НБУ: ще два українських банки можуть ліквідувати

НБУ: ще два українських банки можуть ліквідувати
Якщо уряд не зможе продати УБРР та Держзембанк, обидва банки можуть бути ліквідовані. Про це пише Експрес.

— Власником Держзембанку є Мінагрополітики. Ми як центробанк у разі конфлікту в органах управління змушені застосовувати заходи аж до проблемності і усунення деяких осіб. І якщо міністерство не визначиться найближчим часом, що вони збираються робити, то ми всі ці механізми включимо, — заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Затримка з прийняттям рішення про долю Держзембанку пов’язана зі зміною уряду, але пауза, яку НБУ взяв з цього питання, обіцяє бути дуже короткою. За її словами, швидше за все, якщо банк не буде проданий, він піде на ліквідацію.

Проблемний статус, а за ним і ліквідація, можуть загрожувати і Українському банку реконструкції та розвитку.

— У одного до 120 млн грн не вистачає аж 2 млн грн (мова про УБРР. – ред.), – сказала вона. – Я скажу, що буде з тими, хто не зможе вкластися в термін. Перше – визнання проблемності. Наступний етап – якщо нам не буде надано в розумний 30-денний термін якийсь план виходу з ситуації, природно, банки повинні будуть покинути ринок. У нас не може бути інших варіантів. Стратегія держбанків передбачає, що держава повинна вийти з несистемно важливих банків до 2017 року, тобто до кінця 2016-го.

— Власник УБРР спробував його продати. У банку чистий баланс, є капітал, нормальні активи, там немає проблем з якістю. Але немає платоспроможного покупця, — пояснив топ-чиновник НБУ. Вона не відкидає, що ліквідація ймовірна.

— Звичайно. Не треба чекати півроку. УБРР, Держзембанк – це «сплячі» банки, які не ведуть активну діяльність на ринку. Доходи, які вони отримують, – або від депсертифікатів, чи ще від чогось, і вони ледве перекривають адміністративні витрати. Навіщо чекати півроку? Якщо немає зобов’язань, то все, що було вкладено в банк, і вся ліквідність, залишаться державі. Тому півроку шукати потенційного інвестора немає необхідності, — вважає Катерина Рожкова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
НБУ: ще два українських банки можуть ліквідувати
21 червень, 2016, 03:30