У хаті Лесі Українки співали її пісні. ФОТО

У хаті Лесі Українки співали її пісні. ФОТО
Поетично-мистецьке свято «Лісова пісня», що традиційно у ці серпневі дні відбулося в садибі-музеї Лесі Українки в Колодяжному, розпочалось 4 серпня з церемонії офіційного відкриття у Ковелі біля пам’ятника Лесі Українці.

Далі гості свята – серед яких науковці-літературознавці, викладачі з Івано-Франківська, Тернополя, Острога, представники сусідньої Білорусії - завітали у музей-садибу поетеси в Колодяжному.

В «рожевій кімнаті» Білого («Лесиного») будиночку групу літературознавців з різних областей України та Білорусі привітала відома волинська співачка Тетяна Ціхоцька. Вона виконала для присутніх «Веснянку» (на вірші Лесі Українки) та «Колискову» (на вірші Олени Пчілки). Ці пісні, створені співачкою на вірші легендарних землячок, входять до нотної збірки Тетяни Ціхоцької «На крилах пісень».

Усі присутні несподівано потрапили в живу музичну атмосферу часів мешкання в цій садибі родини Косачів – пісня лунала в «чистому» вигляді, без інструментального супроводу. Співачка була вбрана у вишиванку, візерунки якої взяті з унікальної колекції вишивок Олени Пчілки.

Зі слів Тетяни Ціхоцької під час відвідин Лесиної оселі її не полишає відчуття незримої присутності господині. «Це зовсім інше враження, аніж від перебування у звичайному меморіальному музеї. Тут хочеться ступати обережно, і не торкатись речей – так буває, коли приходиш в гості до якоїсь особливої людини – відомої і талановитої».

В планах співачки – продовжувати роботу над піснями на вірші Лесі Українки – адже в її поетичних рядках присутня особлива ритміка: романтична, зворушлива, і надзвичайно музична. Її варто лише відчути – щоправда, такий процес створення пісень не може бути швидким, його неможливо спланувати. Відомо, що сама Леся Українка свого часу висловлювала думку про те, що вона, ймовірно, була би кращою виконавицею та композитором, аніж творцем віршів. Цьому завадила її хвороба, яка позбавила її можливості грати на музичному інструменті.

Програму свята продовжила година поезії в „сірому” будиночку родини Косачів. Другий день заходів - 5 серпня - традиційно заповнився виступами акторів, письменників, поетів та фольклорних колективів на лісовій галявині в урочищі Нечимному. Дух драми-феєрії „Лісова пісня” й досі є джерелом натхнення сучасних авторів та виконавців.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мистецтво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У хаті Лесі Українки співали її пісні. ФОТО
05 серпень, 2012, 12:32