Експорт українських товарів до ЄС за багатьма квотами становить лише 10%^

Експорт українських товарів до ЄС за багатьма квотами становить лише 10%^
У 2015 році рівень вибірки річних квот на поставки до ЄС за багатьма позиціями або залишився нульовим, або не перевищував 10%.

Про це йдеться на сайті інтернет-видання "ЄвроПравда".

Міністерство аграрної політики і продовольства зазначає, що за багатьма позиціями невеликий обсяг квот просто не цікавив експортерів.

"Часто квоти були не затребувані у зв'язку з тим, що великих експортерів не цікавить їх отримання – маленький обсяг цих квот не вартий клопотів з їх отриманням. І це ще один пункт, яким ми будемо аргументувати в Брюсселі необхідність підвищення квот", – говорить заступник голови Мінагро Владислава Рутицька.

Дія експортного мита стала новою проблемою 2015 року, оскільки це явище негативно впливає на собівартість продукції з високою часткою імпортної складової. З продуктів, що підпадають під дію квот, постраждав експорт сигарет і цигарок: заявки на експорт за цією квотою були нульовими.

Така ситуація пов'язана з тим, що мультинаціональні тютюнові компанії перенесли з України виробництво сигарет, що поставляються до третіх країн.

У минулому році Україна повністю вичерпала річні квоти на поставки до ЄС кукурудзи (400 тис. тонн), оброблених томатів (10 тис. тонн), виноградного та яблучного соків (10 тис. тонн), меду (5 тис. тонн).

Також була вичерпана річна квота на експорт пшениці (950 тис. тонн). Втім, щодо останньої, обсяг квоти не мав особливого значення – ЄС тимчасово обнулив діюче мито.

Саме ці статті є найпопулярнішими серед статей, що стосуються нашого експорту до ЄС. Характерний момент – річні квоти на експорт меду були вичерпані за день після прийому заявок.

Щодо перерахованих товарних позицій, українські чиновники неодноразово заявляли про необхідність збільшення квот. Старт режиму вільної торгівлі дає право розпочати такі консультації.

Крім того, у 2015 році Україна почала експорт товарів, квоти за якими у 2014 році використовували дуже мало. Наприклад, якщо у 2014 році експорт цукру трохи перевищив 20% від річної квоти (20,07 тис. тонн), то минулого року ця квота була майже повністю – на 98,9% – вичерпана.

Або ж овес (квота – 4 тис. тонн): у 2015 році квота на нього була вичерпана повністю, тоді як в 2014 році відсоток її використання становив лише 1,6%.

Трохи менший прогрес щодо курятини (26 тис. тонн): якщо в 2014 році відсоток вибірки становив 47,5%, то за рік – майже 70%. Аналогічним чином у 2014 році квота на солод (7 тис. тонн) була вичерпана на 28,5%, а рік потому – майже на 73%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де експортний рай для українських товаровиробників? Російській ринок втратили-євроунійськи для нас закритий. Виходить Азіров був правий коли не підписав зашморговий договір про асоціацію? А саме з цього почався майдан.
Відповісти
А вони розуміли що робіли, а назад вже нічого не повернеш! Руйнувати завжди простіше, от тепер нехай радіють! :(
Відповісти
ОВЕС І КУКУРУЗУ ЄКСПОРТУВАТИМУТЬ ОТО РОЗВИНУТА КРАЇНА. І ЩЕ ДВІ КУРКИ ДОЗВОЛИЛИ ДУРНЯМ В ЄВРОПУ ЗАВЕЗТИ. БУЛО ЧОГО СКАКАТИ НА МАЙДАНІ. ЯК ПІДТИРАЛИ ДУПИ СТАРИМ ШКАРБУНАМ В ЄВРОПІ ТАК І БУДЕТЕ. ХТО НЕ СКАЧЕ ТОЙ МОСКАЛЬ ?
Відповісти
експорт суттєво зростає лише в Китай а памятаю як на майдані сміялись з Януковича коли він повернувся з Китаю з підписаним пакетом інвестицій обсягом 10 мільярдів доларів зокрема передбачалось будівництво в Криму найбільшого в Європі морського порту що мав приймати судна з Китайським товаром і приносити в бюджет щорічно 1 мільярд доларів передбачалось будівництво зернових сховищ елеваторів баржових переправ з подальшою відправкою в Китай по фіксованій високій ціні, будівництво на Донбасі заводів з переробки вугілля у зріджений газ а це наша енергонезалежність тощо. І ще питання чи поліз би Путін в Крим знаючи що там знаходиться потужний Українсько-Китайський порт в який Китай вклав серйозні кошти я думаю і реакція Китаю у такому випадку була б іншою ніж зараз. Щодо сільськогосподарської продукції то всім відомо що з 60-х років її в Європі надвиробництво ринок перенасичений і жорстко регулюється квотами а країни ЄС активно шукають ринки збуту а за допомогою асоціації ЄС взяв під контроль і усунув серйозного конкурента яким поступово ставала Україна. То хто ж тоді мислив стратегічно і на благо народу президент-китаєць як називали Януковича майданівці чи попрошайка кулявлоб з медовими обіцянками
Відповісти
Останні новини
Експорт українських товарів до ЄС за багатьма квотами становить лише 10%^
15 січень, 2016, 17:26