У Луцьку просять прибрати комуністичну символіку на меморіалі «Вічної слави»: думка міськради. ВІДЕО

У Луцьку просять прибрати комуністичну символіку на меморіалі «Вічної слави»: думка міськради. ВІДЕО
Лучанин Назарій Тарнавський просить демонтувати комуністичну символіку на меморіалі "Вічної слави". Посилаючись на Закон про декомунізацію, з подібною заявою він звернувся до Луцької міськради.

Як розповів Суспільному Назарій Тарнавський, на його думку, така символіка негативно впливає на патріотичне виховання молоді.

"Люди дивляться на це все і у свідомості відкладається, що це ніби нормально", – каже чоловік.

"Меморіал Вічної слави у Луцьку відкрили у 1976 році. Тоді й встановили 11 барельєфів із комуністичною символікою часів Радянського союзу", – розповів начальник міського відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис. З його слів, прибрати символіку не можуть, бо Меморіал є твором мистецтва.

"Відповідно до ст. 4 Закону про декомунізацію твори мистецтва, які створені до набрання чинності цього закону не підлягають демонтажу, так само як поховання, які є на меморіалі", – зазначив Олександр Котис.

Начальник міського відділу охорони культурної спадщини каже: відповідно до закону зміни в архітектурі комплексу можливі лише за погодження профільного Міністерства. "У 2016 році відповідний запит у міністерство надіслали, згоди тоді не отримали", – розповів Олександр Котис.

Додає: Міністерство культури порадило створити обласну експертну раду, яка б визначила художню цінність цих барельєфів. Її досі не створили.

Зі слів Олександра Котиса, через те, що немає однозначної думки щодо демонтажу комуністичної символіки, то скоріше за все Меморіал залишиться у теперішньому вигляді.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Себе демонтуй.
Коли поховають останього ветерана війни, тоді і говоріть що демонтувати. А поки є живі ветерани, нелізьте. І досить себе піарити на декомунізації
Відповісти
Дайте ему селёдки. И молока сразу. Чтобы знал, для чего мужчине нужна задница.
Відповісти
Це наша історія і її треба пам'ятати.ветерани невиноваті що зараз бешкетує Путін.
Відповісти
какое имя - такие и идеи
Відповісти
Демонтувати негайно, а на місце демонтованого поставити чудовий пам'ятник загиблим Українським воїнам, а не країні агресору потурати, демонтоване поставити у краєзнавчий музей і підписати-наслідки ворожого ставлення країни агресора, і підписати,підпадає під декомунізацію
Відповісти
Жодна скульптура на меморіалі на визнана твором мистецтва. Окрім того на данному меморіалі немає жодного поховання, яке б відносилось до поховань жертв Другої світової війни. Меморіал влаштований на колишньому кладовищі часів Польської Республіки, яке було зруйновано у 1973-1974 роках. На даний час там знаходяться плити знищеним совєтським окупантам, яки приймали участь у ліквідації супротиву героїв України у 1953-1954 роках. Але там немає жодних реальних поховань. Слава Україні! Смерть ворогам!
Відповісти
Назарій - справжня «чепуха»
Відповісти
Може його підставили?!?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку просять прибрати комуністичну символіку на меморіалі «Вічної слави»: думка міськради. ВІДЕО
26 листопад, 2021, 13:42