У нацпарку на Волині встановлять «європейські» автомати

У нацпарку на Волині встановлять «європейські» автомати
У Шацькому районі введуть у дію один новий додатковий екологічний пост, який разом із вже наявним обладнають автоматами європейського зразка.

Про це повідомила Марія Христецька, директорка Шацького національного природного парку, під час наради з власниками і комендантами баз відпочинку урочища Гряда, пише http://shatsk.rayon.in.ua/news/70111-ekologichni-posti-pri-vyizdi-v-shnpp-tsogo-roku-oblashtuiut-avtomatami-evropeiskogo-zrazka

Незабаром розпочне свою роботу екологічний пост «Венське», що в період літнього відпочинку діє при в’їзді у Шацький національний природний парк, а також ще один, який функціонуватиме зі сторони Білорусі (біля бази відпочинку «Медик»). Там відпочивальники будуть здійснювати плату за в'їзд на територію Шацького національного природного парку.

Зі слів Христецької, розмір проплати буде такий самий, як минулого року. Тобто перебування однієї людини за день коштуватиме 5 грн., за мотоцикл доведеться викласти 15 грн., легковий автомобіль – 20, мікроавтобус – 30, автобус, вантажний автомобіль – 40. Власники баз повинні будуть перерахувати плату за відвідування Шацького НПП – 4 грн. за людину на добу. Відповідно відпочивальники, що придбали путівку на базу, звільнятимуться від плати за в'їзд, однак за авто платитимуть.

Екологічні пости цього року обіцяють обладнати автоматами європейського зразка для здійснення проплати. Відпочивальники після внесення коштів отримуватимуть квитанції, з якими мають перебувати на відпочинку. Якщо під час перевірки поліцією відвідувачі парку не пред'являть квитанцій, на них буде накладений штраф.

Також Марія Христецька відзначила, що на постах працюватимуть фахівці Шацького НПП, за порядком слідкуватимуть правоохоронці; крім того, на місцях будуть встановлені відеокамери.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так, так, так-так-так!
Відповісти
Дороги зробити не можуть а за екологію гроші хочуть . не озуєлі лі ви .
Відповісти
Ці збори є незаконні. Єкологічний збір передбачений Податковим кодексом, там же і прописано, хто і скільки має платити. Парк не є податковим агентом. Тому збирати екозбір не має права.
Плату за вїзд теж не можуть стягувати, бо рішення про це має приймати верховна рада, а не директор парку.
Цікава участь поліції в цьому. Які в них повноваження вимагати квитанцію?!
Припиніть порушувати закон.
Відповісти
По порядку, частина перша, податкове законодавство:

Стаття 1. Сфера дії Податкового кодексу України

1.1. Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні.

РОЗДІЛ VIII. ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК

240.1. Платниками податку є суб'єкти...які здійснюють:
240.1.1. викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
240.1.2. скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;
240.1.3. розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);
240.1.4. утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
240.1.5. тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

250.5. Платники податку перераховують суми податку, що справляється за викиди, скиди забруднюючих речовин та розміщення відходів, одним платіжним дорученням на рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, які забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному законом.

Таким чином, виключний перелік податків вказаний у Податковому кодексі та розділ про Екологічний податок ПРЯМО ВКАЗУЮТЬ, що відпочивальник, не є платником Екологічного податку (збору) та сплата такого збору на ріхунки інші, ніж передбачено ПКУ - не є сплатою податку.

Частина друга, повноваження ШНПП:

Згідно положення про ШНПП, п. 7.2 передбачено, що ШНПП може надавати платні послуги згідно законодавства.

А от згвдно законодавства існує вичерпний перелік цих послуг визначений Постановою КМУ від 28 грудня 2000 р. N 1913, де зазначено:

I. Послуги, які можуть надаватися бюджетними
установами природно-заповідного фонду згідно з їх функціональними повноваженнями

1. Послуги, пов'язані із забезпеченням провадження рекреаційної діяльності на території установ природно-заповідного фонду:

екскурсії маркірованими маршрутами, екологічними стежками, на виставки, до музеїв, еколого-просвітницьких центрів, засновниками
яких є зазначені установи;

екскурсії до карстових печер.

2. Організація та проведення освітньо-виховних і природоохоронних заходів.

3. Послуги, пов'язані з науково-дослідницькою діяльністю з охорони, відтворення та раціонального використання природних ресурсів, проведенням експертизи та лабораторних аналізів.

II. Послуги, які можуть надаватися бюджетними установами у сфері господарської діяльності

1. Послуги, пов'язані із створенням умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду*:

короткостроковий відпочинок (розбиття наметів і розкладання вогнищ у спеціально облаштованих та відведених для цього місцях);

любительське (спортивне) рибальство;

прогулянка (подорож) на велосипеді, на конях;

полювання;

спуск гірською річкою на надувних плотах, човнах;

подорож на яхті, катання на човнах, водних лижах, віндсерфінг.

2. Фотопослуги, послуги з проведення громадянами та організаціями відео-, кіно- та телевізійних зйомок у межах територій установ природно-заповідного фонду.

3. Перевезення туристів, відпочиваючих; користування автостоянками, пристанями (причалами), що належать установам природно-заповідного фонду*.

4. Розміщення, проживання та харчування туристів, відпочиваючих.

5. Рекламно-видавнича діяльність.

6. Ветеринарні профілактичні та лікувальні послуги.

7. Реалізація тварин, що утримуються на територіях природно-заповідного фонду, їх продукції (молоко, м'ясо, яйця, пір'я, шкіра) та частин (шкаралупа яєць, чучела, черепи та
скелети, шкіра, роги), складових частин зоологічних колекцій*.

8. Збирання та реалізація лікарських рослин, трав, ягід, грибів*.

9. Збирання та реалізація рослин і рослинної продукції як складових частин гербарних матеріалів.

10. Вирощування та реалізація рослин, саджанців, сіянців, насіння*.

11. Реалізація продукції підсобних осподарств*.

12. Реалізація деревини та виробів з неї (сувенірів, столярних виробів)*.

13. Виготовлення та реалізація предметів декоративно-прикладного мистецтва.

14. Послуги з надання у користування автомототранспортних засобів, обладнання, майна, інструментів, що належать установам природно-заповідного фонду.

Наказом директора ШНПП №29 від 25.04.17 Про встановлення плати за відвідування території ШНПП зазначено, що ПЛАТА БЕРЕТЬСЯ ЗА ВІДВІДУВАННЯ ПАРКУ.

АЛЕ В ПЕРЕЛІКУ ДОЗВОЛЕНИХ ПОСЛУГ ВСТАНОВЛЕНИМ КАБМІНОМ ТАКОГО ВИДУ ПЛАТИ ЧИ ПОСЛУГИ НЕМАЄ!!!

Тому справляння плати за відвідування ШНПП є незаконним, директор первищив свої повноваження і повинен бути притягнений до кримінальної відповідальності.

Конституція гарантує вільне переміщення територією України. Обмеження переміщень вичерпні і визначені законом. Затримання громадянина чи ТЗ на Екологічному посту є не законним.

Тому шановні відпочивальники - їдьте спокійно і не ведіться на обман з платою за відвідування.






Відповісти
Та тут все ясно, екскурсії водити - то працювати треба, а в буді сидіти і бабло за повітря збирати - то бізнес не складний.
Так яку ж платну послугу з відвідування надає шацький парк посеред дороги міжнародного значення?!
За природоохоронним законодавством це все належить народу України. За водним законодавством не можна обмежувати доступ до природніх водойм. Плата за проїзд дорогою міжнародного значення не передбачається. То що це таке - плата за відвідування? Може я на кордон їду і іншого шляху просто немає. Або їду родичів відвідувати чи дитину в таборі, а не шацький парк.
Це якась дикість.
В нормальних країнах готелі окремо з туристів вираховують туристичний збір.
Трусіть бази.
Відповісти
У нас кожен сам собі придумує закони
Відповісти
а як це поліція буде перевіряти квитанції? на підставі чого? взагалі, до чого тут поліція???
там суцільне порушення закону!
знак "Стоп-Контроль" застосовується у конкретно визначених випадках і "екологічний пост" для збору грошей - точно не той випадок.
отже, або поліція влаштовує своє КПП (з усіма наслідками) і виконує свої завдання (примус до сплати не входить в обовязки поліції), або знімайте ті знаки і не порушуйте закон.
Відповісти
Посилаєте на х.у і їдете далі
Відповісти
Посилаєте на х.у і їдете далі
Відповісти