Правоохоронці мають претензії до луцької мерії

Правоохоронці мають претензії до луцької мерії
Правоохоронні органи мають зауваження щодо співпраці Луцької міськради із закордонною фірмою у сфері електронного документообігу.

Про це заявив заступник луцького міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич під час засідання постійної депутатської комісії Луцькради з питань освіти, науки, культури, мови у четвер, 24 квітня.

За його словами правоохоронні органи ставлять «серйозні зауваження» щодо того, як відбувається електронне врядування у мерії.

«Кажуть, що не має права фірма закордонна допомагати нам у цих речах. Ми думаємо над тим питанням, але щоб перейти, щоб розробити нову систему електронного урядування, це треба пристойну суму», – зазначив Юрій Вербич.

Голова комісії Анатолій Пархом’юк зауважив, що, на скільки йому відомо, фірма допомагає лише в частині розробки програмного забезпечення і не мають стосунку до інформації.

Юрій Вербич відповів ствердно: «Інформаційна база – у нас. Доступу вони не мають, але мають адміністративний ключ до різних речей».

Та віце-мер Луцька додав, що співпраця юридично зафіксована, легітимізована і не йдуть в розріз із чинним законодавством.

Також Вербич нагадав, що свого часу правоохоронці мали зауваження і щодо технічного захисту інформації в міськраді. Тоді «ціна питання» була приблизно 6 мільйонів гривень.

«Є певні законодавчі акти, які мають діяти, та фінансова можливість зовсім інша», – додав він.

Анатолій Пархом’юк захотів дізнатися, чи можна в електронному урядуванні використовувати український продукт.

«Є можливість. Є продукт, яким користується обласна державна адміністрація», – зауважив Вербич. Так, заплатити за нову систему, зі слів віце-мера, доведеться приблизно 800 тисяч гривень.

«Ми думаємо над цим. Якщо буде фінансова можливість, ми до цього будемо готуватися і переходити», – підсумував він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
> Ми думаємо над тим, щоб розробити нову систему електронного урядування

Наймуть фірму зі студентами, щоби швидко перепиляли якийсь opensource продукт, всі інші 80% коштів власнику та на відкати. Хоча, і не найгірший варіант. Бо можуть купити "мега-продукт" від Майкрософта і розплачуватись за нього доведеться років 10, щоб країна не збанкрутіла.

Краще взяли б якийсь відкритий продукт, а платили б тільки за навчання чи налагодження.
Відповісти