CRM-системи – інструмент для відділу продаж*

CRM-системи – інструмент для відділу продаж*
Головне призначення CRM-систем – облік та управління взаємовідносинами з клієнтами. Це програмне забезпечення, яке допомагає покращити роботу відділу продажу та всієї компанії в цілому, а також дозволяє автоматизувати різноманітні бізнес-процеси в компанії.

CRM-системи застосовують як у малому, так і в великому бізнесі. Вони виступають інструментом для збору та обробки будь-яких звернень потенційних клієнтів до компанії (лідів). Завдяки обліку лідів можна зрозуміти, який відсоток із них завершився вигідною угодою або контактом для компанії, тим самим керівник та самі менеджери можуть відстежувати ефективність роботи компанії.

Основні переваги CRM-системи

• Єдина база клієнтів. Кожен менеджер зберігає інформацію про своїх клієнтів в зручному для нього варіанті. Хтось зберігає в Excel, хтось використовує блокнот або інші текстові редактори, а комусь зручно зберігати дані на папері. Може трапитись ситуація, коли співробітник захворіє або навіть піде з компанії, тоді всі його клієнти підуть разом з ним, що не є корисним для компанії. Тому, щоб уникнути таких ситуацій, CRM-система дозволяє створити єдину клієнтську базу та зберігати її в певному форматі.
• Картка клієнта. Інтерфейс CRM дозволяє працювати з клієнтом або лідом у вигляді картки. Це зручний спосіб контролювати процес роботи з клієнтом, адже всі операції та етапи взаємодії з клієнтом відображаються всередині цієї картки. Таким чином виключається ситуація, коли менеджер забув виконати певні дії з окремим клієнтом (виставити рахунок, змінити статус угоди) – про це система буде нагадувати автоматично.
• Аналіз. Завдяки аналізу продаж можна відстежувати показник конверсії, а також контролювати кожен з етапів воронки продаж. Таким чином система повідомить та націлить працівників на найбільш вигідних і прибуткових для компанії клієнтів.
• Планування. CRM в зручній формі дозволяє планувати завдання та відслідковувати хід їх виконання. Завдяки такому інструменту легко можна дізнатись на якому етапі знаходиться те чи інше завдання – система буде нагадувати про терміни, дедлайни, повідомляти про проблеми, провали та хто за них відповідальний.
• Автоматизація. CRM дозволяє автоматизувати різні бізнес-процеси, на які працівники витрачають багато часу. Наприклад, надання звітності з продаж, виставлення рахунків, листування та дзвінки клієнтам. Система також об’єднує в собі всі комунікаційні канали: телефонію, пошту, чати. Тому кожне звернення чи дзвінок в автоматичному режимі буде зафіксовано в системі у вигляді нового ліду, якщо це перше звернення, або автоматично буде направлений до менеджера, який пов’язаний з відповідною карткою клієнта. Завдяки цьому керівник у будь-який час має можливість переглянути результат роботи з клієнтом та оцінити ефективність підлеглого.

Яку CRM обрати?

Серед найбільш популярних систем лідером вважається CRM Бітрікс24, оскільки вона містить в собі повний комплекс інструментів, необхідних для покращення та оптимізації роботи будь-якої сфери діяльності бізнесу. Крім модуля CRM, система має широкий функціонал для внутрішньої комунікації, планування, звітності, конструювання сайтів та багато іншого.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.