Прозора благодійність у лікарнях: як витрачають гроші в онкодиспансері

Прозора благодійність у лікарнях: як витрачають гроші в онкодиспансері
Благодійний Фонд «СТОПРАК», який адмініструє благодійну допомогу Волинського обласного онкологічного диспансеру, придбав та передав для цього медичного закладу гастрофіброскоп.

Передача сучасного обладнання та прес-конференція з цього приводу відбулися сьогодні, 19 вересня, - пише Волинська правда.

Нагадаємо, що угоду про прозоре та підзвітне адміністрування благодійної допомоги «СТОПРАК» та онкодиспансер підписали цьогоріч 20 березня. Тож з цього часу в онкодиспансері працює електронний термінал для внесення готівкових коштів, а БФ «СТОПРАК» закуповує лікарські препарати та розхідні матеріали для онкодиспансеру відповідно до його заявок.

Як розповів співзасновник «СТОПРАКУ» Сергій Адамчук, станом на 17 вересня надійшло 735,3 тисячі гривень благодійних внесків. З них на потреби закладу вже використали 696,7 тисячі гривень. Зокрема, згідно із заявками онкодиспансеру БФ «СТОПРАК» здебільшого закупляв реактиви для проведення біохімічних досліджень, загального аналізу крові та сечі, контрастні речовини для проведення комп’ютерної томографії, рентгенологічну плівку для манографічного дослідження, органів грудної клітки, скарифікатори (інструменти для здачі аналізу капілярної крові) тощо.

Утім, нещодавно в обласному онкодиспансері вийшов із ладу гастрофіброскоп – апарат для діагностики та лікування захворювань стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (у народі – зонд).

«Насправді, це перше обладнання, яке куплене реально за кошти пацієнтів цього закладу. Без жодних комісій і відкатів. Ця закупівля – це також відповідь для тих депутатів обласної ради, які нині кричать, що нібито адміністрування благодійної допомоги через термінали не дасть можливість медичним закладам виживати», – висловився Сергій Адамчук.

Наразі ж у ендоскопічному кабінеті онкодиспансеру – лише один гастрофіброскоп 2004 року випуску, який вже повністю вичерпав свій ресурс. Тому немає умов для якісного проведення відповідних досліджень, які вимагають чіткої візуалізації слизової оболонки шлунку.

«Нове обладання дозволить зберегти здоров’я наших пацієнтів, виявляючи передпухлинну патологію, а також вчасно надати лікування хворим, які мають патологію шлунка», – висловилася головний лікар онкодиспансеру Людмила Бубенова.

Завідувач онкоскопічного кабінету Олег Дудра, який власне й працюватиме з новим обладнанням, зауважив, що придбаний гастрофіброскоп виготовлений фірмою, яка є взірцем із виробництва ендоскопічної апаратури. Тож апарат – справді якісний та надійний.

«Ми давно хотіли мати такий апарат. Він має оптимальну довжину, може згинатися на 210 градусів. Це дозволить оглядати навіть важкодоступні місця у слизовій шлунка і покращить діагностику пухлин шлунково-кишкового тракту», – додав Олег Дудра.

До слова, Волинський обласний онкодиспансер – перший в області медичний заклад, який офіційно та підзвітно приймає благодійні внески через благодійну організацію із підписанням відповідного договору та встановленням електронного терміналу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Прозора благодійність у лікарнях: як витрачають гроші в онкодиспансері
19 вересень, 2017, 22:24