На Волині 30 тисяч справ за рік розглядаються в судах. Цю статистику може «збити» медіація?

На Волині 30 тисяч справ за рік розглядаються в судах. Цю статистику може «збити» медіація?
Волинянам вирішити конфліктні питання тепер може допомогти не тільки суд, а й медіатори.

У місті Луцьку відбулася конференція, під час якої обговорювали розвиток медіації у судах.

Медіація – це один з альтернативних способів вирішення суперечок у позасудовому порядку за участю медіатора. Медіатор як третя сторона допомагає сторонам знайти таке рішення конфлікту, яке задовольняє обидві сторони. Головна мета медіації – врегулювання конфліктів мирним шляхом.

Простіше кажучи, медіатори консультують людей, які збираються звертатися до суду, щоб вирішити конфлікт. Вони допомагають знайти вихід, який влаштує сторони без судового розгляду.

Як розповіла представник «Фонду Відродженння» Ольга Гальченко , то медіація – це один із потужних інструментів доступу до правосуддя для українців незалежно від матеріального становища обох сторін конфлікту: «Медіація, це власне, можливість зекономити час і гроші. Можна погодитися, що в нашій ситуації – це є дуже серйозним аргументом. У більш широкому та більш системному значенні, медіація – це, як я казала, посилення правових можливостей українців».

На медіацію протягом року в більшості потрапляли справи, які стосуються сімейних конфліктів – це 30%, 20% - це спадкові конфлікти і по 20% це земельні конфлікти та відшкодування шкоди. Приблизно 8-10% - це справи, які стосуються трудових конфліктів.
Поки що медіатори працюють на громадських засадах, але зараз йде мова, щоб врегулювати це питання на законодавчому рівні.

Суддя Апеляційного суду Оксана Завидовська-Марчук зазначила, що наразі на Волині за рік розглядається 30 тисяч судових справ, з них 5 тисяч справ – це сімейні спори, друге місце у нас займають спори, що виникають з договорів. Це справи по банківських (кредитних) конфліктах: «Так от, більшість сімейних спорів, більшість договірних спорів, земельних спорів, трудових спорів може бути вирішено в процесі медіації і не треба судового розгляду.

Закордоном працює медіація (Польща, Німеччина). В Польщі – там інститут медіації. Там медіатори окремі особи. Вони не судді, вони не юристи. В Німеччині – це судді… То в них значно менше справ, ніж у нас по Україні розглядається. Я не знаю такої держави, навіть найбільших із держав, щоб така кількість справ розглядалася в судах», - зазначила вона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині 30 тисяч справ за рік розглядаються в судах. Цю статистику може «збити» медіація?
18 червень, 2015, 13:45