Через кар’єр у Білорусі на Волині погіршилася ситуація з водою

Через кар’єр у Білорусі на Волині погіршилася ситуація з водою
Науковці зафіксували зниження рівнів природних вод у прилеглій території з українського боку до кар’єру «Хотиславський» у Білорусі.

Про це повідомили у прес-службі облради.

До Волиньради звернувся академік НААН Михайло Ромащенко з клопотанням про виділення коштів з обласного бюджету на підтримку моніторингових досліджень в зоні впливу кар’єру «Хотиславський».

В своєму листі він посилається на офіційну позицію Національної академії аграрних наук України, Інститут водних проблем і меліорації.

Науковці стверджують, що Хотиславський кар’єр розкриває водоносні горизонти четвертинних і верхньокрейдяних відкладів, які є основними джерелами питного і господарського водопостачання, та створює серйозну потенційну екологічну загрозу прикордонній геоекосистемі зони Полісся.

«Було заплановано розробляти кар’єр двома чергами: І черга - площа 20 га, глибина видобутку 15 м, вже розроблена; II черга - площа до 50 га, глибина видобутку до 45 м. Природно, що роботи на таку глибину не можуть вестися без відкачування води, а тому не можуть не позначитися на зміні в природних комплексах прилеглих земель. В зоні впливу опиняються населені пункти, лісові масиви, в тому числі заказник «Липин», меліоровані сільськогосподарські угіддя, водні джерела, природоохоронні об’єкти, а також Шацький НПП», - йдеться в листі вчених.

Науковці підкреслюють, що за такого розвитку подій кар’єр може «стягнути» воду через карстові порожнини. Такий процес призведе до загибелі карстових озер та створить серйозні проблеми водопостачання місцевого населення.

«Моніторингові дослідження 2015-2016 рр. показали, що ситуація в зоні впливу змінилася. Особливо це стосується рівнів природних вод, які в 2016 р. істотно знизилися порівняно з 2015 р. Є підстави припустити, що це зниження обумовлене не тільки погодними умовами, а початком відкачування підземних вод крейдяного водоносного горизонту у Хотиславському кар’єрі. Це ж стосується і зниження рівнів у Турському водосховищі. Підтвердженням припущення про вплив водовідливу з Хотиславського кар’єру є зафіксовані моніторинговими спостереженнями зміни хімічного складу природних вод в напрямі зростання вмісту магнію. Підвищення вмісту магнію може бути обумовлене лише його вилуговуванням з водовмісних порід крейдяного водоносного горизонту», - йдеться в листі.

Науковці вважають, що на сьогодні ситуація в зоні впливу кар’єру значно погіршилася, а тому важливо моніторингові дослідження проводити систематично та розширити спостережну мережу.

Вчені просять Волиньраду виділити кошти на ці потреби. Одночасно вони звернулися до Мінекології, Волинської ОДА з проханням про фінансову підтримку моніторингових досліджень в зоні впливу кар’єру «Хотиславський».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через кар’єр у Білорусі на Волині погіршилася ситуація з водою
28 квітень, 2017, 13:43