Самовільна рубка, підпільні «пилорами» та бурштин: як порушують закон у волинських лісах. ФОТО

Самовільна рубка, підпільні «пилорами» та бурштин: як порушують закон у волинських лісах. ФОТО
За 2014 рік на Волині склали 1342 протоколи через порушення законодавства під час використання лісів. Серед головних порушень – самовільна рубка, неправильне збирання ягід та грибів, незаконний видобуток бурштину і підпільні пилорами.

Про це розповів під час звітної конференції за підсумками 2014 року у понеділок, 26 січня, начальник волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик.

За його словами, найчастіше волиняни вдаються до самовільного рубання дерев. За такими фактами склали 1023 із 1342 протоколів. Загалом знищили 465 метрів кубічних лісу та завдали збитків на 1,35 мільйона гривень.

Добровільно порушники компенсували 73% збитків, тобто 980 тисяч. Щоб компенсувати решту збитків, 40 справ направили у правоохоронні органи.

Ще однією новою проблемою, за словами Мазурика, став незаконний видобуток бурштину у Маневицькому районі. Він відзначив, що у серпні 2014 року в районі сіл Оконськ і Гута Лісівська виявили такі незаконні місця видобутку. Лісова охорона на місці вилучила 6 мотопомп та сотні погонних метрів пожежних рукавів.

Однак Василь Мазурик визнає, що самостійно лісники із копачами бурштину не справляться.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ВИДОБУТОК БУРШТИНУ

За його словами, у 2014 році на Волині склали 190 протоколів на порушників правил полювання у мисливських угіддях та вилучили 30 одиниць зброї. Найбільше мисливців порушників «накрили» у Старовижівському мисливському господарстві, Маневицькому лісовому господарстві та Ратнівському лісомисливському господарстві.

Ще одним відвертим порушенням Василь Мазурик назвав незаконні пилорами, які діють навколо волинських лісів. Так, за його словами, всього офіційно є 832 підприємства, які займаються обробкою деревини, однак лише 200 мають найняту робочу силу та відповідним чином оформлені документи. Всі інші (632) - нелегальні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
у серпні вилучили мотопомпи, а бурштин досьогодні добувають. і лісівники більше не бюачать нічого. чого б то? напевно, на лапу дають, аби очі опусали.
знов пару слів про назаконні пилорами і шо далі? а сікльки лісу лівого вивезли, мовчать? скільки дерева за кордон продали? мовчатььььььь
Відповісти
Останні новини
Самовільна рубка, підпільні «пилорами» та бурштин: як порушують закон у волинських лісах. ФОТО
26 січень, 2015, 14:56