Найбільші каньйони на землі. ФОТО

Найбільші каньйони на землі. ФОТО
Ніщо так не ілюструє стійку корозійну силу води, як річкові каньйони.

Вирізаючи свій шлях через тверді скелі, іноді протягом мільйонів років, річки повільно створюють ці неймовірні й обширні природні витвори скульптури, - інформує Моя планета.

Крім Великого Аризонського каньйону, відомі й інші, такі, наприклад, як Великий Тибетський каньйон Ярлунг Тсангпо. Вони приголомшують своїми унікальними лініями

Примітка: добірка каньйонів як найбільших є умовною, оскільки каньйони, які є найбільшими, повинні вимірюватися довжиною, глибиною і загальною площею. Крім того, деякі каньйони в Гімалаях не доступні для досліджень і тому не включені в добірку.

Каньйон річки Тари — Чорногорія

Почнемо спуск із завертання і заглиблення в Каньйон річки Тари в Чорногорії, яка тече досить глибоко. Це заглиблення було названо найглибшою річковою ущелиною в усій Європі. У найглибшому місці каньйон сягає 1300 метрів.

Розташований у Національному парку Дурмітор, Каньйон річки Тари знаходиться під захистом ЮНЕСКО, будучи частиною його Всесвітньої спадщини. Навіть із найвищих піків можна почути громоподібний звук більш ніж 40 водоспадів, що занурюються в цей дивовижний каньйон, який простягається аж на 82 кілометри.

Каньйон річки Блайд — Південна Африка

Каньйон річки Блайд у Південній Африці не найбільший на Землі, але він справді має всі шанси бути названим найзеленішим. Його середня глибина — 762 метра, ущелина в 26 кілометрів завдовжки вкрита буйною субтропічною рослинністю, яка безперечно додає йому шарму. Найглибша частина каньйону - від вершини гори Меріпскоп вниз до устя — 1372 метри.

На території Каньйону річки Блайд можна побачити найнеймовірніші африканські пейзажі. Крім того цей каньйон наповнений дивовижною фауною, включаючи всі п’ять видів південноафриканських приматів.

Мідний каньйон — Мексика

Якщо говорити точно, то цей каньйон знаходиться у Чихуахуа, Мексика, і він не єдиний — там є шість каньйонів, які своєю сукупністю й утворюють Мідний Каньйон. Barranca del Cobre, так він називається іспанською мовою в честь зеленого і мідно-червоного відтінку його стін.

Найглибший каньйон у системі, Barranca де Urique, йде вглиб на 1879 метрів. Мідний Каньйон багатий дикою природою, але, на жаль, зараз багато видів наражаються на небезпеку через вирубку лісу. Хотілося б сподіватися, що цим тваринам можна буде допомогти до того, як цей каньйон втратить одну зі своїх найважливіших складових.

Каньйон Котахуаші — Перу

У цьому переліку є кілька каньйонів, що знаходяться в Перу, і першим буде Каньйон Котахуаші (Cotahuasi), який у своєму найглибшому місці різко опускається на глибину до 3535 метрів. Каньйон був вирізаний рікою Котахуаші між двома гірськими ланцюгами — Coropuna і Solimana.

Пейзаж навколо Каньйону Котахуаші, захопливий і віддалений — якщо захочете його відвідати, то щоб дістатися до нього, Вам доведеться провести до 12 годин в автобусі.

Каньйон Колка — Перу

Другий перуанський каньйон у списку — Каньйон Колка. Його глибина досягає 4160 метрів, це значне географічне чудо південного Перу — один із найглибших каньйонів у світі, якщо не найглибший з усіх існуючих.

Каньйон Колка вдвічі перевищує за своєю глибиною Великий каньйон Арізони, і він також є одним із найбільш відвідуваних туристичних місць Перу.

Каньйон Колка славиться не тільки красивими пейзажами; він також є батьківщиною декількох відомих видів птахів і ссавців. До того ж, у долині є місця розкопок, що датуються приблизно 6000 років, гарячі джерела, в яких можна відпочити і розслабитися і гейзер Infiernillo. Не дивно, що ці місця за рік обходить більше 120 000 туристів.

Річковий рибний каньйон — Намібія

Ловіть рибу в Річковому Каньйоні в Намібії — найбільшому каньйоні Африки. Цей гігантський річковий канал звивається по плато упродовж більш ніж 160 кілометрів. Каньйон скелястий, але незважаючи на це, він залишається популярним туристичним місцем, а все завдяки його неймовірним пейзажам. Сама ущелина близько 550 метрів у глибину, а в деяких місцях вона тягнеться на 27 кілометрів у ширину.

Хоча річка Річкового Рибного каньйону більшу частину часу розділена на дрібні басейни, в кінці літа мандрівникам надається можливість споглядати раптові повені. Щороку в каньйоні проводиться марафон, який перевіряє бігунів своїми надзвичайно складними дорожніми умовами.

Великий каньйон — США

Цей каньйон, на відміну від поширеної думки, не найбільший у світі. Але все-таки він вважається найвідомішим каньйоном на планеті. В глибину він сягає 1828 метрів, а його протяжність — 445 кілометрів. Це величне місце — одне з Семи Чудес Світу Природи.

Геологи досі ведуть дебати про те, як Великий каньйон почав формуватися. Найактуальніша теорія говорить про те, що 17 мільйонів років тому Колорадська Річка почала скорочувати свій шлях через багатошарові скелі і потім продовжила розширювати і поглиблювати канал, створюючи його сучасну конфігурацію.

Зараз Великий Каньйон відвідує близько п’яти мільйонів людей за рік, приїжджають туристи з усіх континентів.

Ущелина Калі Гендекі — Непал

Річка Калі, яка проклала свій шлях через Ущелину Калі Гендекі в Непалі, ще давніша, ніж високий гімалайський гірський ланцюг, який її оточує. Річку назвали на честь індуїстської богині Калі; і її води чорні і похмурі через льодовиковий мул.

Точна глибина гігантського Ущелини Калі Гендекі обговорюється, тому що не всі згодні з висотою його краю. Однак, якби глибина була виміряна від найвищих піків з обох сторін і вниз до річки, то це був би найглибший каньйон у світі з глибиною приблизно 6800 метрів.

Долина Каперті — Австралія

Далі звернемо свій погляд до Долини Каперті (Capertee) в Новому Південному Уельсі, Австралія. Цей величний каньйон є найбільшим в Австралії і відомий своїм бурхливим пейзажем. Через свій вік, Долина Каперті не така глибока як деякі інші каньйони в цьому переліку, але нестачу глибини вона заповнює своїм розміром. Долина Каперті на 1 кілометр ширше і на стільки ж довша, ніж Великий каньйон.

Починаючи з витоку, річка Каперті прорізає свій шлях через тріасову скелю, вік якої датується мільйонами років. У корінного населення Віраджурі є дуже обширна історія на цій землі, що показано в їх 2000-літньому гірському мистецтві. Тут було викопано безліч древніх скарбів — наприклад, алмази в занедбаних шахтах, виритих в схилі гори. Один дослідник знайшов 77 з дорогоцінних каменів за шість днів!

Великий каньйон Ярлунг Тсангпо — Тибет

Високо в Гімалаях, починаючись біля священної гори Кейлеш, могутній каньйон закінчує свій шлях біля річки Брахмапутри в Північній Індії. Через середню глибину 4876 метрів навколо гір Namcha Barwa і максимальну глибину 6009 метрів, Великий каньйон Ярлунг Тсангпо часто вважають найглибшим каньйоном на Землі.

Вражає не лише глибина Ярлунг Тсангпо; цей обширний каньйон також простягається на 240 кілометрів через захоплюючий тибетський ландшафт. Річка, що протікає через цей каньйон відома байдарочникам своїм непростим характером, через який вона заробила своє прізвисько «Річка Еверест».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Найбільші каньйони на землі. ФОТО
09 жовтень, 2015, 23:14