Бракує служителів Феміди і маленькі камери для затриманих: провели «ревізію» волинського суду

Бракує служителів Феміди і маленькі камери для затриманих: провели «ревізію» волинського суду
Рожищенський районний суд Волинської області перевірили представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Відтак, під час моніторингового візиту виявили, що приміщення суду знаходиться в доброму стані. Проте найшли і недоліки, - йдеться на сайті Омбудсмен.

Вхід до суду облаштований, відповідно до вимог державних будівельних норм, пандусом з поручнями. Біля вхідних дверей, в зоні досяжності людини, яка сидить в кріслі-візку, встановлена кнопка виклику персоналу (охорони), яка працює. Для інформування людей з порушенням зору про призначення кабінетів, у приміщенні суді зроблені позначення, які дублюється шрифтом Брайля.

Належно обладнанні два зали судових засідань з яких один облаштований сучасною системою огородження скла.

За необхідності доступ до лікаря забезпечується виключно викликом екстреної медичної допомоги за телефонним номером – 103. Для забезпечення надання домедичної допомоги, у суді укомплектована медична аптечка, яка зберігаються у службовому кабінеті помічників суду.

Водночас в процесі моніторингу виявили і недоліки.

Незважаючи на те, що суддівський корпус, згідно зі штатним розписом, складає 4 суддів, на час візиту наявні три вакантні посади суддів, які виникли ще в 2018 році. Така ситуація, негативно впливає на розгляд справ упродовж розумних термінів, що є порушенням права громадян на справедливе правосуддя, передбачене статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також - конституційного права громадян на судовий захист.

Несповна дотримуються права осіб з обмеженими фізичними можливостями. Наявний туалет, який знаходиться на першому поверсі, не обладнаний спеціальними поручнями для осіб з обмеженими можливостями. Крім цього, в залах судових засідань відсутні окремо передбачені місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних.

У конвойному приміщенні суду є три камери для перебування затриманих та обвинувачених/засуджених. Фактична площа трьох камер становить близько 1,1 кв. м кожна, при нормі не менш як 4 кв. м на одну особу. У камерах відсутня припливна вентиляція з механічним спонуканням. В дверях та стінах камер відсутні отвори для вентиляції, за винятком одного отвору біля стелі, де розміщується лампа освітлення, чим унеможливлюється доступ свіжого повітря, що є порушенням чинних державно будівельних норм (ДБН).

В порушення вимог ДБН, у суді немає приміщення для конфіденційного спілкування з адвокатом (кімната для роботи адвоката з обвинуваченим (засудженим), а також приміщення для ознайомлення з матеріалами справи. Ознайомлення адвоката з матеріалами справи здійснюється в приймальні голови суду в присутності працівника апарату суду. Спілкування підсудного з адвокатом проводиться в приміщенні конвою або в залі судових засідань.

Також, в порушення вимог статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання питання заборони катування, жорстокого та нелюдського ставлення не включені до навчальних програм з працівниками апарату суду та не забезпечено їх вивчення.

За результатами моніторингу будуть направлений відповідний звіт із рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: суд, Рожище
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Бракує служителів Феміди і маленькі камери для затриманих: провели «ревізію» волинського суду
28 жовтень, 2019, 15:28