Сергій Соболєв: «Ми живем в умовах окупаційного режиму»

Сергій Соболєв: «Ми живем в умовах окупаційного режиму»
Перший заступник голови фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді Сергій Соболєв є одним з тих, хто, можливо, найчастіше відвідує різні політичні ток-шоу та представляє там опозицію. Часто йому навіть доводиться виправдовуватися за слова та вчинки соратників.

У неділю, 16 лютого, Соболєв разом з Юрієм Луценком приїхав до Луцька, щоб підтримати вже традиційне Народне віче і посилити представництво опозиції на цій акції.

Як традиційний спікер «Батьківщини», Соболєв розповів журналістам про план дій опозиції, розкол в Партії регіонів та те, чому олігархам вигідно вести переговори є євромайданівцями.



Сьогодні зранку (інтерв’ю записане 16 лютого, - ред.) опозиція звільнила КМДА, частково вулицю Грушевського та 4 обласні адміністрації в обмін на те, що звільнили державних заручників. Як ви будете діяти, коли влада знову почне арештовувати людей, а в обмін на їх звільнення захоче ще поступок?

Вулиця Грушевського не звільнена в розумінні звільнення від барикад. У нас були домовленості, що ми зробимо проїзд в барикадах, але точно такий же прохід повинні зробити силовики. На сьогодні від 8 до 10 тисяч спецпризначенців в центральні частині міста, в урядовому кварталі. Я переконаний, що коли люди не будуть мати можливість проходити по будь-якій вулиці, в нас буде фактично два табори.

Щодо адміністрацій. Ви знаєте, що у обласних радах, чиї приміщення захопили, вже давно змінилася влада на проопозиційну. В Тернополі, Львові та Івано-Франківську обласні ради своїми рішеннями розірвали договір з адміністраціями про перебування у їх приміщеннях. Фактично є умова звільнення рад. Це приміщення рад, а не адміністрацій, ОДА просто їх орендують.

Щодо КМДА, то питання вирішено так, що люди будуть мати туди доступ, лише ночівля переноситься в Український дім та Жовтневий палац. Натомість приблизно по 2300 людей кримінальні провадження будуть закриті. Це дуже важливо, поки вони не мають судимості, бо амністія не передбачає зняття судимості.

Також важливо, що не підпадають під амністію ті правоохоронці, які перешкоджали діяльності журналістів. Тільки покалічених 137 працівників ЗМІ.
Якщо почнуться арешти, то ми готові до спротиву.

Ми маємо на сьогоднішній день ситуацію, коли жодна людина з того боку не покарана, Попов та Сівкович звільнені згідно закону про амністію. Виходить, що з того боку ніхто не показаний за побиття мирних демонстрантів?

Станом на сьогоднішній день всі органи влади центральні підконтрольні Януковичу. Те, на що ми пішли на сьогодні, ми пішли в умовах окупаційного режиму, при якому ми змогли добитися звільнення наших людей.

Окупаційний режим буде скинутий в кілька етапів. Перший ключовий етап, щоб послабити режим, це Конституція 2004 року. Ми нещодавно внесли постанову про відновлення конституційного ладу в Україні. Друге, без сумніву, це те, що ми робимо в парламенті. Ми переходимо до тиску на всі державні установи, включаючи парламент та включаючи Адміністрацію президента. І третє – повернення країни на Європейський шлях розвитку.

Далі залишається питання уряду. Але воно наразі є другорядним, бо який уряд без повернення до Конституції 2004 року? Давайте не дурити себе. Ми живем в умовах окупаційного режиму, і боротьба продовжується.

Розкол в Партії регіонів та вихід групи Тігіпка, коли він станеться?

Це не тільки група Тігіпка, це ще група там Льовочкіна, Фірташа, є ще група Ахметова та інші. Ми маєм розуміти, що на сьогоднішній день всі наші мільярдери можуть стати мільйонерами, а то і взагалі збанкрутувати. Найбільше, що їх сьогодні лякає, це не Майдан, це те, що відбувається з їх бізнесом щодня. Коли вони не можуть брати кредити, коли почали обвалюватися перші банки, коли починається системне знищення бізнесу цих людей.

В цьому винен не Майдан, а вся попередня авантюрна політика, до якої вів Азаров і Янукович.

В деяких голосуваннях вони проявляють самостійність. Але, коли дійшло до загрози життю, коли вони там зібрали фракцію і було два аргументи – кримінальні справи проти розкольників у ПР і розпуск парламенту, тоді всі розмови про розкол припинилися. Поки тиск Януковича на них спрацьовує. Але я думаю, настане момент, коли їм вже байдуже буде на розпуск парламенту.



Серед тих «драконівських законів» від 16 січня був закон «про наклеп». Чи відмінили цей закон на даний час?

Його відмінили. Зараз є подвійне тлумачення. На сайті Мін'юсту та сайті Верховної Ради. Але на сьогодні ми вже маємо всі офіційні роз’яснення. Фактично цей закон на сьогодні скасований. Але є практика виконання. Якщо у вас є факти, коли розпочали кримінальні провадження за законом «про наклеп», це повинна бути бомба інформаційна. Такий факт треба повідомляти, бо це захист не лише журналістів, це захист суспільства.

Як ви ставитесь до пропозицію Януковича встановити в країні День примирення у День народження Тараса Шевченка?

Я не вірю у примирення з людиною яка давала накази вбивати людей.

На який умовах була звільнена КМДА, чи не послабить це позиції Майдану?

Приміщення КМДА далі під контролем Майдану. Там жодного міліціонера, спецпризначенця не буде. Там буде діяти народний пропускний режим. Те, що голова адміністрацію Володимир Макеєнко заявив, що це приміщення народу, дає відповідь на всі запитання.

Що ви плануєте на наступний тиждень (17-23 лютого, - ред.)? Чи вдасться в парламенті вирішити хоч одне питання?

Я думаю, що наступний тиждень дасть відповідь на ключове запитання, яким Янукович лякав свою більшість, що він розпустить парламент. Якщо парламент не прийме рішення про відновлення Конституції 2004 року, я думаю, що це вже привід, щоб він був розпущений. Але це зробимо ми разом з народом.

Яким чином ви цього доб’єтеся?

Я думаю, що заблокувати цей парламент – це найпростіше, що можна зробити. Ситуація дуже напружена. Наступний тиждень є мобілізаційним, коли весь урядовий квартал буде оточений людьми. Я думаю, що в цих умовах у Партії регіонів в такому випадку буде вибір – голосувати за відновлення конституційного ладу, або іти геть.

Зараз в Україні, та на Волині зокрема сильний вплив олігархічних груп? Чи готова опозиція піти на домовленості з олігархами, щоб спільно боротися з Януковичем?

В умовах політичної та економічної кризи мільярдер стає мільйонером, а мільйонер – жебраком. Ваші олігархічні групи живуть до тих під, поки країна діє. Наступний тиждень вирішить, чи ми йдемо європейським вектором, чи ми розвалюємось економічно. Тому вони з нами будуть домовлятися, а не ми з ними.

Наскільки швидко вдасться добитися значних поступок від влади? Скільки ще буде продовжуватися політичне протистояння?

Протистояння буде продовжуватися до дати дострокових виборів президента, коли цей режим зрозуміє, що він рухнув. Відновити конституційний лад можна вже на наступному тижні рішенням парламенту.

Також має бути рішення Верховної Ради про зобов’язання президента підписати угоду про Асоціацію з ЄС. Все залежить від того, як закінчаться переговори про формування нового уряду та дати виборів президента.

(У інтерв'ю використані матеріали прес-конференції Соболєва 16 лютого)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Сергій Соболєв: «Ми живем в умовах окупаційного режиму»
18 лютий, 2014, 13:40
10 запитань Ігорю Гузю
14 лютий, 2014, 10:25