«Війна» у Луцьку: хроніка 19 лютого

«Війна» у Луцьку: хроніка 19 лютого
19 лютого 2014 року наразі є і, мабуть, залишиться найреволюційнішим днем в історії луцького Майдану.

"Гарячі" події розпочалися відразу після опівночі.

Кілька сотень, які висловлювали обурення діями силовиків у Києві, зібралися на Театральному майдані. Нагадаємо, у сутичках 18 лютого в столиці загинули кільканадцять активістів Майдану.

Лучани, які прийшли на Майдан, вирішили йти пікетувати обласне управління міліції, адже вбивали їхніх однодумців саме працівники органів.

Згодом вони змінили курс і рушили до міського відділу міліції на вулиці Грибоєдова. Тут майданівці провели переговори з заступником обласного управління МВС Володимиром Поліщуком, який підписав заяву. У документі силовики засуджували дії колег в Києві, обіцяли не застосовувати силу до волинських демонстрантів та нести службу за межами Волині.

Також демонстранти "зустрілися" з автобусом, в якому сиділо приблизно 20 бійців внутрішніх військ. Радикально налаштовані люди пробили шини автобуса та змусили ВВшників вийти з транспорту і без амуніція піти до міськвідділу.

ДИВИТИСЯ ФОТО АКЦІЇ ПІД МІСЬКВІДДІЛОМ

Опісля активісти влаштували погром в обкому КПУ та підпалили офіс регіоналів біля залізничного вокзалу.

ДИВИТИСЯ ФОТО З-ПІД ОФІСУ РЕГІОНАЛІВ

О 10:00 тисячі людей зібралися на Майдані, аби йти в "мирний наступ" на облдержадміністрацію. Вони пройшли довжелезною колоною до ОДА, захопили будівлю і передали її Народній Раді.

ДИВИТИСЯ ФОТО З ЗАХОПЛЕННЯ ОДА

Приблизно о 11:00 почалися "бойові дії" в центрі міста.

Спочатку Правому Сектору та Самообороні "здалася" міська міліція.

Також демонстранти підійшли до обласного управління міліції, де "засіли" понад сотня міліціонерів, ВВшників та "беркутівців".

Зав'язалася сутичка. Міліція кидала в людей гранати з їдучим газом та, за словами протестувальників, кілька разів стріляла з "травматів". Демонстранти відповідали бруківкою та коктейлями Молотова.

Зрештою, після перемовин міліціонери, залишивши амуніцію, вийшли з будівлі.

Також під міліцією стався інцидент з головою Волинської облдержадміністрації Олександром Башкаленком. Він намагався розпочати перемовини з учасниками акції, але ті його ледь "не лінчували".

Башкаленко згодом привели на сцену Майдану і переконували написати заяву на звільнення. Він не погодився, тому його прикували до сцени наручниками і облили водою. Згодом його передали опозиції, яка віддала головного регіонала Волині колегам по партії.

Водночас мітингувальники фактично захопили прокуратуру та отримали запевнення від начальника обласного управління СБУ, що його підлеглі - на боці народу.

На цьому народний бунт в Луцьку фактично завершився. Наразі людей закликають їхати до Києва, де тривають протистояння між силовиками і демонстрантами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От нема людям шо робити. Якби майдан розішовся по домах - нікого б не вбили. Влада правильно виконує свою роботу - розганяє немирних демонстрантів. А те що загинули - самі винні. Придумали, все було добре в країні поки не почалися мітинги.
Відповісти
Останні новини
«Війна» у Луцьку: хроніка 19 лютого
19 лютий, 2014, 23:59