У Луцьку видали книгу про волинську еліту

У Луцьку видали книгу про волинську еліту
У видавництві ДП «Волинські старожитності» побачила світ книга «Інтелектуальна еліта Волині».

Про це повідомили у прес-службі ДП «Волинські старожитності».

Автором і упорядником цього проекту є відомий дослідник Волині, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко. Книга є своєрідною хрестоматією, присвячена представникам волинської еліти, політикам, полководцям, знатним родинам. У ній зібрано окремі нариси і дослідження про відомих людей Волині різних часів.

У розділі першому «Еліта на різних етапах історії» вміщено публікації про князів Острозьких, родину Левчанівських, Ігоря Стравінського, Миколу Лоського.

У другому розділі «Еліта княжої доби»" розповідається про Данила Галицького, Володимира Васильковича, князів Сангушко, князів Святополк-Четвертинських.

У третьому розділі «Церковна еліта в історії краю» вміщено статті про Адама Киселя, Миколу Теодоровича, Поліекта Гапановича, Арсена Річинського.

Четвертий розділ присвячено генеалогії окремих родів волинської аристократії: Гулевичів, Заславських, Острозьких, Сангушків, Радзивілів тощо.

У п'ятому розділі «Історичні постаті краю ХІХ - до середини ХХ ст.» представлені біографічні нариси про Юзефа Ігнація Крашевського, родину Олізарів, Лесю Українку та родину Косачів, Володимира Караваєва, Антонія Мошинського, Андроника Лазарчука, Леоніда Маслова, родину Перетятковичів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прочитав заголовок і вкрився холодним потом: подумав, що про нинішню "еліту". У 2003 році у видавництві "Український видавничий консорціум" (спеціалізація - лідери України, ювіляри, видатні постаті, титани думки і т.п.), вийшла книга "Хто є хто на Волині. Видатні земляки". Директором видавничого проекту був "нєкій" Веліахмедов, упорядник - "некій" Болгов, ред. колегія - «нєкіє» Ніжегородцев, Балановскій, Варфоломеєва, Потаніна. В переліку "золотого фонду" нації "видатних земляків" виявилися Анатолій Француз, Володимир Войтович, Володимир Панчишин, Степан Родич, Галина Якимчук, Олександр Волійко, Микола Галка (офіціант), Юрій Горбенко, Анатолій Грицюк, Леонтій Іванішин, Олександр Клімович, Іван Кобак, Інна Могильончик, Іван Корецький, Вадим Науменко і ще кілька десятків "видатних" постатей, які залишили помітний слід в історії Волині, а то й України. Приклався до цього видання ще наш один видатний земляк - тоді незмінний служитель влади і головний редактор макулатурного "Урядового кур´єра" Михайло Сорока. Рекомендую добровільно зібрати цей тираж (був виданий не для продажу, тобто, очевидно, заплачений «видатними» волинянами з власної кишені) і за рахунок макулатури:
а)видати книгу луцького філателіста «Наклейки до сірникових коробок» з серії «Історія сірників»;
б) силами ентузіастів зібрати народні кошти (можна з простягнутою рукою під Свято-Троїцьким собором) і в найближчому часі перевидати "Інтелектуальну еліту Волині" з доповненням славетних імен вищеперерахованих постатей - на рівні з Сангушками, Заславськими, Острозькими і Радзивілами.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку видали книгу про волинську еліту
01 жовтень, 2012, 17:55