У Луцьку поляки розповіли, що хочуть відкрити українсько-польський кордон

У Луцьку поляки розповіли, що хочуть відкрити українсько-польський кордон
У Луцьку громадські активісти, українські та польські історики, а також представники Української миротворчої школи обговорили проблеми польсько-українських відносин і шукали відповіді на проблемні питання.

Відкрита дискусія щодо історичної пам'яті польсько-українського періоду ІІ світової війни відбувалась 9 лютого.

Голова інформаційного центру «Майдан», а також співорганізатор круглого столу Наталка Зубар запевнила, що основним завданням Української миротворчої школи є вирішення конфліктів у кількох прикордонних областях України, в тому числі й на Волині.

Наталка Зубар зазначила, що характерним чи не для всіх прикордонних українських регіонів є проблема впливу «русского мира» через російську православну церкву.

«Волинь у порівнянні із іншими областями є спокійною, і якщо тут і є конфлікти, то вони не набувають великого масштабу. Але нещодавно у Мюнхені міністр закордонних справ Лавров згадав тему Волинської різні. Цю тему зараз росіяни активно підживлюють і провокують на конфлікт Україну та Польщу. Нашим завдання є створити усі умови для того, щоб їхні тези щодо цієї трагедії не мали жодного підґрунтя», - мовила Зубар.

На думку одного із засновників польського громадянського руху «Солідарність» Збігнева Вояка, усі гострі проблеми польсько-українських стосунків можна вирішити за допомогою відкриття кордонів. Він каже, що багато експертів, які займаються вивченням проблем польських і українських селищ, які знаходяться на кордоні, говорять про те, що кордон варто відкрити.

«Звичайно, у Польщі трішки побоюються, що з України певний час йтиме контрабанда цигарок і алкоголю. Але ми знаємо, як це зупинити. Люди, які займаються бізнесом, працюють в культурі, науці, матимуть великі шанси після відкриття кордону. Потрібна політична воля. Про це треба говорити, адже Україні Польща зможе допомагати ефективніше, коли не буде кордонних бар‘єрів», - зазначив Збігнев Вояк.

Також чоловік зазначив, що у Польщі, коли вона ще не була у складі Європейського Союзу, його співвітчизники почали працювати над тим, аби відкрити кордон із Німеччиною. Після цього дві країни почали тісно працювати у військовій та економічній сфері і це дало змогу полякам «будувати цивілізований світ».

Під час дискусії щодо історичної пам'яті польсько-українського періоду ІІ світової війни була згадана тема Волинської різні, яку кожен трактує по-різному. Але учасники дискусії зійшлись на тому, що тема трагічних подій не обов’язково повинна посварити дві країни. Навпаки Волинська трагедія може покращити польсько-українські стосунки і вона нагадує двом народам події, які більше не варто повторювати.

Український історик Микола Кучерепа, який є автором наукових робіт «Україна і Польща. Важкі питання» розповів, що впродовж останніх років він тісно співпрацював із своїми польськими колегами. Їх завданням було знайти спільне бачення на ті гострі проблеми у стосунках двох країн.

«Я завжди кажу своїм польським колегам, що нам не варто акцентувати увагу на минулих трагічних подіях, не рахувати жертв українців та поляків, а будувати майбутні дружні стосунки. Трагічна історія нас об’єднує. І ми маємо разом протистояти Кремлівській пропаганді щодо фальсифікацій на темі Волинської різні. Путін бачить, що Польща активно допомагає Україні, і він хоче посварити два народи через спекуляцій на трагічну тематику», - розповів Кучерепа.

Історик також мовив, що під час знаходження компромісу щодо деяких історичних конфліктів із польськими колегами вдалося дійти згоди у декількох важливих питаннях. Польські історики визнали, що УПА була армією, яка боролася за визволення українського народу.

Очевидно, що тема Волинської різні під час обговорення об’єднала українських та польських представників у боротьбі із зовнішнім агресором – Росією. Учасники дискусії зійшлись на тому, що потрібно не дозволити росіянам спекулювати на Волинській трагедії і повідомляти суспільству, що насправді ніякої ворожості між Польщею та Україною немає.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку поляки розповіли, що хочуть відкрити українсько-польський кордон
09 лютий, 2015, 20:27