«В міській раді ми працюємо самі по собі», - свободівець Микола Федік

«В міській раді ми працюємо самі по собі», - свободівець Микола Федік
Голова фракції ВО "Свобода" в Луцькій міськраді Микола Федік вперше став депутатом у цьому скликанні. Раніше він був помічником народного депутата Анатолія Вітіва та загалом розвивав міський і обласний осередок. Хоча і досі макетує всю агітаційну продукцію для обласного штабу партії, - зізнається Федік. Також він встиг стати одним із найактивніших спікерів нинішнього скликання міськради.

Наша розмова із Миколою Федіком про резонансні питання львівського сміття на Волині, "антибандерівського" кандидата в Генконсули Республіки Польща, "розклади" у Луцькій міськраді, розвиток міста, а також політичну боротьбу з іншими політсилами.


- Одне із найбільш скандальних, резонансних рішень вчорашньої сесії міськради - щодо заборони приймати сміття із інших областей. І під час обговорення дискутували, звичайно, в першу чергу про львівське сміття. Чому саме такою була позиція вашої фракції? (підтримати це, - ред.)

- Ми вчора багато чули про те, що потрібно простягати руку допомоги, оскільки у Львові є проблеми зі сміттям. Але ми, як обранці громади, маємо розуміти і нашу ситуацію: що буде завтра із нашим сміттям?

Якщо взяти сміттєзвалище у Брищі, воно теж має обмежений ресурс. Якщо порівняти із тим, що може забезпечити Львів, який потік сміття спрямувати на наше сміттєзвалище, реально вистачить на 2-3 тижні, коли дати повний доступ. І ми будемо самі думати, куди нам возити наше сміття. І ми реально стикнемося із екологічною катастрофою.

Тоді ті ж самі мешканці, які вчора перекривали дорогу, будуть вже перекривати дорогу луцькому сміттю, скажуть: "все!". Стільки витримати це сміттєзвалише не зможе.

Але тут є й інша ситуація. Це ж не щось таке раптове відбулося у Львові, стихійне явище, що "раз" - і сталося. Ця ситуація нагніталася вже довго у зв'язку із тим, що мер Садовий (міський голова Львова Андрій Садовий, - ред.) просто не хотів вирішувати це питання. Є відкрита інформація, що понад 40 підприємств, навіть з-за кордону, хотіли переробляти те сміття. Але з невідомих причин чомусь мер Садовий не вирішував це питання. Напевне, торгувався.

- Вчора секретар Луцької міськради Юлія Вусенко казала про те, що навколишні сільради посто заблокували з політичних мотивів розміщення на їх території звалища чи переробного заводу...

- Ця проблема із навколишніми селами виникла після Грибовицької трагедії. А до того стільки років чому не вирішувалося питання? Більше 40 підприємств простягали руку допомоги! Але сміття - це зараз дуже дорогий ресурс. Мабуть, хотілося зробити десь так, щоб було "добре" і Садовому. І тому це питання не вирішувалося.

Потрібно було працювати з інвесторами, переробляти сміття і не дотягувати до трагедії. А зараз тим сміттям завалюється, вибачте, вся Україна. От на Житомирщині виявили сміття в національному парку, біля річок шукають на Полтавщині, на Волині громадський активіст Сергій Шараєвський також знайшов львівське сміття. Вся країна тепер страждає від львівського сміття.

Але більше того, вже пройшло стільки часу від Грибовицької трагедії, чому знову не вирішується питання? Ну був вже оперативний час, потрібно було вирішувати це питання. Але "віз і нині там".

- А яка ваша позиція щодо печі для спалювання сміття, про яку говорять? Бо вчора головною причиною, чому перекривали дорогу, було будівництво печі. Поки незрозуміло, що там мають спалювати. Як тут знайти рішення? Ви самі визнаєте, що в Брищі сміттєзвалище теж не вічне і потрібно щось робити і цим сміттям.

- Це комплексна проблема всієї України. Тут не тільки у Львові є такі проблеми. Ми, як міська рада, та й вся Україна, маємо подивитися на Грибовицьку трагедію і зробити висновки, щоб ніяким чином не допустити такого тут. Треба комплексно підійти до цієї справи і не тільки печі будувати, а також залучати інвестиції та ставити сміттєпереробний завод, сортувальний завод, щоб вже почати цю проблему вирішувати. А не чекати, коли буде колапс, коли буде те, про що казала Юлія Василівна (Вусенко, - ред.), що нас заблокують і не буде куди везти. Але зараз у нас є час, щоб комплексно вирішувати цю проблему.

- В одному із попередніх інтерв'ю ви казали про те, що в нинішньому складі міськради є проблеми із патріотизмом. Це було після того, як більшість депутатів не підтримали відповідь на резолюцію польського Сейму та Сенату щодо Волинської трагедії. Але вчора депутати підтримали звернення щодо неприпустимості призначення в Луцьк Генконсула Вєслава Мазура. Тепер ви переглянете свою позицію?

- Оцей вислів можливого польського консула в Луцьку Мазура щодо Волинської трагедії, щодо того, що Бандера "бандит", а українці - "тупі неуки", які "не знають історії", яких "треба навчити", вимальовує такий образ "старшого брата". Один вже був, зараз другий починає нав'язувати щось своє і "воювати із мертвими українцями".

Такі заявив звучать через слабкість української позиції. Якби була нормальна, адекватна реакція Верховної Ради, а не оте "беззубе", що вони прийняли, він би не наважився говорити це як можливий генконсул у Луцьку. І якби міська рада принаймні із другої спроби захистила свою честь і гідність, нашу історію, оголосила тверду позицію, не було б таких висловів пана Мазура.

Мене дуже здивувала репліка одного із депутатів міської ради, який сказав: "Ми послідовно відстоюємо свою позицію в цьому питанні". Послідовність у них "хромає". Тоді ті питання називалися "негосподарськими", "політичними", "такими, що ревізують історію", а зараз говориться про якусь послідовність (такі заявив робив лідер фракції "УКРОП " Ігор Поліщук, - ред.).

- Але проблема в тому, що навіть МЗС офіційно не може впливати на кандидатуру Генконсула. Чи матимуть ці звернення реальне значення?

- МЗС погоджує кандидатури. Треба розуміти, що тут питання не тільки у Луцькій міській раді. "Свобода" в цьому питанні має комплексний підхід. Ми направляли звернення за підписами народних депутатів від "Свободи" у комітет Верховної Ради у закордонних справах та на МЗС. Було звернення Волинської обласної ради, зараз звернення міської ради.

Я впевнений, що такий загальний тиск дасть зрозуміти польській стороні, що оцей консул тут є небажаним. А якщо він тут буде, це може привести до не зовсім гарних наслідків у підсумку. Це точно дієво. І якби міська рада прийняла звернення (щодо Волинської трагедії, - ред.) тоді, не було б пропозиції сюди поставити Мазура і точно не було б таких висловів.

А коли вони дивляться, що Луцька міська рада не здатна захистити нашу національну гідність, такі заяви звучать. Так в міжнародній політиці відбувається. Слабких там просто поїдають.

- Були заяви, що рада має займатися господарськими питаннями. Давайте поговоримо про те, якими господарськими питаннями займається фракція ВО "Свобода" в міськраді?

- Зараз під кінець року буде розпочинатися підготовка бюджету міста. Господарські ініціативи - це повсякденна діяльність депутатів: прибудинкові території, дороги, фасади, зливні каналізації.

Зокрема зараз працюємо по Малоомелянівському масиву. Там у нас був покійний депутат Андрій Калахан, там я балотувався ще в 2014 році і про його проблеми знаю. Працюємо над концепцією зливової каналізації, водовідведення на Малоомелянівському масиві. Там і дороги погані, але поки там не вирішити проблему із водовідведенням, дороги нема сенсу класти. Вони розлетяться за один рік.

Також у нас є напрацювання щодо роботи по садочках: заміни вікон, вентиляції, харчоблоків. Наші пропозиції підтримувалися, там вже здійснюються роботи. Активно займаємося проблемами 12-ої школи на Вишкові. Там є проблеми із теплом, оскільки свого часу там поставили електричне опалення, з ним є проблеми. Над цим працює Богдан Богонос.

Віктор Ящук активно працює на Дубнівському масиві з питанням ремонту вулиць. Там немає нормальних систем для водовідведення, їх влаштовують, щоб надалі ремонтувати дорогу.

Ми працювали для перекриття дахів, зокрема 17-го садочку. Є дуже багато звернень і напрацювань щодо прибудинкових територій. От за моїм зверненням було достроково внесено (в перелік на ремонт, - ред.) прибудинкову територію на вулиці Словацького. Ми разом із головою ОСББ Сергієм Кудрявцевим (теж член "Свободи", - ред.) вирішили це питання. Прибудинкова територія, дитячий майданчик зроблені, утеплюють фасади. Загалом це така повсякденна копітка робота.

- Ви були першим номером у списку, тому офіційно не балотувалися від якогось округу. Але ви мешкаєте в районі ДПЗ. Які там проблеми вирішуєте?

- Я не вважаю правильним поділ за округами. Бо новий закон, за яким були вибори в 2015 році, визначає поняття округу під час виборів. Далі депутат не вважається прикріпленим до одного округу, як за мажоритарною системою. Кожен депутат має працювати на все місто.
Звичайно, щоб помічати всі проблеми в місті, я також, як голова фракції, закріпив за кожним депутатом частину міста. Є проблеми на Львівській - займається Богдан Вавринюк, є проблема на 40-у - займається Богдан Богонос. Ми так місто "розбили", щоб було зручно працювати.

Якщо брати район ДПЗ, зараз багато зроблено по прибудинкових територіях. На 2017 рік закладено ремонт на Бенделіані, 5, ще у кількох дворах. Зараз зроблений під'їзд до садочку біля "Зебри" (кафе "Зебра, - ред.). Є проблема ремонту вулиць там, де більше приватний сектор. Там проблема із дорогами, тобто їх відсутність.

- Один із лозунгів "Свободи" на місцевих виборах у Луцьку - "альтернатива обом кланам". На сьогодні чи залишилися в місті ці "клани"?

- Якщо говорити про клановість, є певні угрупування депутатів та бізнесу. Я можу говорити за всеукраїнське об'єднання "Свобода". В нас є своя позиція. В міській раді ми відстоюємо ті інтереси і ту програму, з якими ми ішли на вибори. В міській раді ми працюємо самі по собі. Тим більше, в міській раді не передбачається якась більшість. Якщо є проект рішення, який необхідний громаді, ми будемо підтримувати його. Якщо проект не відповідає нашим програмним засадам, ми його не будемо підтримувати.

- Одне із голосувань, де представники фракції "УКРОП" здивувалися вашою позицією, голосування щодо зняття коштів із ремонту вулиці Кривий Вал. Навіть були вигуки в залі: "Свобода", не давайте задню!". Чому була такою ваша позиція (не підтримати, - ред.)?

- Часто важко зрозуміти депутатів. Напевне, депутати перепрацьовуються, втомлюються різні частини тіла, розпочинаються якісь незрозумілі рухи. Я списую такі вигуки на втому, а не на щось серйозне.

Щодо Кривого Валу: в мене є чітка позиція - має бути привабливість міста Луцька для туриста. Туристи, які приїжджають, в нас їх не так багато, виділяють основну частину часу на центр та Старе місто. І на моє глибоке переконання, центр міста має бути привабливим, зручним, там має бути відповідна інфраструктура, щоб турист, який приїде, лишив більше коштів, що підуть у бюджет міста. Тому центр має бути привабливим і має ремонтуватися.

Я розумію, що є багато прибудинкових територій, дворів, вулиць, де є значно гірша ситуація. І я стикаюся із тим, що двори та вулиці, які ми подавали на початку 2016 року на ремонт, деякі треба замінювати, бо є "проблемніші", де гірша ситуація. Але центр міста повинен виглядати як центр справжнього європейського міста.

- Як ви можете загалом оцінити роботу нинішнього міського голови Миколи Романюка? Чи виконує він свої обіцянки?

- Скажу чесно, я не аналізував обіцянок міського голови і його команди. В місті є певні позитивні зрушення, місто розвивається. Це ми бачимо по залученню коштів. Депутат, який хоче вирішити певні проблеми, має можливість це зробити. А оцінку міському голові за підсумками його роботи буде давати громада.

- Ви брали участь у марші "Свободи" в Києві 14 жовтня - на День захисника України. І ви бачили, що окремо був марш "Національного корпусу". Чи не боїтеся конкуренції на місцях, у Луцьку із цією партією?

- В Україні є більше 350 партій. Створилася ще одна партія. Я більше скажу, Майдан відбувався для того, щоб був плюралізм думок і партій. Якщо є якість партії, які будуть відстоювати національні інтереси, національну гідність і працювати, щоб Україна розвивалася, ми тільки за. Я в цьому не бачу ніяких проблем, однією партією більше - однією партією менше. Нам робити своє. Ми пам'ятаємо багато партій, які були і позникали. От свого часу "Пора" з'явилась і згасла.

- Тобто ніякої особливої уваги?

- Це ще одна партія, яка виникла на мапі України.

Годинник дали осередку до 25-ої річниці заснування партії
Годинник дали осередку до 25-ої річниці заснування партії


- А той факт, що "Свобода" так досить активно відзначає 25-у річницю, це спосіб задекларувати і наголосити на своєму відносно поважному віці?

- Ну це не є якийсь такий закид: "Гляньте, нам 25 років". Звичайно, ми гордимося тим, що нам 25 років. Ми гордимося тим, що ми - єдина ідеологічна партія, яка зберегла свою самоідентичність, жодного разу не відходила від програмових засад і послідовно відстоює національні інтереси, відродження і розбудову нашої держави.

- А як ви працюєте, щоб спростувати закиди, що "Свобода" хилиться до не зовсім конструктивних, шовіністичних лозунгів?

- Завжди вистачало певних провокативних заяв. Ми завжди до цього відносимося із посмішкою. Можна згадати покійного Бориса Клімчука і цілі мітинги 2013 року, коли на Меморіалі зганяли бюджетників на "Антифашистський" мітинг проти "фашистської "Свободи". Це звичайні політичні провокації, налякати людей нашою політичною силою. На це треба реагувати і доносити до українського громадянина, хто ми справді є. І ми це постійно робимо.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО АНТИФАШИСТСЬКИЙ МІТИНГ

- Ви особисто розглядаєте якесь кар'єрне посування: чи на посаду міського голови, чи в облраду, чи у Верховну Раду?

- Людина, яка не має амбіцій, навряд чи чогось досягне. Щоб чогось досягати, потрібно мати амбіції, але ті амбіції підкріплювати реальними діями, ефективними діями.Звичайно, що є амбіції просувати вперед. Це нормально. Ми всі маємо завжди рухатися вперед.


Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Взагалі-то за один злочин - одне покарання... Після того, як в смоленському лісі загинула політична еліта Польщі, з котрою були з"ясовані питання Волинської трагедії, прийшла "піна", котра робить кар"єру на дратівливих сторінках історії, замість залишити їх історикам...
Відповісти
Вітів сидить на зарплаті в Романюка. Просто подивіться результати голосування по ключовим питанням. Рядових свободівців шкода. Через таких заробітчан як вітів мусять голосувати за всяку фігню і проти сказати не мають права.
Відповісти
Яка "свобода"? Та це звичайна "лобода"
Відповісти
Це і видно що ви нікому не потрібні. Соплі втерли і в укропи бігом
Відповісти
Останні статті
«В міській раді ми працюємо самі по собі», - свободівець Микола Федік
28 жовтень, 2016, 16:52
На руїнах слави
25 жовтень, 2016, 16:16