У Луцьку шведи та українці долали стереотипи за допомогою мистецтва. ФОТО

У Луцьку шведи та українці долали стереотипи за допомогою мистецтва. ФОТО
Протягом трьох днів у Луцьку з культурно-пізнавальним візитом перебували учасники україно-шведського міжнародного проекту «Подолання стереотипів — задля побудови довіри та надії» підтриманого українським Центром розвитку «Демократія через культуру».

Координатором цього проекту від міста Луцька є начальник управління культури Тетяна Гнатів.

До нашого міста прибули представники команд зі Швеції (м.Ботчирка), молодь міста Павлограда Дніпропетровської області, представники київського Центру.

Насиченою, творчою виявилась зустріч. Гості з Павлограда мали можливість здійснити екскурсію Старим містом, яку провів відомий краєзнавець Петро Троневич. Радо зустріли учні гімназії №21 з євроклубу «Крок» в себе у школі молодь з Молодіжного центру "Фундук" та представників євроклубу "Європа-плюс" з міста Павлограда, обговорили різні молодіжні проблеми і запланували участь у спільних програмах і проектах.

Було чимало спільних україно-шведських заходів: танцювальний флеш-моб під керівництвом юних учасників танцювального колективу «Волинянка», та шведських керівників танців з культурної школи міста Ботчирка, мистецькі майстер–класи, які були організовані в центральній бібліотеці для дітей, де учасники проекту зустрілись в залах бібліотеки з активною, творчою атмосферою створеною працівниками книгозбірні спільно з керівниками дитячих гуртків, самих дітей та громадською організацією «Рукотвори Волині».

Незабутніми моментами стали для представників шведської делегації виготовлення нашої традиційної ляльки-мотанки від дитячої письменниці Наталії Бугай, солом'яних оберегів, які люб’язно допомагали створити майстриня Валентина Якимович, виготовлення сувенірів з сіна від Наталії Довгалюк.

Знайомились учасники з основами петриківського розпису, які о демонструвала керівник бібліотечної дитячої арт-майстерні «Рукавичка» Олеся Задонцева та виготовлення виробів з глини від Миколи Шавули, члена громадської організації «Рукотвори Волині».

Захопив учасників майстер-клас Марини Ткачової над роботою по виготовленню написів на футболках з логотипами проекту, символіки України та створення малюнку про своє бачення сьогодення від керівників дитячої студії «Мальованка» Богдана Осіюка та Галини Палазнік.

Щирими оплесками нагородили присутні виступ дітей з лялькового театру «Соняшник» дитячої бібліотеки, а також не виходячи з дитячого настрою брали участь у створенні мультфільму від керівника анімаційної студії «Імаго», яка відкрита у бібліотеці, Леоніда Тивонюка.

До делегації були включені працівники бібліотек з міста Альба пані Катожина (Швеція) та заступник директора по роботі з дітьми з міста Павлоград Лариса Бабичева, які безпосередньо цікавились роботою з дітьми в центральній бібліотеці для дітей. Під час творчої роботи не важливо стало, якою мовою розмовляють гості. адже тут основна мова - краса, творчість, пізнання, довіра один одного через культуру і мистецтво. Саме це і є метою проекту.

Звичайно і в Швеції, і в представників Сходу та Заходу є безліч стереотипів по відношенню один до одного, до історії, культури, сьогоднішніх моментів в наших країнах. Але такі спільні зустрічі дають нам можливість зробити кроки назустріч один до одного, щоб зрозуміти і подолати стереотипи нав’язані нам певним історичним часом через віру, надію, міжкультурні діалоги, налагодження взаєморозуміння.

Цьогорічний візит до Луцька ставив на меті дати можливість дізнатись членам делегації з Швеції більше про Україну, чим і як живе наша молодь і діти, адже в основу проекту покладене завдання об’єднання молоді через культуру. Наше місто стало приємним відкриттям для наших гостей і ми гідно представили результати участі в даному проекті, який підходить до завершення, але вже сьогодні має плідні культурно-мистецькі результати - ми стали зрозуміліші один до одного і стали більш довіряти.

Ніна БОЧАРОВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.