Україна має поставити вимоги білоруській владі, - Лапін

Україна має поставити вимоги білоруській владі, - Лапін
Якщо Білорусь не гарантує безпеку наших громадян, доречно посилювати облік громадян, які перетинають її кордон, або вводити візи.

Про це у блозі на Цензор.Нет написав луцький нардеп Ігор Лапін.

Депутат нагадав, що минулого тижня кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка затримали в Білорусі. Політики і журналісти відкоментували цей факт як дію російських спецслужб.

«Але давайте будемо чесними хоча б із собою - це не перше і вочевидь не останнє затримання українців на території сусідньої Білорусі. І якщо про відомих публічних осіб ми дізнаємося майже одразу, то про звичайних громадян часто і не знаємо, що перетинаючи кордон, вони «попали в руки правоохоронців», - пише Лапін.

Він нагадав про викрадення 24 серпня Павла Гриба в Білорусі.

«Якщо такі випадки вже є непоодинокими, треба говорити про державну політику, яка має стати на захист своїх громадян. Треба говорити про посилення обліку громадян, які перетинають кордон сусідньої держави. Я вже багато років говорю про те, що нам потрібні візи з Росією. В першу чергу тому, що це захист наших громадян. Коли людина перетинає кордон і отримує візу, вона попадає в базу, і нашу тут, і держави, кордон якої перетинає.

А отже, у випадку порушення її прав чи порушення громадянином його обов'язків, про це буде повідомлене наше консульство, і буде можливість допомогти громадянину повернутись назад додому, або з'ясувати причину конфліктної ситуації. Очевидно, візовий режим перетину кордону або режим посиленого обліку треба розглянути і для Білорусі», - йдеться у блозі.

Лапін переконаний, що Україна повинна поставити вимоги білоруській владі.

«Крім захисту кордонів, на які українська влада має зосередити особливу увагу, під прицілом залишаються громадяни. Білоруська влада має припинити практику залякування журналістів, як іноземних, так і власних. Більше того, доречно посилити громадський контроль за діяльністю власних спецслужб та силовиків. Бо складається враження, що сьогодні їх діяльність суперечить інтересам Білорусі та повністю підконтрольна спецслужбам Росії», - стверджує нардеп.

На його думку, Білорусь має визначитися, кого підтримує – Україну чи Росію.

«Адже в ситуації з окупованими та анексованими територіями України формується дилема. Білорусь голосує проти прийняття резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму на рівні з Росією. При цьому Мінськ сподівається на залучення білоруських «миротворців» для врегулювання ситуації на Донбасі. Бажаючи миру на Україні, наш сусід підтримує введення миротворчого контингенту в зону АТО, але виникає питання чи потрібні нам такі миротворці. Враховуючи сукупність останніх подій, які трапились не без участі Білорусі, на Донбас прийдуть «феесбешники» у формі з білоруським прапором. Росію у якості миротворця на Донбас ніхто не пустить, то чому ж не потрапити туди через підконтрольну Білорусь?!» - йдеться у блозі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цей політичний режим примудрився посваритися з усіма нашими сусідами. І подальша конфронтація з Білорусією може призвести до того, що вона перетвориться в нашого відвертого ворога, а не союзника. Чим це загрожує, пояснювати не буду
Відповісти