Дітей навчали вишивати собі сорочки-обереги. ФОТО

Дітей навчали вишивати собі сорочки-обереги. ФОТО
У рамках благодійної акції «Подаруй дитині вишиванку» 25 липня більше десятка дітей різного віку взяли участь у майстер-класі з вишивки у кращих майстрів цієї справи.

Майстер-клас відбувся у готелі «Світязь» з ініціативи салону «Волинський сувенір» та за підтримки благодійного фонду Ігоря Палиці, що підтримує акцію «Подаруй дитині вишиванку» з моменту її започаткування.

Мета акції, що почалася на день Святого Миколая у 2011 році, – подарувати кожній дитині, яка немає батьків, вишиванку, та виховати у дітей цікавість до національного однострою і мистецтва вишивки.

Офіційно акція повинна була би закінчитися на Великодень 2012 року, втім її вирішили продовжити до Дня Незалежності.

«Одного разу мені замовили вишити дитячу сорочку. Мама забирала її з такою вдячністю, що я подумала, що кожна дитина повинна мати таку сорочку. Коли ми звернулися до фонду, то він гаряче підтримав таку пропозицію», - каже ідеолог акції Ілона Млинарська.

Вишивальниця розповідає, що здавна матері вишивали своїм дітям сорочки, які слугували їм оберегами. Створити оберіг дітям позбавленим батьківського піклування безкоштовно зголосилися волинські вишивальниці й навіть майстри із Польщі.

Наприклад, одна з майстринь роблячи стібки, кожного разу промовляла побажання: «хай тобі щастить», «нехай ти будеш здоровим», «нехай тебе Бог оберігає». Відтак сорочка, у яку вклали стільки доброти, на думку вишивальниць, неодмінно повинна принести щастя її власнику. 25 липня вишиванки роздали 31 дитині, а до Дня Незалежності планують вишити ще кілька десятків сорочок.

Майстер-класу, під час якого свою майстерність дітям передавали як вишивальниці, так і вишивальники, передував концерт. Також присутні могли роздивитися сорочки, які привезли етнічні українці, що проживають у Польщі. Одній з таких – більше 120 років.

Загалом з часу проведення акції відбулося більше 25 майстер-класів, зустрічей, вишито більше двох сотень сорочок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Палиця, діти
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Дітей навчали вишивати собі сорочки-обереги. ФОТО
25 липень, 2012, 18:12