Письменників Волині викликають на допити

Письменників Волині викликають на допити
У переддень свята народження Волинської обласної організації Національної спілки письменників України (25 жовтня їй виповнюється 35 років від часу створення) своєрідний «сюрприз» подарувала обласна міліція.

Зокрема – управління державної служби боротьби з економічною злочинністю (УДСБЕЗ). Письменників викликають на допити, очевидно, під приводом виявлення злочинів у видавничій сфері, - повідомляє «Волинська правда».

Впродовж 2000-х років письменники Волині мали нагоду здійснювати видання, художня якість яких підтверджувалася рецензентами-членами НСПУ, за фінансової підтримки експертної ради з питань видавничої справи Волинської обласної державної адміністрації. Відтак, після виходу книг у світ, 80% накладу залишалося у розпорядженні ОДА (яка, в свою чергу, передавала їх бібліотекам області). Автори отримували по 20% тиражу, віддаючи з цієї кількості частину книг для так званої обов’язкової розсилки.

Волинську владу навіть хвалили на достатньо високих рівнях за таке сприяння книговидавничій справі, за підтримку письменників, які ефективно працюють задля духовного поступу, українського національного відродження. Труднощі почалися після того, коли, начебто вказівкою згори, книгу прирівняли до будь-якого товару і для видання потрібно було проводити тендери.

Та «вершиною» специфічного ставлення до письменників на цьому етапі стали виклики їх на допити в якості свідків до УДСБЕЗ ГУ МВС у Волинській області. Вони, можливо, нажили якихось статків на своїх книжечках (солідних, за обсягом сторінок, «фоліантів» видавалася мізер)?

Може, внесок в боротьбу з корупцією буде ліпшим, коли «візьмуться» за літераторів, за тих, хто зміг писати та видавати книги? Вже виловили доблесні правоохоронці всіх бандитів, позбавилися від негідників у власних лавах, назвали імена корупціонерів у владі і т. д.? Чи, можливо, насправді суть, як це не дивно, банальна: розпочато (на випередження, ще до, не дай Бог, реваншу українофобів) процес боротьби з українською книгою. Комусь захотілося зробити в цьому аспекті Волинь правофланговою? Але ж такі чи подібні діяння можна заслужити подяку не від президента України, а від президента Росії.

Таких песимістичних версій не поділяє голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України Петро Коробчук. Він підтвердив, що письменників викликають до обласної міліції в якості свідків з приводу книг, виданих за фінансовим сприянням експертної ради з питань видавничої справи Волинської ОДА.

На переконання голови ВОО НСПУ, у таких діях нема чогось надзвичайного, все здійснюється у межах правового поля. Петро Коробчук також не помітив «підтексту» у допитах письменників, як і тенденцій до наступу на українську книгу чи намірів знищити книговидавничу справу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прямо вівці. Журналісти а ви пригадайте чи вам чи вашим колегам та друзям оці писаки-письменники не відмовляли у фінансуванні видання, а з кола наближених та обраних цілком сприяли. вони там засиділись, туди треба молодих авторів і обов'язково журналістів для публічності. А цих треба "поперетрахівать" як каже сусідній багаторазовий гарант.
Відповісти
Видавнича рада була коритом для письменників бездарів, так так товаріщ Василь Гей.
Відповісти
Останні новини
Письменників Волині викликають на допити
21 жовтень, 2015, 16:34