Мешканці луцької багатоповерхівки бояться, що їх будинок завалиться. ФОТО

Мешканці луцької багатоповерхівки бояться, що їх будинок завалиться. ФОТО
Мешканці дев’ятиповерхового будинку №6, що на проспекті Соборності в Луцьку, бояться, що їх будинок може обвалитися через перепланування двох квартир на першому поверсі.

З відповідною заявою мешканці будинку звернулися на «Гарячу лінію» ВолиньPost».

Як розповіла мешканка будинку Лариса Кратюк, у квартирах №37 і №38 на першому поверсі відбуваються ремонтні роботи, що несуть загрозу руйнування несучої стіни будівлі.

Місцеві жителі кажуть, що просили розібратися у ситуації і голову Волинської облдержадміністрації, і міського голову Луцька, і прокурора Волинської області, і луцького прокурора, і у начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Але поки на зустріч мешканцям ніхто не йде, повідомила активістка.

Ще понад два роки тому, восени 2010 року, між власниками цих квартир (Малахівські, Жишко) та мешканцями будинку виник гострий конфлікт. Після скарг та звернень до міської влади та прокуратури, публікацій в пресі, будівництво зупинили, каже Лариса Кратюк.

«Але нині роботи знову поновлені, на основі декларації видано інспекції ДБК. Завозяться будівельні матеріали і що найстрашніше, зроблені сквозні розпили несучої стіни», – запевняє мешканка.

«Хто пояснить нам, як без відома і згоди мешканців будинку даються дозволи на роботи, від яких залежить безпека 34 квартир і життя більше сотні осіб?» – обурюється жінка.
Лариса Кратюк демонструє відписки чиновників
Лариса Кратюк демонструє відписки чиновників

«Маємо сумний досвід четвертого під’їзду нашого будинку, де ці ж підприємці зробили гастроном, пізніше проданий корпорації «Наш край». І тепер мешканці мають низку проблем із санітарним станом (сміття і сміттєві баки під вікнами), тріщинами на стінах та цілодобовим шумом від потужних компресорів та вентиляторі, які винесені просто на вулицю.

Також є сумний досвід із будинком №4 по проспекту Соборності, де в результаті діяльності солярію при перукарні «Наталка» почалося руйнування несучої стіни; та будинку навпроти проспекту Соборності, 5, де вони збудували та здали в оренду «Нашому краю» ще один гастроном, і тепер мешканці мають на прибудинковій території замість зеленого газону господарчий двір гастроному зі смітником і автостоянкою», – йдеться у колективному зверненні мешканців будинку до контролюючих органів.

Будинку уже 25 років, а ремонту під'їзд не бачить роками
Будинку уже 25 років, а ремонту під'їзд не бачить роками


Жителі будинку №6 на проспекті Соборності вважають, що у приміщенні, яке реконстуюється, несучу стіну перетворили на колони.

Така тріщина з'явилася у квартирі активістки на 6-му поверсі після того, як будівельники працювали з відбійними молотками
Така тріщина з'явилася у квартирі активістки на 6-му поверсі після того, як будівельники працювали з відбійними молотками


Вхід у майбутній магазин з проспекту Соборності
Вхід у майбутній магазин з проспекту Соборності


Окрім того, місцеві впевнені: ґрунти, на яких стоїть будинок, нестабільні, через що на їхньому і на сусідніх будинках з’являються тріщини. Та й сам проспект Соборності – сам по собі є чинником вібрації, адже тут завжди сильний потік транспорту.

«З трьох сторін ми оточені аварійними будинками і стоїмо на руслі старої річки», – кажуть люди.

Будівельники тут працюють допізна
Будівельники тут працюють допізна


Саме тому місцеві жителі й вимагають припинити будівельні роботи, що, на їх думку, несуть ослаблення несучих стін, а також хочуть, аби притягнули до відповідальності тих, хто видавав дозволи на будівництво.

«Нам не потрібні у самому будинку ні гастрономи, ні аптеки, ні банки, які зроблять з нас і нашого майна братську могилу», – йдеться у зверненні жителів.

ВолиньPost скерував у Луцьку міськраду інформаційний запит з цього приводу.

З мерії надійшла відповідь, підписана заступником міського голови Ларисою Соколовською. У відповіді йдеться: нещодавно, а саме 5 березня працівники управління архітектури та містобудування провели перевірку цього будівництва. «Під час проведення перевірки виявлено виконання робіт з вкладання плитки на підлогу та монтажу підвісної селі у вказаних квартирах. В Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області від 2 січня 2013 року зареєстрована декларація про готовність об’єкта до експлуатації» - заспокоїла Лариса Соколовська.

Чиновниця пояснила: Закон каже, що контролювати сферу будівництва, містобудування та архітектури повинна державна інспекція архбудконтролю. Інспекція ж запевняє: «відхилень від вимог проекту в процесі будівництва не виявлено».



За словами власниці квартир, де відбувається реконструкція - Наталія Малахівська - на будівельні роботи є усі необхідні дозволи..

«У нас є затверджений проект. Ніхто несучих стін не чіпав. Невже ми самі собі вороги, щоб ставити під загрозу цілісність будинку і своєї власності? Ми нічого протизаконного не зробили. Через тиждень-два там буде магазин одягу», – пояснила Наталія Малахівська.

Вона додала, що «воює» з ними тільки одна сім’я, яка мешкає у цьому будинку.

* * *

Про проблему редакція ВолиньPost поінформувала луцького міського голову Миколу Романюка під час чат-конференції у середу, 13 березня.

Мер хоч і зазначив, що «наскільки його поінформували, то Інспекція держархбудконтролю дала дозвіл на виконання робіт» і він «не думає, що там був дозвіл на перепланування з наданням згоди на втручання у цілісність несучих стін», але все ж додав:

«Всіх деталей я не знаю станом на сьогодні. Дам доручення, щоб протягом наступного тижня цей будинок обстежили за участі жителів».

Підготувала Ірина КАЧАН (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як будинок буде валитися, то винною визнають майстра ЖЕКу! Приклад цьому є. Експертизу несучих конструкцій , як того вимагають ДБН (державні будівельні норми) ніхто не робив (впевнена на 200%), а тому гарантію, що стіни витримають додаткові навантаження ніхто не дав, але це нікого і не хвилює, окрім тих, хто там живе. Будинок на Рівненській нікого не навчив!!!!! на жаль!!!!
Відповісти
Мені ціаво, скільки в архбудконтролі працівників із будівельною, архітектурною освітою, які б могли реально оцінювати стан будівництва. Таке враження, що їх там немає!!!! А є лише сини, доці, рідні, яких треба було працевлаштувати... звідси і "дурні" відписки.
Відповісти
Заборонити будь-які перепланування та добудови у вже збудованих житлових будинках! Якщо є необхідність у торгівельних точках, то їх закладати ще при проектуванні з дотриманням усіх будівельних норм!
Відповісти
Половина брехня та наклепи!!
Відповісти
жижко вже у рожищі на суд подавали, тепер переїхала в луцьк і теж воює з сусідами
Відповісти
Любые манипуляии с несущими стенами опасны и ведут к их ослаблению. И сколько бы вас не успокаивали так називаемые "специалисты" что распил окон и превращение их в двери и витрины очень даже безопасно – не верьте.
Стена высотой в 30 метров и весом в десятки тонн несет на себе еще и бетонные перекрытия (около 100 штук в девятиэтажном доме)и всё что на них, стены-перегородки, мебель и т. д. Теперь представьте какое давление испитывает она на уровне первого этажа (а именно здесь прорезают двери и окна для магазинов).При таком давлении некачественный кирпич может трескатся с силой сопоставимой с силой разрыва снаряда. Это игра в рулетку, учитывая не всегда высокое качество раствора и кирпича, старение материала, частую затопляемость подвалов, что ведет к проседанию грунта в подошвенной части стены и ряд других факторов.
Мне могут возразить, что в скольких домах уже попробивали и ничего. Да результат варварского отношения к жилищному фонду будет всплывать со временем. Для прямого обрушения нужно, чтобы сошлось рад трагических факторов. Но знайте, что изувеченая стена висотного дома, в нижней её наиболее уязвимой части – один из них а возможно и главный. И чем больше будет таких домов, тем выше степень риска.
Я очень надеюсь, что Бог не допустит трагедии, как на Ровенской, но советовал бы лучанам очень внимательно отнестись к этой проблеме, ведь это безопасность вас, ваших родных и вашего имущества, зачастую единственного.
Відповісти
Порада мешканцям: через прокуратуру, міську раду вимагати експертизу несучих стін будинку. Тобто заяву на прокурора, копію на мера та директора ЖЕК.
Відповісти
Писали, вимагали – отримали відписки.
Відповісти
Останні новини
Мешканці луцької багатоповерхівки бояться, що їх будинок завалиться. ФОТО
14 березень, 2013, 10:04
Google Reader закривають
14 березень, 2013, 10:02