Протиповітряна оборона України «схудла»

Протиповітряна оборона України «схудла»
Українська армія відмовилась від використання останнього зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) дальньої дії С-200В.

Про це повідомляють на сайті "Український мілітарний портал".

30 жовтня припинив своє існування останній зенітно-ракетного дивізіон С-200В 540 Зенітно-ракетного Львівського полку імені Івана Виговського, що базувався у місті Кам’янка-Бузька Львівської області (ВЧ А-4623). Таким чином, Україна лишилася без єдиного типу ЗРК великого радіусу дії.

Згідно планів реформування Збройних сил України, Міністерство оборони планово, протягом останніх років, зняло з бойового чергування всі ЗРК великої дальності С-200В. 540 полк був останньою частиною де ще не так давно на чергуванні стояв ЗРК С-200В. Крім нього С-200 ніс чергування у 96 Зенітно-ракетній бригаді (Київ), 160 Зенітно-ракетній бригаді (Одеса), 208 Зенітно-ракетній бригаді (Херсон) та 50 Зенітно-ракетному полку (Феодосія, АР Крим).

Основною причиною такого кроку є моральна та фізична застарілість комплексу. Так, ЗРК базується на стаціонарних, заздалегідь підготовлених майданчиках великої площі, координати яких давно відомі, що робить з комплексу ідеальну ціль для сучасних високоточних засобів ураження.

Одним з головних недоліків є низька канальність по цілі (тобто кількість цілей які одночасно може обстрілювати один комплекс) - 1 ціль (на яку наводиться 2 ракети). Окрім цього ЗРК не здатен протидіяти низьколітаючим цілям (нижня межа враження складає 300 метрів – для прикладу, у С-300П вона складає 25 метрів).

Однак, ЗРК С-200 був єдиним комплексом дальної дії (радіус дії до 250 км), був здатен прикривати значні промислові райони, знищувати авіацію ще на підльоті до кордонів України, був одним з факторів можливого стримання.

В новітні історію України ЗРК С-200 ввійшов тим, що 4 жовтня 2001 року на навчаннях у Криму (мис Опук), в результаті помилкового наведення ракета дивізіону С-200 втратила навчальну ціль і перенацілилась на потужніший сигнал від цивільного літака Ту-154, що летів з Тель-Авіва (Ізраїль) у Новосибірськ (РФ), і вразила його. Загинуло 78 людей. В той же час, ряд експертів не визнають того що це була саме наше ракета.

Довідка:

С-200 (за класифікацією НАТО — «SA-5 Gammon») — радянський всепогодний зенітний ракетний комплекс дальнього радіусу дії, призначений для оборони великих промислових районів, боротьби злітаками, повітряними командними пунктами, постановниками перешкод та іншими пілотованими і безпілотними засобами повітряного нападу на висотах від 300 м до 40 км, що летять з швидкостями до 4300 км/год, та на дальностях до 300 км в умовах інтенсивної радіопротидії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: зброя
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
зачет, передрали грамотно без явных ляпов)))
Відповісти
память виговським пушкарям....
Відповісти
координати майданчиків давно всім відомі, так можливо просто потрібно було перенести в інші місця дислокації... Здаємо оборонку в повній мірі про яку боєздатну армію можна говорити, старе знищуємо нового нічого не робимо... про яку реформу армії можна говорити
Відповісти
Вооружимся рогатками.Будем считать что перевооружение произошло.
Відповісти
Краіна ,яка не може прокормити своє військо ,буде кормити чуже.
Відповісти