«НКВДисти-охоронці хліба» в Луцьку нагадують про голодомор. ФОТО

«НКВДисти-охоронці хліба» в Луцьку нагадують про голодомор. ФОТО
Лучанам пропонували жменькою пшениці вшанувати пам’ять усіх, хто загинув під час голодомору 1932-1933 років.

Акція «Тоді нас міг врятувати хліб, тепер нас врятує пам’ять» відбулася 23 листопада на Театральному майдані Луцька.

Її організаторами став Волинський комітет із вшанування пам’яті жертв голодомору-геноциду 192-1933 років в Україні, до якого входять різні громадські та політичні об’єднання.

Акцію організували у формі перфоменсу, тобто ідейного видовища. Аби передати зміст трагедії, за задумом організаторів, на площі постелили скатертину з написом 1932-1933 роки. Біля неї поставили мішок з зерном та стенд із закликом вшанувати пам’ять жертв голодомору, кинувши на скатертину жменю пшениці.

Неподалік стояли, одягнені у чорний скорботний одяг, дівчата. На грудях вони тримали листки з написами місяців за романом Василя Барки «Жовтий князь»: вересень – розбоєнь, жовтень – худень, листопад – пухлень, грудень – трупень, січень – могилень, лютий – людоїдень, березень – пустирень, квітень – гумень. Ці люди символізували душі загиблих.

Перед дівчатами у чорному стояли два юнаки, переодягнені в автентичний одяг НКВДистів. Вони охороняли хліб.

Перехожі кидали на скатертину жменю хліба. Саме жменю, тобто не більше 50 грамів, виділяли у день людині в часи голоду.

«Ми доносимо до громадськості, що вживання слова голодомор без слова геноцид – неможливо. Для того, аби донести до української громадськості та світової, що це був саме геноцид. Один з наймасштабніших в історії», - зазначив організатор, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук.

Він зазначає, що у цьому році до заходів намагалися якомога більше залучати молодь, студентські організації, які вже протягом тижня проводять різноманітні акції.

«Хоча голодомору тут, на Західній Україні, не було як такого, але мабуть саме у західноукраїнських містах відбуваються найбільше акції донесення інформації, просвітницької роботи для людей, аби пояснити, що це насправді було», - зазначив Данильчук.

Акція тривала протягом двох годин.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скорбить надо молча.
Відповісти
Скорбить надо молча. Желательно сидя, а еще лучше лёжа дома.
Відповісти
А що маэ Волинь до голодомору?
Слава Богу ми були у складі ПольщІ?
Відповісти
Клоун Смехусь и клоуны в форме, локанично смотрятся! Но, клоун Смехусь собрал больше поклонников:)))
Голодомора небыло! Был голод и русских погибло от него в 5 раз больше!
Хватит врать!!!
Відповісти
Редакция, как такие комментарии могут преспокойно находится на странице? Разве они не оскорбляют память миллионов людей?
Відповісти
Ну и мудак ты, Кононович...
Відповісти
Дешевый маскарад.
Не было голоду на зап украине...
Запукры и это к себе примазывают.
Идеологический садомазо.
Відповісти
Голод был, это бесспорный факт. Издеваться и смеяться над этим фактом - кощунство. Вспоминать про него такими потешными акциями - тоже кощунство.
Відповісти
На Волыни не было.
Відповісти
Именно эти факты, что на Волыни не было, и говорят, что голод в восточных областях, был организован искусственно.
Відповісти
Согласен.
Відповісти
клоунада
Відповісти
Ви називаєте клоунадою вшанування пам'яті 6 мільйонів українців? Ви уявляєте скільки це? Поле трупів до краю, худих, спухлих, холодних, наляканих. Це моторошна картина, а ви хочете їх забути, викреслити із історії? Жодної політики в акції не було, НКВДисти - символ голоду! Чи може ви будете стверджувати, що засуха і сувора зима стала причиною того, що родючі українські чорноземи не далі ні краплі хліба? Жодного хорошого відгуку! Я розумію, лівим не подобається УПА, визвольний рух чи постаті Бандери, Шухевича, Коновальця, але заперечувати шести мільйонні жертви - елементарна тупість. Нехай і на Волині голоду не було, але це не означає, що ми не солідарні із СВОЇМ ЖЕ ВЛАСНИМ НАРОДОМ! Люди, змилуйтесь, за такі слова просити треба вибачення у Бога! А "другу" Кононовичу хочу сказати, щоб хоча би в цей день промовчав і не розкидувався голословними словами і Інернет-демагогією!
Відповісти
Речь идет о форме выражения, почувствуйте разницу.
Відповісти
Демагог це ви Шевченко. Ви не демократ, тому що намагаєтесь закрити рот іншим громадянам. Ваша країни нацистсько - бандерівська галичина.
Відповісти
Такі відверто хамські коментарі дозволяють собі не українці, а "иждевенцы" українського народу. Жаль, що така газета дозволяє паплюжити пам'ять мільйонів України, які очевидно були виморені батьками та дідами цих "писак".
Відповісти
Лучанин начал искать инакомыслящих.
Психология НКВД, точнее сексота.
Відповісти
Готов идти на любые дебаты и круглые столы и документально доказать, что это всё миф! Никакого "голодомора" НЕ БЫЛО!!!
Был голод! Жду предложений от сказочников в вышыванках.
Відповісти
Кононович, кому ти на фіг треба!? З тебе весь Луцьк регоче, а ти думаєш, що ти чогось вартий. Знайди собі нарешті роботу, нещастя ти комуністичне!
Відповісти
Ага, русских... Имнеео в местах компактного расселения украинцев и казаков... Езжай на родину, и там учи соотечественников картошку садить "по Сталину", дабы голоду не было... Бацька одобрит.
Відповісти
Останні новини
«НКВДисти-охоронці хліба» в Луцьку нагадують про голодомор. ФОТО
23 листопад, 2012, 16:58