Ветеринарна медицина Волині недофінансована на 6 мільйонів

Ветеринарна медицина Волині недофінансована на 6 мільйонів
Для того, аби профінансувати ветеринарну медицину Волині, до кінця року необхідно ще майже 6 мільйонів гривень.

Про це йшлося сьогодні, 8 грудня, під час засідання постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин, - пише Волинська правда.

Під час комісії розглянули два питання, що стосуються ветеринарної служби області. Зокрема, переше стосувалося звіту головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області за 11 місяців цього року, а друге – фінансування ветеринарних установ та лабораторій на 2017-2018 роки.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський розповів, що раніше очолювана ним структура налічувала 632 бюджетні одиниці. Натомість тепер – 470 одиниць, тобто в ході оптимізації структури кількість працівників зменшили на 25%.

«Вважаю, що жодна служба в області за такий короткий час такими темпами не оптимізовувалася», – висловився з цього приводу Лозинський.

На його переконання, зараз служба виконує всі поставлені перед нею завдання. І завдяки цьому тваринництво області благополучне в плані інфекційних захворювань. Утім, ситуація може негативно змінитися через те, що ветеринарія Волині серйозно недофінансована. Люди у цій галузі звільняються з роботи. А це загрожує тим, що у подальшому можуть бути не вчасно виконані протиепізоотичні заходи щодо профілактики основних заразних тварин тощо. Тож епізоотичне благополуччя області – під загрозою.

Богдан Лозинський додав, що для того, аби до кінця поточного року вирішити зарплатне питання, ветслужбі бракує 5,8 мільйона гривень. Натомість, депутат Волиньради В’ячеслав Рубльов сказав, що за його підрахунками на ці потреби треба значно менше грошей – трохи більше 4 мільйонів.

Як повідомив Лозинський, у 2014 року на службу з держбюджету виділили 19,5 мільйона. Нині ж просять 24 мільйона на рік. Щодо наступного року, то з обласного бюджету проситимуть 27 мільйонів, а з державного – 37 мільйонів. За словами керівника Держпродспоживлужби у Волинській області, ветеринари отримала 14,3 мільйона гривень із коштів спецфонду, з них майже 10 мільйонів – обласна лабораторія.

Богдан Лозинський вкотре переконував членів комісії, що не можна залишити ветеринарів напризволяще, оскільки це може мати жахливі наслідки для області, де одна з головних галузей господарства – аграрна.

Таку думку підтримав і директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко. «Якщо сталася така ситуація, то це не означає, що треба донищити структуру. Ми зашарпали тих ветеринарів, то їм кажуть: «Ти нам треба», а то: «Ти нам не треба». Я хочу, щоб ми достойно завершили питання. Пропоную зібратися і сісти за круглий стіл, аби вирішити проблему», – сказав він і додав, що не можуть нормально працювати ветеринари, якщо вони з острахом дивляться у майбутнє.

До слова, під час комісії виступив і заступник директора департаменту фінансів Волинської ОДА Володимир Селедець. Він зауважив, що департамент рекомендує при розповіді стабілізаційної дотації виділити на потреби ветеринарів трохи більше 5 мільйонів гривень.

Зрештою, після тривалої дискусії, вирішили рекомендувати сесії виділити 5 мільйонів гривень на фінансування ветеринарних установ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
кажу: їм ще мало? Нехай відмовляться від премій, надбавок тощо і буде все добре. Роботи їхньої не видно, кругом бардак, а перед людьми хвастаються, що добре отримують. Нехай поживуть на заробітну платню як всі люди. Не давати ні копійки, а то скиглять весь час, що немає грошей, задовбали вже.
Відповісти
В них середня з/п 7000 грн, але ж вони хочуть 10 000 грн. Хабарники довбані
Відповісти