Прогнозовано і нудно, - експерт про вибори на Волині

Прогнозовано і нудно, - експерт про вибори на Волині
Про роботу штабів кандидатів на довиборах до Волинської обласної ради, враження від дня виборів та прогнози щодо подальшого розвитку подій – у розмові з політичним експертом, головою Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайлом Находом.

- Які перші враження від ходу виборчого дня і попередніх результатів виборів?

- Для мене до певної міри результати були очікуванні. Вибори пройшли без значних порушень, нудно. Перемогли найсильніші.

- Напередодні виборів експерти казали, що у Турійську переможець очевидний, а у Луцьку зберігалася інтрига. Результати показали, що обидва луцьких фаворити – Святослав Боруцький та Олександр Лазорко – набрали немало голосів …

- Дійсно, у Луцьку інтрига зберігалася. Один з кандидатів – Олександр Лазорко – вів активну виборчу кампанію, використовуючи засоби масової інформації, елементи благодійності. І за той короткий проміжок, який був відведений для агітації, суттєво наростив свою присутність у політично-інформаційному просторі.

Інший кандидат – Святослав Боруцький – надто активної кампанії не вів. Обмежилися друкованою продукцією, листівками, плакатами, десь спілкувалися з виборцями у своєму електоральному середовищі. І це дало свій результат.

- Переміг бренд «Свободи» чи Святослав Боруцький як політик?

- До певної міри – бренд «Свободи». Я вважаю позитивом те, що виборці голосують за політичну силу, бо саме політична сила буде нести відповідальність за конкретного депутата.

- Низька явка виборців у Луцьку – 16% – вплинула на результат?

- І то суттєво вплинула. Але у Луцьку жоден кандидат не доклав особливих зусиль для того, аби явка була більшою. Кандидати, які вважалися фаворитами, мали можливість залучити більше виборців, маючи у розпорядженні чи то бази партійних членів, чи то різного роду людей, які отримували благодійну допомогу від самих кандидатів чи близьких до них людей.

Але мобілізації не відбулося. Тому виграв той, чий виборець більш дисциплінований і зацікавлений у результаті.

- Чому ж в окрузі в Турійському районі прийшло аж 60% виборців?

- Все таки у селі вибори – це свято. І якщо виборці належно поінформовані, що ці вибори будуть, а тим більше є «свій» чоловік, якого хочеться підтримати – то люди підуть на вибори. Завжди у сільськіх районах активність виборців більша. Я не володію інформацією, але, можливо, були якісь засоби захочення, мобілізації виборців. Також спрацював місцевий адмінресурс: лідери місцевих громад, сільські голови доклали зусиль, щоб виборці прийшли на дільниці.

- Чому, на вашу думку, у Турійську Роман Микитюк отримав настільки впевнену перемогу?

- До певної міри це було прогнозовано. З одного боку виглядає дивним, що переміг саме представник Партії регіонів. Але хочу зазначити, що пан Микитюк є добре відомий на Турійщині. Він є своїм для цього округу. Не є людиною одіозною, нікому особливо не нашкодив. Тому тут спрацювало те, що хотіли підтримати свого кандидата.

А кандидат від опозиційних сил Валерій Міщук був все таки чужим для виборців Турійщини. Крім того, він був представником «Фронту Змін»,а не «Батьківщини» чи «Свободи», які більш популярні.

Крім цього виборча кампанія Міщука була досить млявою, а Микитюк зробив кроки, аби якомога більша кількість виборців прийшла на дільниці.

- Хто тепер може претендувати на місце керівника фракції «Свободи» у Луцькій міська раді?

- У «Свободі» є декілька осіб, які можуть посісти керівника фракції «Свободи у міськраді. І Юрій Вега, і Сергій Сівак, по списку підтягнеться ще один кандидат – Андрій Буй.

Але «Свобода» по своїй суті є централізованою. І ні для кого не секрет, що на всі ключові рішення і у міській, і у обласній раді впливає одна людина – Анатолій Вітів. Хто б не був керівником фракції, поведінка «Свободи» не сильно змінить і у міській, і у обласній радах.

- Яке політичне майбутнє можна прогнозувати Олександру Лазорку?

- Ця виборча кампанія для нього не є принциповою. Основне завдання для нього – це не перемога, а популяризація себе, така собі початкова зачіпка. Для перемоги він не здійснив ряд кроків, які потрібно, тих кроків, які здійснював його бізнес-партнер Ігор Палиця.

Мені здається, що він ще сам до кінця не визначився щодо свого політичного майбутнього.

Але не виключено, що Лазорко буде претендувати на місце у волинській політиці у майбутньому: чи це буде посада луцького міського голови, чи він буде претендувати на посаду у виконавчій владі обласної держадміністрації, чи захоче балотуватися у Верховну Раду.

Очевидно, що ця людина з’явилася не випадково у волинській політиці і вона має свої плани. Це був старт і він не пов’язувався з перемогою будь-якою ціною.

- Якщо Лазорку пророкують крісло луцького міського голови, то Роману Микитюку – крісло губернатора. Наскільки ці прогнози реальні?

- Важко сказати. Микитюк людина команди. Він – колишній військовий, представник митної служби, яка, по суті своїй, є силовим органом. Тобто - людина порядку. Де його буде бачити влада – там він і буде. Самостійної серйозної гри він не вестиме.

Розмовляла Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
доступно і грамотно
Відповісти
Ой,який ти розумний "заднім умом"!!!Насмішило!!!
Відповісти
- "Де його буде бачити влада – там він і буде". Очевидно, має звучати так: " Де влада буде вважати за потрібне його бачити, там він і буде". Наход, будь уважніший. На твої роздуми про те, що вже відбулося, рівняється Вітчизна.
Відповісти
Наход завжди лиже дупу переможцям..
Відповісти
Автор погремушка дешовая..
Відповісти
Вже всі сміються з тих розумашок-грантососів, Находа, Верзуна і самого головного блазня Шелепа!!!
Відповісти
Зате роблять розумний вигляд.
Відповісти
Останні новини
Прогнозовано і нудно, - експерт про вибори на Волині
18 лютий, 2013, 11:56