У місцевих радах поменшає депутатів

У місцевих радах поменшає депутатів
Парламент прийняв в першому читанні новий закон про місцеві вибори за відкритими списками. Очевидно, що він буде допрацьовуватися, але загальна схема зрозуміла.

Так, відповідно до Закону за відкритими списками, до Волинської обласної ради обиратимуть 56 депутатів замість 80, до Луцької міської ради – 26 замість 40.

Про це пише народний депутат з Волині Ігор Гузь на своїй сторінці у Фейсбук.

1. Виборчі округи будуть сформовані згідно кількості виборців. У Волиньраді буде 56 депутатів (виборчий округ - приблизно 14 000 виборців), а у Луцькраді 36 депутатів (виборчий округ - приблизно 4 500 виборців).

2. Область відповідно буде поділена на 56 округів. Партія може висунути по два кандидати у кожному округу. Хоча очевидно всі будуть висовувати по одному кандидату.

3. В бюлетені буде наступна схема: прізвище кандидата та партія, яку він представляє. Якщо людина ставить відмітку навпроти кандидата, то автоматично голосує за нього та за його партію.

4. Під час підрахунку голосів рахують результат всіх кандидатів по округах. Це буде сумарний результат партії в області.

5. Скажімо партія отримала 20% і в перерахунку на мандати, враховуючи бонуси тих партій, які не пройшли бар'єр у 5%, то це приблизно 14 мандатів. А далі по рейтингу у відсотках в раду попадають перші 14 кандидатів, які отримали найбільший результат з усіх 56 наявних кандидатів партії.

6. Партії можуть створювати передвиборчі блоки. Прохідний бар'єр для партії 5%, для блоку 7%.

7. Ця пропорційна система з преференціями буде діяти для обласних, районних та міських рад. Вибори депутатів селищних та сільських рад будуть відбуватися на основі одномандатної мажоритарної системи відносної більшості.

8. Вибори міських голів у містах з кількістю виборців більше 90 тисяч будуть проходити у два тури, якщо в першому турі кандидат не отримає більше 50% голосів. У всіх інших містах лише один тур.

9. До обласної, районної та міської ради не передбачається самовисування. Самовисування тільки в депутати селищних та сільських рад, а також селищних, сільських та міських голів.

10. Тривалість виборчого процесу 50 днів.

11. В принципі вигравати вибори будуть не тільки ті партії, що мають хороший рейтинг, але й ті, які мають серед кандидатів поважних, впливових та відомих в регіоні кандидатів.

Сам проект закону тут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55377

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Повний маразм!
Відповісти