У Львові будують енергоефективну «хатинку хобіта»

У Львові будують енергоефективну «хатинку хобіта»
Львівський ІТ-шник будує собі хатинку, мов із романів Толкієна: трава на даху, стіни із соломи, а замість штукатурки – глина.

Про це пише Телеканал новин «24».

Оселя мила, екологічна, а ще напрочуд ощадна. Будиночок на замовлення львів'янина будує Андрій Бобровицький.

Трава на ньому не лише для краси – вона виконує функцію утеплення та чудово підходить для тих регіонів, де часто дощить.

Задум у власника будиночку – зробити його суцільно теплим і екологічним. Тому стіни у цій хатці зроблені лише із натуральних матеріалів.

«В якості утеплювача в стінах закладена житня солома. Товщина утеплювача – 50 сантиметрів плюс 5 сантиметрів зовнішньої і внутрішньої штукатурки», — розповідає будівельник Андрій Бобровицький.

Простоїть такий будиночок 150 років. Більше того він дихатиме і завдяки глині контролюватиме вологість в оселі. Усередині будинок буде «розумним». Він невеликий саме для того, аби зекономити на опаленні. Обігрів хатинки теж незвичайний і економний.

«Буде використовуватися сучасна система опалення. Її особливість в тому, що не буде підігріву повітря, а буде підігрів для стіни», – зазначає будівельник.

Грітиме будинок піч на дровах. ЇЇ варто пропалити лише 3 години і весь день у будинку буде тепло. Аби температура в приміщенні була комфортною, утеплювали навіть підлогу.

«Ми використовували утеплювач, який виготовляють із вапна, спеціальних домішок і відходів лляного виробництва», — пояснює будівельник.

Ці відходи коштують 40 копійок за кілограм. А на утеплення одного квадратного метра тут пішло близько 120 гривень. Але такий матеріал не токсичний і вічний. З часом матеріал стає твердішим, тобто покращує свої властивості і додатково вбирає всі бактерії і покращує зберігання підлоги.

Усі ці механізми та засоби здешевлять комуналку для господарів вчетверо порівняно з традиційними будинками. Та от собівартість хатинки – 40 тисяч доларів. Але найдорожчий тут – зелений дах. Якщо від нього відмовитися, можна зекономити ще 10 тисяч доларів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
заростаймо шерстю - повертаємося в печери!
Відповісти
усе ЕКО модно, органік їжа і все таке
Відповісти
Останні новини
У Львові будують енергоефективну «хатинку хобіта»
23 жовтень, 2015, 05:29