«Волиньоблавтодор» потрібно не ліквідувати, а реорганізувати в ефективну структуру

«Волиньоблавтодор» потрібно не ліквідувати, а реорганізувати в ефективну структуру
Позиція голови облдержадміністрації Володимира Гунчика щодо роботи Волиньоблавтодору чітка та однозначна: не ліквідувати, а реорганізувати структуру, яка зможе ефективно працювати та надавати усі необхідні послуги не тільки з ремонту доріг, а й з їх обслуговування. Позаяк приватні структури неохоче виконують такі види робіт.

Ситуацію на дочірньому підприємстві «Волинський облавтодор» обговорили у понеділок, 19 жовтня, в ході оперативної наради під керівництвом голови облдержадміністрації.

Заступник директора департаменту інфраструктури та туризму обласної державної адміністрації Віктор Довгополюк загалом охарактеризував ситуацію з дорогами в області.

«Мережа автомобільних доріг загального користування області складає 6 195,3 кілометри, у тому числі з твердим покриттям 1 824,3 кілометри доріг державного значення і 4 371 кілометри – дороги місцевого значення, – розповів Віктор Довгополюк. – Існуючу мережу автомобільних доріг загального користування області обслуговує ДП «Волинський облавтодор».

Щодо ситуації на підприємстві «Волинський облавтодор», Віктор Довгополюк зазначив, що за 9 місяців 2015 року філіями ДП «Волинський облавтодор» виконано та замовниками прийнято робіт на суму 51,1 мільйона гривень. На замовлення Служби автомобільних доріг у Волинській області – на суму 37,5 мільйонів гривень. Для інших замовників – 9,3 мільйонів гривень.

За словами Олександра Зінькова, керівника Волинського облавтодору, ситуація на підприємстві складна, але контрольована.

«На сьогоднішній день на підприємстві погашено заборгованість по заробітній платі за чотири з половиною місяці. На жаль, довготривала затримка грошових виплат дала свої результати – з підприємства звільнилося 116 працівників, – зазначив Олександр Зіньков. – Натомість, завдяки втручанню облдержадміністрації підприємство відновило свою роботу, розпочалася підготовка сумішей для ремонту асфальтового покриття доріг. За виконані роботи Служба автомобільних доріг розрахувалася з підприємством на суму 14 мільйонів 200 тисяч гривень та перерахувала 4 мільйони гривень авансу для роботи у зимовий період. Цих грошей достатньо для закупки піску та солі. Уже замовлено 17 вагонів солі та до кінця жовтня очікується 100 % заготівля піску».

Щодо процесу реорганізації структури дочірнього підприємства, то Володимир Гунчик порекомендував керівнику Волиньоблавтодору не чекати вказівки з Києва, а брати ініціативу у свої руки.

«Підприємство змушене пройти реорганізацію, – зазначив Володимир Петрович. – Має бути створено три рівні управління: перший – обслуговування доріг державного значення, другий – обласний, що обслуговуватиме дороги обласного значення за кошти обласного бюджету та місцевий – обслуговування доріг місцевого значення з місцевих бюджетів або на умовах співфінансування. Із одинадцяти філій, які існують на сьогоднішній день, має залишитися п’ять. Але це повинні бути структури, що зможуть ефективно працювати».

Для повноцінного функціонування мережі автомобільних шляхів необхідна співпраця усіх дотичних до цього служб. Важливе місце в цій системі посідає Служба автомобільних доріг у Волинській області.

За словами директора служби Анатолія Посполітака, складна ситуація на підприємстві зумовлена низьким та нестабільним фінансуванням. Потреба в коштах складає 188 мільйонів гривень, наступне проблемне питання – блокування рахунків Служби автомобільних доріг у Волинській області, адже структура перебуває на стадії судових розглядів.

За словами Володимира Гунчика, Службою автомобільних доріг повинна бути розроблена комплексна програма ремонту та утримання доріг всіх рівнів: державного, обласного та місцевого значення. Ця програма має увійти до Фонду регіонального розвитку та стати основою подальшого функціонування Служби автомобільних доріг.

На думку очільника області, одним із учасників ремонту цієї дороги має бути саме «Волинський облавтодор». Це в першу чергу дасть підприємству прибуток.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже цікаво, як можна не чекати, а самостійно реорганізовувати державне підприємство, яке є структурним підрозділом ПАТ "ДАК "Автомобільні дороги України". І невже пан Гунчик впевнений, що, скажімо із п'яти автодорів, які на його думку мають залишитись, хтось наважиться взимку обслуговувати кілька районів, передислоковуючи техніку скажімо з Шацького району до Горохівського чи Ківерцівського. Вважаю, що для ефективної та злагодженої роботи дорожніх служб необхідно не знищувати, а навпаки відроджувати автодори, які обслуговують дороги місцевого значення, в кожному районі! А для ефективної роботи філії необхідно забезпечити її новою технікою та обладнанням. Ось тоді буде результат. Зруйнувати простіще простого.
Відповісти
Останні новини
«Волиньоблавтодор» потрібно не ліквідувати, а реорганізувати в ефективну структуру
20 жовтень, 2015, 11:28