Українців застерігають від телефонних «розводів». ВІДЕО

Українців застерігають від телефонних «розводів». ВІДЕО
«Щасливі» смс про те, що ви стали володарем нового авто, побутової техніки, чи путівки стали частіше надходити звичайним людям, пише ZAXID.NET.

Днями Назар отримав таке повідомлення. Смс прийшла з приватного номера. Текст лаконічний: «На ваш номер випав подарунок - авто Chevrolet Cruze».

«У цій смс-ці був сайт і телефон, за яким би я мав контактувати далі з певних питань. Я зайшов в Інтернет, дійсно є там сайт, дійсно є мій мобільний телефон. Зашифровані останні чотири цифри в якості безпеки», — розповідає Назар.

За даними сайту, акцію проводить відкрите акціонерне товариство «СОЮЗ-АВТО» спільно із компанією «WellcomTelekom». Вона й надала телефон Назара. Мовляв, знайшли його після того, як поповнив мобільний рахунок через термінал. Оператор на тому кінці дроту повідомив, щоб отримати подарунок потрібно заплатити один відсоток комісії, а це більше двох тисяч гривень.

Хочемо дізнатися номер рахунку, на який потрібно надіслати гроші, але оператор вже не відповідає. А обіцянки були вражаючі.

«Вони сказали або за три дні приїхати за машиною в місто Київ, або в грошовому еквіваленті вони перерахують на мою карточку гроші», — каже чоловік.

Підозра, що це шахраї, підтверлились. В Інтернеті Назар не знайшов компанії «WellcomTelekom». Журналісти перевірили чи є автосалон за вказаною адресою у Києві. Але там нічого, окрім житлових будинків. Про автосалон місцеві не чули.

В одному із львівських автосалонів розповідають, якщо акції проводять, то лише із клієнтами магазину, або ж автосервісу. А рахунок виставляють лише, коли бачать людину.

«Для того, щоб нам оплатити кошти ми повинні підписати з клієнтом угоду, виставити йому рахунок фактуру тільки після цього клієнт нам може оплачувати, а не йдучи там в ще якийсь банкомат чи ще десь», — пояснив керівник автосалону Юрій Брицко.

Фахівці з боротьби із кіберзлочинністю, радять в таких випадках одразу писати заяву в міліцію. І в жодному випадку не вестися на халяву. З початку року у міліції Львівщини зареєстрували вже шістдесят випадків такого шахрайства.

«Щодо тих проваджень, то близько за 50 матеріалами люди були встановлені, матеріали направлені до суду, були оголошені підозри», — пояснив працівник відділу боротьби з кіберзлочинністю Ілля Тогаєв.

Тринадцятьох кібер-шахраїв вже притягнули до кримінальної відповідальності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: шахраї
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.