«Трофеї» луцьких фонтанів. ФОТО

«Трофеї» луцьких фонтанів. ФОТО
У спекотний літній час фонтани Луцька стають місцем відпочинку та розваг не лише для дітлахів, а й для дорослих.

Тому, варто ще раз наголосити на тому, що ці споруди не призначені для купання, тим більше для купання тварин. Занурюючись у фонтан, ви не лише ризикуєте власним здоровям, адже існує небезпека поранитися елементами, прихованими під водою, а й пришвидшуєте процес забруднення води, яка там знаходиться, інформує прес-служба КП "Луцькводоканал".

КП «Луцькводоканал» опікується всіма 4 фонтанами міста – 3 по пр. Волі («Каскад», «Квітка» та фонтан у сквері Алмазова) та 1 на майдані Грушевського, які працюють у вихідні та святкові дні – з 10 години ранку до 22 години вечора. Протягом року загалом вони працюватимуть 45 днів.

Перед запуском в роботу після зимового періоду на всіх чотирьох фонтанах працівниками водоканалу була проведена чистка, дезінфекція та косметичний ремонт.

Далі, кожен із луцьких фонтанів миють та міняють воду не рідше, ніж раз на 2 тижні. Для здійснення цієї роботи використовується спеціальний сачок і машина, по – народному, «кукушка», яка під тиском змиває весь бруд та плісняву з дна та стін водограю.

Ось таке чисте дно лишається після чистки, але, на жаль, не на довго.

Окрім цього, щоп'ятниці проводиться огляд фонтанів з метою перевірки рівня води у чаші фонтану, а також для запобігання засмічення водограю. Заодно відбувається перевірка електрообладнання, насосів, чаш фонтану, прибирання. На жаль, після активного, і не завжди культурного відпочинку лучан, в фонтанах залишається дуже багато сміття, різноманітні написи тощо.

Все це псує не лише зовнішній вигляд водограю, а й завдає серйозної шкоди технологічному устаткуванню комплексів. Зі слів слюсарів, під час останнього огляду фонтану напроти гімназії №4 довелось діставати металеві пробки з-під пива з форсунки фонтану. Це скільки потрібно було розуму та зусиль, щоб зігнути кожну кришечку і проштовхувати у форсунку, адже їх виявилось не 1-2, а 10 кришечок, які пошкодили обладнання в даному фонтані – обурюється Микола Романець, машиніст-слюсар КП «Луцькводоканал», який обслуговує насосні установки фонтанів.

Зі слів Анатолія Сухалевича, майстра цеху НОСВ, вода у фонтанах забруднена перш за все побутовими відходами та всіляким непотребом. Це свідчить про рівень культури багатьох лучан.

У ній плавають папірці, недопалки цигарок, серветки, пластикові пляшки та склянки, коробки, каміння, залишки їжі та, навіть, взуття, Як результат - розмочившись у воді, рештки сміття осідають на дно. В спекотну літню пору вода там нагрівається до високої температури, що створює сприятливе середовище для розмноження всіляких бактерій та процесу цвітіння води. Як результат – вода у фонтані набуває зеленкуватого кольору.

У ній може бути будь-що, адже заповнюється водограй звичайною водопровідною водою, але внаслідок забруднення різноманітним сміттям, вона стає небезпечною для здоров'я, оскільки може містити будь-який інфекційний агент. Ніхто не знає, хто туди залазить.
Також туди потрапляють атмосферні опади та осади, там купаються.

Працівники водоканалу ретельно стежать за чистотою штучних міні-водойм, проте контроль за якістю води у них не здійснюється, тому існує ризик підхопити інфекцію. Фонтани не передбачені для гігієнічних потреб, тим більше це не смітник, а лише естетична складова міста. Тому давайте разом дбати про красу свого міста та дбайливо ставитись до споруд, що радують не лише мешканців, а й гостей міста.

Працівники КП «Луцькводоканал» закликають лучан берегти красу міста та підтримувати його чистоту. Відпочиваючи біля фонтанів, нічого не ламати, навчати правильної поведінки своїх дітей. І все таки купатися краще в спеціально відведених місцях. А також велике прохання до правоохоронних органів здійснювати контроль за громадським порядком поблизу фонтанів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
черевик майже новий
треба пару пошукати
Відповісти
Полішуків видно всюди.
Відповісти
Ахах шариш)))
Відповісти
НА ПОЛІШУКІВ НЕМА ШО ГРІШИТИ,З МІСЦЕВИ КУЛЬТУРА АЖ ПРЕ
Відповісти
а місцеві хто? спальні райони - це любешів, маневичі і вся північ області
Відповісти
ой, Коля!!!а
ты по ходу
-
центровой полишук!
Відповісти
С В И Н І
Відповісти
Ні... європейці мля...,
Відповісти
На те є міліція!не справляють !! То значить збирати іх всіх відділеом на суботнікі і хай по закону чистять
Відповісти