НАТО офіційно визнає Росію як «найсерйознішу і пряму загрозу»

НАТО офіційно визнає Росію як «найсерйознішу і пряму загрозу»
Лідери НАТО на саміті 29 червня в Мадриді затвердили нову стратегічну концепцію, в якій викладено пріоритети, основні завдання та підходи Альянсу на наступне десятиліття. Росію визначили як «найсерйознішу і пряму загрозу» союзникам.

Про це повідомляє пресслужба Альянсу, пише Громадське.

У документі Росія визначається як «найсерйозніша і пряма загроза» безпеці союзників. Також вперше розглядається питання Китаю та виклики, які Пекін ставить перед безпекою, інтересами та цінностями союзників.

«Концепція визначає обстановку безпеки, з якою стикається Альянс, підтверджує наші цінності та пояснює ключову мету НАТО щодо забезпечення нашої колективної оборони. В ній викладені три основні завдання НАТО: стримування та оборона; запобігання кризам та управління ними; та спільна безпека», — йдеться у повідомленні.

Чому це важливо?

Стратегічна концепція оновлюється приблизно кожні десять років і є другим за важливістю документом НАТО. Він підтверджує цінності Альянсу, дає колективну оцінку викликів безпеки та спрямовує політичну та військову діяльність Альянсу. Попередню версію було ухвалено на саміті НАТО в Лісабоні в 2010 році.

Таким чином, у попередній версії, опублікованій у 2010 році, Росія називалася партнером, але цього разу це формулювання скасували.

Тепер Росія - це загроза не лише для України, а відтепер і для країн Північноатлантичного Альянсу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.