Волиняни побоюються, що поки створюватимуть ТОВ, приїжджі викопають весь бурштин

Волиняни побоюються, що поки створюватимуть ТОВ, приїжджі викопають весь бурштин
Вже кілька місяців на Волині намагаються вирішити проблему незаконного видобутку бурштину.

Місцеві жителі обіцяють бунт, повідомляє Громадське радіо.

Поблизу сіл Вовчицьк, Лісове, Костюхнівка Маневицького району Волинської області українські силовики охороняють бурштиновий клондайк від навали бурштинокопачів з сусідніх Львівської та Рівненської областей. Тут навіть облаштували наметове містечко.

Кожних вихідних копачі намагаються прорвати позиції силовиків і отримати доступ до клондайку. Як вдалося стримати копачів на цих вихідних, і що наразі відбувається на бурштинових фронтах, розповів начальник міліції громадської безпеки області Анатолій Шумик:

«Зібралося десь півтори тисячі людей, які намагалися пройти сюди — на територію, щоб здійснювати незаконний видобуток бурштину. Завдяки роз’яснювальній роботі нашим керівництвом вони послухалися нас і повернулися назад».

Ситуація, за його словами, контрольована. І серед копачів, переконує Анатолій Шумик, майже немає місцевих.

«От зараз на наступну суботу планують проводити це збіговисько. І як правило, збираються тут. Це приїжджають з Кузнецовська, тобто з Рівненської області і там всі транспортні засоби Рівненської області», — розповів Анатолій Шумик.

Поміж двох вогнів перебуває місцеве населення. З однієї сторони — бурштинокопачі, з іншої — озброєні правоохоронці. Жителям села Вовчицьк важко звикнути до постійних перевірок їх силовиками, до руху важкої техніки і поодиноких звуків пострілів в лісі. Місцеві жителі вимагають перевіряти автомобілі бійців, які змінюються на ротацію, бо не до кінця вірять, що деякі з них не причетні до видобутку сонячного каміння.

«Щоб місцеві з Вовчицька, Лісового і Маневич, коли йде ротація оцих хлопців, що міняються, щоб ми могли перевірити так, як вони наші машини перевіряють, і їхні машини, що вони везуть», — пояснюють люди.

Вдень в селі затишшя. А під вечір починається рух транспорту.

«Потихеньку починають їхати. Місцеві люди всі знають, поїхав чужий чи свій. Бо ж тут родина і там живе, і в Лісовому, і в Маневичах. Знають, хто до кого їде. Звідси проїхав — в лісі загубився», — розповідає мешканець села Вовчицьк Анатолій Максимчук.

Нагадаємо, що голова Волинської ОДА Володимир Гунчик пропонував легалізувати видобуток бурштину шляхом створення товариства з обмеженною відповідальністю. Всі необхідні документи вже зібрали в одному із селищ — в Галузії.

Однак у Вовчицьку люди мало розуміють, про що мова. І побоюються, що поки вони будуть збирати документи, приїжджі викопають весь бурштин.

«Я своїм сказав, я хочу жити в селі, мені не треба ні з ким сваритися. І якщо ми будемо робити, то значить давайте всі разом будемо робити. Але справа в тому, що в це підприємство ніхто не вірить», — пояснює Анатолій Максимчук.

Чоловік намагається пояснити людям, що не можна так просто взяти і видобувати бурштин, що потрібно це все робити законним способом. Місцеві вимагають, щоб до них приїхали представники влади і їх почули, в іншому випадку — будуть вдаватися до більш жорстких заходів, погрожують навіть перекрити залізну дорогу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Викопаем бурштин.
Відповісти
Оставьте природу в спокое!
Відповісти
Останні новини
Волиняни побоюються, що поки створюватимуть ТОВ, приїжджі викопають весь бурштин
10 листопад, 2015, 12:07