельне та в розкраденому вигляді. Минулий очільник продав об’єкт київській фірмі, яка зобов’язувалася розвинути його та привести до належного робочого стану. Нині компанія не виконала свої обіцянки, тому справою займається міліція та прокуратура.

«Початок сезону був складний через брак коштів. Ми змушені скорочувати робочий час працівникам, урізати заробітну плату. Але колектив зробив практично неможливе – своєю працею люди підняли підприємство. Зараз ми експортуємо продукцію в європейські країни прикордонні з Україною – Польщу, Угорщину, Чехію та інші», - розповів Киричик.

Директор ДП «Волиньторф» зазначив, що основними напрямами роботи підприємства є видобування торфу, виробництво продукції із торфу, торгівля торфопродукцією, постачання пари та гарячої води.

«Сезон видобутку торфу в цьому році вже закінчився, але існує проблема із відведенням нових територій під видобування, багато з них знаходяться у приватній власності людей, на їхніх паях, тому зараз ідуть домовленості із мешканцями, щоб вони дозволили використовувати землі у нашій діяльності. Додам, що на розробку торфовищ ми маємо ліцензії із строком дії до 20-ти років», - зазначив Киричик.

Він пояснив, що розробка торфовищ по всій області – це реально і можливо, і це треба робити. Продукцією цікавляться покупці не тільки з Європи, але й з України – з Одеської, Харківської, Миколаївської та інших областей.

«Є багато бажаючих купити волинський торф. Раніше такого не було. Рентабельність підприємства становить близько 19%, для населення 6%. Ціна для населення 552 гривні за тонну. Виробничі потужності підприємства становлять 100 тисяч тонн торфобрикетів в рік. Із них - 70 тисяч тонн виробляє тофозавод «Сойне», а 30 тисяч тонн – Маневицький», - зауважив Киричик.

Маневицький торфобрикетний завод очолює Володимир Щербачук з 1970 року. Робітники працюють у три зміни. Раз у рік підприємство на місяць закривають для того, щоб відремонтувати сушильний апарат, раз у місяць здійснюють поточні ремонтні роботи. Роботу заводу забезпечує 120 працівників. Середня заробітна плата на ньому становить від 4 до 10 тисяч гривень. За рахунок заводу забезпечують довезення працівників на роботу.

Зі слів Щербачука, запит на продукцію втричі перевищує обсяги виробництва та потужності. Однак, щоб розширити підприємство та запустити ще одну лінію виробництва, наразі немає коштів.

У селі Прилісне Маневицького району, в селищі «Сойне» розташований ще один торфобрикетний завод та адміністративне відділення ДП «Волиньторф». Керує двома підприємствами Іван Киричик.

Відміннсть між Маневицьким заводом та заводом «Сойне» у тому, що на останньому для осушення торфу працюють парові котли, а не димові гази. До слова, парова котельня отеплює все селище Сойне, де розташовані дитячий садок, школа, басейн, житлові будинки.

«В хатах в людей дуже жарко, зимою вони вінка навіть відкривають. За опалення платять недорого», - сказав Киричик.

Зі слів голови профспілки, люди задоволені роботою на підприємстві. Адже заробітну плату вони отримують вчасно, до неї додаються премії, соціальні виплати.

«Ми навіть надаємо позики на будівництво будинку в селищі – 20 тисяч гривень, а на 5 тисяч гривень закуповуємо будматеріали для людей», - розповіла жінка.

Киричик зазначив, що на території України було 34 торфобрикетних заводи, три з них мали потужність таку, як підприємство «Сойне». Зараз залишилося 5 об'єктів з виготовлення торфобрикету, два з яких знаходиться на Волині. Інші занепали і відновленню не підлягають. У зв’язку з масовою газифікацією торфовидобувна та переробна галузь занепала.

Депутати Волинської обласної ради, оглянувши об’єкт, дійшли до висновку, що тема відновлення галузі зараз неабияк актуальна. Вони пообіцяли посприяти і допомогти підприємству на державному рівні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинським депутатам показали, як працюють торфові заводи області
10 жовтень, 2014, 11:06