На Волині розповіли, чому не можна спалювати сухостій та сміття

На Волині розповіли, чому не можна спалювати сухостій та сміття
Дим від спалювання сухостою та сміття призводить до загострення захворювань серцево-судинної системи та дихальних шляхів.

Про це розповів головний лікар Волинського обласного центру здоров’я Сергій Новосад, - повідомляє прес-служба управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації.

Як розповідає фахівець, при спалюванні купи сирого листя і трави горить лише верхня частина, нижня тліє ж і при недостатній кількості кисню виділяє в атмосферу безліч небезпечних для здоров’я людини речовин.

Основним компонентом диму є чадний газ, який легко зв’язуючись з гемоглобіном крові, блокує надходження кисню до тканин, унаслідок чого настає кисневе голодування і «задуха» клітин організму людини.

Вченими доведено, що у димі багаття міститься у 350 разів більше бензопиренів, ніж у сигаретному димі. Дим від спалювання трави їдкий, темний, густий. Алергетики його не переносять.

При спалюванні трави у місті, вздовж автодоріг у повітря потрапляють солі важких металів, які осіли на листі, траві. Такий дим просто отруйний. Часто в сухій траві знаходиться сміття і, зокрема, небезпечні при спалюванні пластикові пляшки. При згоранні пластика в легені «спалювачів» та їх сусідів потрапляє зокрема й діоксин, відомий своєю сильною токсичною дією практично на всі життєво важливі органи людини.

Крім того, в атмосферу виділяється фосген, що застосовувався у роки першої світової війни як хімічна зброя. У сільській місцевості у вогні згоряють також залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи леткі токсичні органічні і неорганічні сполуки.

Коли у вогонь потрапляють уламки фанери, ДВП, ДСП, що містять
фенолформальдегідні смоли, в атмосферу виділяються формальдегід і сполуки свинцю, які потрапляють в організм через легені, викликаючи отруєння. Д

Діти особливо схильні до дії утвореного під час горіння свинцю, адже він негативно впливає на розвиток головного мозку навіть при дуже низьких рівнях. Крім того, із-за більшої частоти дихання і особливостей будови легенів, діти отримують дозу в шість разів більшу, ніж дорослі.

Коли ж горить гума, то, крім згаданого, утворюється канцерогенна сажа, яка може викликати гострі респіраторні захворювання. Постійно подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо це відчувають ті люди, які страждають на бронхіти, бронхіальні астми, риніти чи тонзиліти.

Разом з тим не варто забувати, що українським законодавством за подібне варварство передбачені й штрафні санкції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З цієї причини не можна у вогнищі пекти картоплю та жарити шашлики бо "це призводить до загострення захворювань серцево-судинної системи та дихальних шляхів. " :))))) А дим виїдає очі :))) Так що не ходіть до лісу відпочивати і взагалі жарте шашлики на газу чи в духовці :))) І в ліс не ходіть-там вовки,дикі кабани і кліщі ,що "призводить до захворювань серцево-судинної системи та дихальних шляхів." :)))
Відповісти
А майданний дим від шин шкодить???
Відповісти