Сергій Мартиняк зустрівся з місцевими громадами*

Сергій Мартиняк зустрівся з місцевими громадами*
Об’єднання територіальних громад, ремонт доріг, освітніх закладів, дорогий газ та дешева сільгосппродукція - ці та інші питання нині турбують жителів волинських сіл.

Такий висновок можна зробити після зустрічей з місцевими мешканцями сіл Сокіл і Щурин Рожищенського району та Кисилин і Дорогиничі Локачинського. З тамтешніми громадами спілкувалися народний депутат від округу №20 Сергій Мартиняк та його помічник Олександр Пиза.

Тим часом сьогодні сільських жителів найбільше цікавить, яким чином має відбуватися об'єднання територіальних громад та, відповідно, їх фінансова спроможність у подальшому. Тому нардеп від початку доступно пояснив присутнім Закон «Про об’єднання територіальних громад», який був прийнятий цьогоріч у лютому, а згодом відповів на інші не менш актуальні для людей запитання.

Зокрема, жителі села Сокіл цікавились, коли нарешті відремонтують дорогу до їхнього населеного пункту, адже вона найгірша у районі. Сергій Мартиняк пояснив, що її мали оновити ще минулого року. Відповідні кошти на це, за його зверненням, були передбачені у держбюджеті. Але через події на сході країни гроші спрямували на інші, більш нагальні цілі.

Нині ж, як варіант, потрібно залучати кошти бізнесу, який працює на їх території, зокрема, кар’єру, адже саме важковагові автомобілі, які працюють там, безпосередньо вплинули на руйнування дороги.

Крім того, за словами Сергія Мартиняка, допомогти фінансово сільським громадам має закон, відповідно до якого податок з доходів фізичних осіб підприємства мають сплачувати за місцем прописки працівників, а не за місцем реєстрації підприємства.

Відповідний законопроект вже розроблений з ініціативи нардепа. Тим часом, це досвід не новий, його апробовано у сусідній Польщі.

Натомість, аби сільськогосподарську продукцію селяни не продавали за безцінь, потрібно дбати, аби вона була більш якісною та шукати вигідні ринки збуту. Але як у першому, так і у другому варіанті задля цього селянам потрібно об'єднуватися, констатував нардеп.

«Будьте ініціативними, не чекайте, що хтось прийде і щось за вас зробить, бо такого не буде. Якщо вам самим байдуже, то що ж ви хочете від інших? Я організовував для вас поїздки, аби знайти вигідні ринки збуту для овочів і картоплі, їздили до Польщі, аби перейняти досвід у садівництві. Якщо не помиляюся, ті вояжі були корисними лише для декількох людей. Тому, зміни потрібно починати, перш за все, із себе», - підсумував Сергій Мартиняк.

Тим часом, на інші прохання, як то, профінансувати ремонт музею села чи придбання музичних інструментів, заміну вікон, встановлення дитячого майданчика, облаштування спортзалу, нардеп порадив писати проекти і подавати у фонд «Європейський вектор», меценатом якого він є. Адже завдяки програмам співфінансування, які діють там, громади втілили чимало задумів.

Лише минулого року фонд спрямував на це мільйон гривень. До того ж, Рожищенський район є не надто активним учасником програм, а тому, відповідно, лише третій серед п'яти районів 20 округу, тому варто бути більш ініціативними, наголосив Сергій Мартиняк.

Загалом на зустрічах із нардепом та його помічником побували майже дві сотні селян.

Кожен із них мав можливість поспілкуватися із Сергієм Мартиняком, або ж його помічником ще й особисто. Тим часом наступні виїзди у села заплановані вже цього місяця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: реклама
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сергій Мартиняк зустрівся з місцевими громадами*
07 травень, 2015, 10:13