Шнобель-2017: найбезглуздіші наукові дослідження

Шнобель-2017: найбезглуздіші наукові дослідження
У Гарвардському університеті в США оголосили лауреатів Шнобелівської премії. Нагорода традиційно присуджується за дослідження сумнівною науковою цінністю.

Про це повідомляє Соцпортал.

Кожен номінант отримав нагороду - 10 трильйонів зімбабвійських доларів. Нагороди вручали лауреати Нобелівської премії Ерік Маскін (економіка, 2007), Олівер Харт (економіка, 2016) і Рой Глаубер (фізика, 2005).

Кожен лауреат Шнобелівської премії вимовляв 60-секундну промову, після чого 8-річна дівчинка вимовляла фразу «Будь ласка, вистачить. Мені нудно». Цим вона переривала виступ.

Фізика: рідкі коти

Премію з фізики отримав Марк-Антуан Фардін, який довів, що кішки - це рідина. У рідкому стані речовина займає певний обсяг і приймає форму ємності, в якій знаходиться, - йдеться в дослідженні вченого-номінанта. Він зазначає, що кошенята розтікаються повільніше, ніж дорослі коти.

Дудка допоможе від хропіння

Премію миру отримала команда, яка з'ясувала, що гра на діджеріду допоможе побороти синдром обструктивного апное уві сні, а також позбутися від хропіння. Діджеріду - музичний інструмент, схожий на дудку, традиційний для аборигенів Австралії.

Автори роботи пов'язують такий ефект від гри на діджеріду з тренуванням верхніх дихальних шляхів.

Економіка: обійми з крокодилом

Премія з економіки дісталася дослідникам, які виявили, що люди, які вступали в контакт з живим крокодилом, більш залежні від азартних ігор. В рамках експерименту 62 чоловіки і 41 жінка робили ставки в електронній версії слот-машин. Частина з них попередньо тримала на руках 1,5-метрового крокодила. Йому зв'язали щелепи, але учасників попередили, що він все одно може сильно дряпатися.

Ті, кому не сподобалося обніматися з крокодилом, робили невеликі ставки. А ті, хто не злякався, ставили більше, ніж контрольна група. Гравці, у яких в минулому були проблеми з азартними іграми, ставили частіше, до п'яти разів за хвилину, інші гравці - в середньому 4,3 рази.

Анатомія: великі вуха у людей похилого віку

За анатомії премію отримав автор дослідження «Чому у людей похилого віку такі великі вуха?» Дослідження проводилося аж в 1995 році. Джеймс Хіткот аналізував розміри вух 200 чоловік у віці від 30 до 93 років. Він встановив, що з віком вуха продовжують рости приблизно на 0,2 мм в рік.

Гідродинаміка: розплескати кави

Премія з гідродинаміки пішла до команди, яка перевірила припущення про те, що кава вихлюпується з горнятка тільки через занадто велику кількість рідини, коли її переносять з місця на місце.

Виявилося, що важливо, як тримати кружку і з якою швидкістю йти. Для одних ємностей крокувати треба повільніше, для інших - швидше. Найкраще обхопити кухоль долонею зверху.

Ефективність показало ходіння задом наперед. Це дозволяє погасити коливання рідини.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: курйоз
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Шнобель-2017: найбезглуздіші наукові дослідження
16 вересень, 2017, 05:01