Про шкоду передозування мінеральними добривами*

Про шкоду передозування мінеральними добривами*
Мінеральні добрива дозволяють отримувати великий урожай, але що відбувається при передозуванні? Необхідно усвідомлювати, що недотримання норм, пропорцій та строків внесення, особливо азотних речовин призведе до плачевних наслідків — призводить до перенасичення ґрунту й загибелі рослин.

Мінеральні добрива у порівнянні з органічними видами добрив надходять в ґрунт вже в готовому вигляді, рослини отримують доступ до корисних елементів після внесення. Це дає швидкий позитивний результат і дозволяє зібрати хороший урожай. Такий результат ви отримаєте при дотриманні всіх правил внесення. Деякі фермери використовують більше добрив, ніж необхідно, відповідно, при нераціональному використанні, нетипові для рослин сполуки впливають на здоров'я, провокуючи розвиток хвороб.

Про шкоду надлишку мінеральних добрив

При надмірному внесенні азоту в ґрунт відбувається затримка цвітіння та дозрівання культур. Візуально рослини виглядають перегодованими — потужні стебла, темно-зелена гичка, тканини стають соковитими й м'якими. Вони більш сприйнятливі до грибних хвороб і доступні шкідникам. Також, подовжується період вегетації, терміни збору, затримується пора цвітіння.

Надлишок фосфору призводить до загального пожовтіння рослин, опадання листя й появі плям. Вони швидко старіють.
При надмірному вмісті кальцію і магнію спостерігаються аномалії в розвитку листя – воно скручується, витягується, жилки бліднуть. Як наслідок – рослини швидко в'януть та гинуть.

Що робити при неправильному внесенні добрив?

Якщо ви зробили помилку й перевищили норму, оперативна допомога допоможе виправити ситуацію. Необхідно полити ґрунт великим об'ємом води, рекомендується робити це одноразово (13-15 літрів на кв.м.). Даний метод допомагає вимити з верхнього шару ґрунт активні речовини та трансформувати їх в глибші шари.

Корисні поради:

• Купувати слід якісні добрива від надійних виробників. Серед таких компаній на Західній Україні виділяється Тетра-Агро (https://tetra-agro.com.ua), котра займається виробництвом збалансованих комплексних добрив.
• Перед застосуванням мінеральних добрив необхідно ознайомитися з інструкцією й нормами внесення, також ви можете звернутися до фахівця, котрий їх вам продав.
• Не порушувати терміни та дози внесення.

Надлишок поживних елементів в рослинах провокує порушення процесів вегетації, призводить до утворення нітратів і відмирання тканин.
Висновок: передозування не несе користі, вона шкідлива. Щоб не допустити біди, до підживлення потрібно підходити грамотно й відповідально. Важливо дотримуватися балансу, тоді врожай буде багатим. А отриманий продукт буде зберігатися довше звичайного та мати гарний товарний вигляд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Про шкоду передозування мінеральними добривами*
16 грудень, 2019, 22:29