Як підвищити ефективність твердопаливного котла на дровах?*

Як підвищити ефективність твердопаливного котла на дровах?*
Якість роботи котла в першу чергу залежить від того, як ви підготували вугілля, дрова чи інше паливо. Якщо не зробити цього, обладнання гірше обігріватиме приміщення і швидше псуватиметься. Якщо ви вирішили купити твердопаливний котел, вам варто прислухатися і до наших порад щодо підготовки дров.

Волога

35-45% маси щойно заготовленої деревини – це вода. Намагаючись її спалити, ви отримуватиме не тепло, а пару. Потрібно висушувати деревину, доки її вологість знизиться хоча б до 25%. Чим сухіше паливо, тим краще воно горітиме. Висока вологість означає не лише менше тепла, а й забруднення димоходу смолами.

Порода деревини

Чим важча і щільніша деревина, тим довше вона буде горіти. Листяні породи більші щільні в порівнянні з хвойними. Крім того, вони краще займаються, тому добре підходять для розпалювання котла.
Потрібно враховувати і вартість палива. Інколи хвойні дрова можуть бути значно дешевшими і через це вигіднішими у використанні.

Зберігання

Головне ваше завдання – вберегти деревину від вологи і гниття. Для цього захищайте дрова від дощу, зберігаючи їх під навісом. З однієї сторони деревину бажано лишати відкритою, щоб вона провітрювалася. Якщо повністю накрити поліна брезентом чи поліетиленом, може початися гниття. Складайте поліна так, щоб між ними лишалося вільне місце для повітря.
Висушені дрова можна зберігати повністю закритими, щоб вони не накопичували вологу.

Спалювання

Деревина – чисте паливо. Але вона все ж може забруднювати котел і димохід, якщо використовувати її неправильно.
Ось кілька корисних порад:
• Перевіряйте димохід і очищайте його від сажі хоча б один раз на рік. Котел потрібно чистити після кожного використання.
• Ніколи не спалюйте разом з дровами (і взагалі у котлі) сміття, поліетилен, глянцевий папір, фанеру, фарбовану деревину, вироби з полімерів (пляшки, іграшки та ін.)
• Забезпечте достатній притік повітря до вогню. Впевніться, що під час роботи котла у кімнату потрапляє повітря з вулиці. Це важливо і для вашого здоров’я.
• Слідкуйте за тим, щоб дрова не тліли, а яскраво горіли. Щоб підтримувати стабільну температуру, додавайте паливо рівномірно. Якщо його буде надто мало, котел охолоне. Якщо його буде надто багато, вогонь не зможе яскраво розгорітися.
• Якщо ваш котел призначений для роботи з різними видами палива, прочитайте інструкцію, щоб дізнатися, як правильно завантажувати дрова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: котел
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як підвищити ефективність твердопаливного котла на дровах?*
30 липень, 2015, 16:47