Держава може відмовитися захищати банківські вклади українців

Держава може відмовитися захищати банківські вклади українців
Якщо Нацбанк у боротьбі за дедоларизацію економіки скасує державні гарантії за валютними вкладами, то при банкрутстві будь-якого банку, громадяни не отримають ні копійки від своїх вкладів.

Такі ідеї, за даними джерел ЗМІ, блукають коридорами НБУ, пише ТСН.

"Обговорюються різні варіанти. Один з них - підвищити розмір гарантій за гривневими депозитами до 250 тис гривень і одночасно понизити компенсації за доларовими вкладами. Не виключено, що на валютні депозити тимчасово будуть введені нульові гарантії держави", - стверджує джерело видання Forbes у Нацбанку.

За словами першого віце-президента Асоціації українських банків Володимира Бондаря, такий план опрацьовується вже давно.

"Була така ідея, обговорювалася ще й можливість введення обов'язкової конвертації відсотків за доларовими депозитами у гривні", - пояснив він.

Зі свого боку у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб не підтверджують, що існує план скасувати гарантії для валютних вкладів.

За словами заступника директора-розпорядника фонду Андрія Оленчика, подібні новації можуть бути прийняті тільки за допомогою внесення змін до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Однак за словами джерела в НБУ, регулятор може провести новацію рішенням адміністративної ради фонду, який, відповідно до закону, має право самостійно встановлювати розмір держгарантій за внесками.

Як відомо, НБУ зараз активно лобіює новий "валютний податок", згідно з яким населення буде платити 15% від суми проданої валюти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Регочу, аж не можу!
А коли були які гарантії? В нас бандюганська держава. Вже не перший раз нас грабує. З такого грабунку вся Українська незалежність почалась :)
Відповісти
Останні новини
Держава може відмовитися захищати банківські вклади українців
04 грудень, 2012, 14:32