Завершення будівництва луцької школи під загрозою, - ЗМІ

Завершення будівництва луцької школи під загрозою, - ЗМІ
Будівництво школи № 27 у Луцьку можуть не завершити цьогоріч. Про це свідчить чергове зростання кошторису будівництва та відсутність фінансування з бюджетів усіх рівнів.

Зокрема під час 23-ї сесії Луцької міської ради секретар Ігор Поліщук заявив, що наразі на добудову 27-ї школи у 55-му мікрорайоні не вистачає 50 мільйонів, а не 28, як повідомлялось раніше. Мовляв, зріс кошторис через підняття зарплатні, - пише Волинське агентство розслідувань.

Пізніше Ігор Поліщук повідомив, що за попередніми підрахунками на добудову школи не вистачає вже не 50, а таки 40 мільйонів гривень.

«Остаточна сума ще на стадії уточнення, стараємось оптимізувати витрати. Попередньо на завершення школи потрібно до 40 мільйонів гривень. Але зросла зарплата у кошторисній вартості будівництва до 5200 гривень. Відповідно, і сума на добудову теж виросте», – прокоментував Поліщук.

Також під час сесії він відзначив, що народний депутат від Луцька Ігор Лапін нібито «не дуже не включається» у процес вирішення питання з дофінансуванням школи-довгобуду.

«На цьому тижні матимемо розмову з групою народних депутатів, які допомагатимуть нам це питання лобіювати»,- зауважив Ігор Поліщук.

Однак, депутат Верховної Ради Ігор Лапін повідомив, що ані міська рада, ані сам Ігор Поліщук з цим питанням до нього навіть не звертались.

«Ми всі зацікавлені в тому, аби в Луцьку нарешті добудували та відкрили нову школу. Але для того, щоб був результат — необхідно хоча б піднятись з дивану та постукати у двері. І тобі відчинять. Досі, ані Ігор Поліщук, який посів крісло тимчасово виконуючого обов’язки міського голови, ані міська рада до мене не звертались з проханням посприяти виділенню коштів на добудову цієї школи. Хай хоч би раз звернувся обговорити це питання. Але досі навіть не послав заявку щодо сприяння у виділенні коштів на першочергові потреби міста», – наголосив Лапін.

За словами нардепа, легко говорити про те, що хтось мало приділяє уваги проблемам міста, але й від нинішньої влади Луцька він не побачив досі жодної спроби обговорити це питання та вирішити спільними зусиллями.

«Попри усе, я, як нардеп від Луцька, постійно тримаю це питання на контролі і постійно веду перемовини щодо виділення необхідних коштів з держбюджету. Для того, щоб тобі відкрили двері — треба в них постукати. Чомусь з покійним Миколою Романюком ми постійно були на зв’язку і з його системним та плановим підходом до роботи — мені активно надходили прохання міської ради про сприяння у виділення коштів на розчищення річки Сапалаївка, на комп’ютери, 14 мільйонів на добудову 27-ї школи торік… і була робота», – підсумував Лапін.

Під час сесії депутат Олександр Козлюк, який під час зміни влади в Луцькій міськраді перейшов на бік «Укропу», у гальмуванні процесу фінансування звинуватив голову Волинської ОДА Володимира Гунчика.

Як відомо, школа № 27 не потрапила до переліку об’єктів, що будуть фінансуватись з Державного фонду регіонального розвитку. Тож, на думку Олександра Козлюка у цьому є провина губернатора. Мовляв, він недопрацював у цьому напрямку і слабо наполягав на питанні включення луцької школи-довгобуду до переліку об’єктів на фінансування з ДФРР.

При цьому облрада, де більшість у якій сформував «УКРОП», кілька місяців гальмувала питання проведення 20 мільйонів гривень через бюджетну комісію та сесію. Саме такі гроші було передбачено у бюджеті Луцька при міському голові Миколі Романюку. Однак, аби вони дійшли до будівельної організації, яка зводить школу — кошти мають бути проведені рішенням бюджетної комісії та обласної ради і вже тоді розподілені управлінням капітального будівництва ОДА, яке є замовником будівництва.

Однак, цей процес затягнувся на кілька місяців, оскільки депутати обласної ради, яка нині підконтрольна УКРОПу та Ігорю Палиці, чомусь гальмували і аж ніяк не допомагали пришвидшити процес. Слід також відзначити, що з обласного бюджету цьогоріч також не надійшло жодної копійки на школу-довгобуд.

Окрім того, що після смерті Романюка ніхто з представників нової влади не звертався до Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо цього питання.

За словами колишнього першого заступника Луцького міського голови Тараса Яковлева, нова влада не просто не зверталась, а й проігнорувала відстоювання цього питання перед Державним фондом регіонального розвитку.

Він переконує, що Ігор Поліщук зі своєю командою не проявили ніякого ентузіазму.

«Тут не допрацювала Луцька міська рада перед комісією фонду регіонального розвитку, не настояли на цьому питанні і не довели до Києва інформації про нагальність і необхідність фінансування добудови цієї школи. На жаль, Ігор Поліщук вирішив, що не має доцільності приймати участь в цих нарадах і навіть написав лист Володимиру Гунчику у якому повідомив, що не братиме участь у нарадах через брак робочого часу. Чомусь такі мери, як Кіндер та Саганюк відстоювали свої об’єкти, а Луцьк — ні», – наголосив Тарас Яковлєв.

Разом з тим, він повідомив, що попри те, що луцька школа №27 не потрапила до переліку першочергових об’єктів на фінансування з фонду регіонального розвитку, її поставили у резервний список.

«Попередні роки ці та інші важливі для Луцька питання лобіювалось у Кабміні і Верховній Раді, і Ігорю Лапіну вдалось посприяти у виділенні майже 16 мільйонів гривень на добудову цієї школи. Але цьогоріч — нова влада недопрацювала по цьому питанню. Тому я, як радник голови Волинської ОДА, беру це питання під особистий контроль»,- заявив Тарас Яковлев.

Тим часом Поліщук вже заявив про наміри провести переговори з групою нардепів, яких він проситиме пролобіювати виділення з держбюджету коштів на добудову школи №27. Вочевидь, мова йде про представників УКРОПу у Верховній Раді.

«Зрештою, і це не додає впевненості в тому, що школа №27 у Луцьку буде добудована у цьому році», - зазначає видання.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: школа, Луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Завершення будівництва луцької школи під загрозою, - ЗМІ
27 квітень, 2017, 13:27