Підготовчий рік для навчання в Польщі: що таке зерувка і для чого вона потрібна?*

Підготовчий рік для навчання в Польщі: що таке зерувка і для чого вона потрібна?*
Українці все частіше обирають освіту за кордоном - європейський диплом дасть можливість не тільки конкурувати на західному ринку праці, а й добре влаштуватися на роботу на батьківщині. Найпоширенішим вибором стає, природно, Польща - завдяки близькому розташуванню, схожості мови та менталітету, а також досить низької вартості навчання. Іноземці часто вважають за краще спочатку пройти зерувку в Польщі, після якої поліпшується знання мови і адаптація до країни. Що ж це таке і які переваги у зерувкі для абітурієнтів?

Що таке зерувка?



Це нульовий рік, своєрідний підготовчий курс для іноземців, під час якого вони можуть не тільки поліпшити знання польської мови з нуля до В1, а й підготуватися до профільних предметів, адаптуватися до країни, завести новий друзів, які згодом будуть вчитися зі студентом на одному курсі . Так як багато підлітків надходять відразу після школи, їм краще спочатку звикнути до нової системи навчання, і лише потім вступати безпосередньо на бажану спеціальність. Зерувки пропонують такі університети:

- Університет Марії Кюрі-Склодовської;
- Ягелонський університет;
- Лодзинський університет;
- Краківська політехніка.

Це не «втрачений рік», як вважають багато - відсоток відрахувань студентів після першої сесії через недостатнє знання мови і непідготовленості з профільних предметів стає дедалі більше, тому дуже важливо бути впевненим у власних знаннях.

Як проходять заняття?




Студенти на курсах розділені на невеликі групи. Дуже часто співвітчизників визначають в одні групи, тому на перших порах буде не так складно адаптуватися. Якщо ви вже вивчали польську мову раніше, то вас відправлять в бригаду рівнем вище. Всі новачки, ніколи не мали справи з польським, відправляються в «нульову» підгрупу. Всього за кілька місяців вони повинні будуть заговорити на польському на рівні В1-В2. Це не особливо складно для українців, адже польська мова цілком звична для вуха. Кожен день студенти займаються по 4-5 годин, плюс їм дають завдання для самостійного вивчення. В кінці кожного семестру проходить справжня сесія з заліками та іспитами.

Як правильно вибрати підготовчі курси

.


Якщо ви вже визначилися з університетом, куди плануєте подавати документи, то кращим вибором стане зерувка саме в даному навчальному закладі. Більшість університетів пропонують власні підготовчі курси, причому вони розрізняються за кількістю семестрів, вимогам до знання мови і, природно, вартості. Наприклад, якщо ви плануєте вчитися у Поліціальній школі Варшави, є сенс подавати документи саме туди. Середня вартість навчання на підготовчих курсах становить 2-4 тисячі євро на рік.

Також сюди потрібно додати витрати на проживання та харчування. Володарі студентської візи можуть підробляти кілька годин в день, тому можна спробувати зменшити витрати за допомогою невеликої підробітку вечорами. Але не варто захоплюватися нею або робити її собі за мету, адже має залишатися час на підготовку до вступних іспитів.

Варто звернути увагу на місце розташування корпусу - найчастіше, вони знаходяться прямо в студентському містечку, і абітурієнт відразу вчитися орієнтуватися на місцевості в тому місці, де він буде вчитися. Однак трапляється й зворотне - наприклад, коли корпусу знаходяться зовсім в іншій частині міста. Тут же заздалегідь доведеться подбати про житло, і не знімати його занадто далеко від курсів. Довга дорога не тільки затратна, але і забирає багато часу, який можна було б витратити на шліфування знань або мови.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Польща
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.