На Волині масово скуповують журавлину. ВІДЕО

На Волині масово скуповують журавлину. ВІДЕО
На Волині ціни на журавлину поступово зростають: її постачають, як на внутрішній ринок, так і заготовляють для експорту в Польщу.

Про це йдеться в сюжеті Першого Національного.

Директор Маневицького держлісгоспу Володимир Фесик каже: «Кілограм на початку сезону у місцевого населення купували від 13 гривень. До кінця сезону ціна відповідно більшає. На внутрішній ринок - в основному на шкільні та дошкільні заклади. І так само для експорту. В основному в Польщу».

Він каже, що чим ближче до весни, тим вища ціна на журавлину. Вітамінні ягоди люди здають заготівельникам, закуповують і консервні цехи, що працюють при волинських держлісгоспах. Там її перетирають із цукром та реалізують.

Окрім чорниці та грибів, журавлина на Поліссі - ще одне джерело прибутку місцевого населення.

«В сезон заготівлі журавлини - якраз сезон масового вилазу плазунів. Це небезпечно для здоров'я, бо можна зустрітися із гадюкою. І потім по 50 кілограмів мішки тягнути з цього болота для жінок - то я рахую, дуже важка праця», - переконує Фесик.

Радить вживати цю ягоду здоров'я начальник Луцького міського управління охорони здоров'я Федір Кошель: « Дуже багата антиоксидантами. Антиоксиданти знищують вільні радикали, які утворюються в процесі життєдіяльності нашого організму і викликають старіння організму. Дуже багато вітаміну С, вітаміну P, В1, В2. Приміняють її при лікування гастритів з пониженою кислотністю, при хронічних захворюваннях підшлункової залози».

Із журавлини люди роблять морси, киселі, додають у березовий сік і виготовляють настоянки. Та найбільше вітамінів ягода містить у свіжому вигляді. Якщо залити журавлину холодною водою, вони збережуться аж до весни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров'я, ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині масово скуповують журавлину. ВІДЕО
06 листопад, 2012, 14:47