Вивчати російську не змушуємо, - директори луцьких шкіл

Вивчати російську не змушуємо, - директори луцьких шкіл
Наприкінці серпня у ЗМІ з’явилася інформація, що ніби у деяких луцьких школах управління освіти примусово впроваджує вивчення російської мови за рахунок часу, який призначений на вивчення іноземних європейських мов.

Інформація про те, що години на вивчення другої іноземної мови «скорочують» та «переносять» їх на вивчення російської мови, яка мала б вивчатися факультативно, прозвучала і на 63-ій сесії Луцької міської ради. Там були зачитані і листи обурення та пояснення шкільних колективів гімназій № 18 та 21, загальноосвітньої школи №16 та деяких інших шкіл.

ВолиньPost вирішив перевірити, чи підлягає ця інформація підтвердженню та поспілкувався з дирекцією вищезгаданих закладів.

Заступник директора гімназії №21 імені Михайла Кравчука Оксана Коваль обурена звинуваченням партії «Свобода», оскільки інформація щодо «насаджування» російської мови є неправдивою.

«Це було зроблено партією «Свобода» в день, коли почалася передвиборча кампанія. На другий день було засідання сесії міської ради, де вони це озвучили. Ми відразу підготували лист обурення, тому що в час такий вважаємо недопустимим знову шантажувати російською мовою. Все, що там сказано, є неправдою», - зазначила Коваль.

За її словами, російська мова «читається» в гімназії факультативно ще з першого дня заснування гімназії.

«В 5 класах почали вводити другу іноземну мову: німецьку та польську. Російська мова вводилася не за рахунок другої іноземної. Вона в нас іде постійно, ще з першого дня заснування школи», - каже заступник директора навчального закладу.

Також Оксана Коваль наголосила, що цьогоріч ні усних, ні письмових заяв стосовно навіть факультативу вивчення російської мови до дирекції гімназії та до міського управління не надходило.

«В тому листі було сказано, що це міське управління нам насаджує… Це взагалі нонсенс. Тому, що минулого року вперше були введені державні стандарти на 5 клас. Тоді у нас з міським управлінням була дискусія: ми говорили, що діти перевантажені, вони ще маленькі, що їм простіше розуміння російської мови. Це була дискусія з нашої сторони. Міське ж управління говорило нам, що російську мову й так знають і давайте вводити мови тих країн, які є поруч нас», - додала Коваль.

Директор луцької лінгвістичної гімназії №18 Сергій Скороход дивується, чому його навчальний заклад потрапив до заяви «свободівців», адже в гімназії російська мова уже як 2 роки поспіль не вивчається.

«Мені тоді помилково чогось занесли. У мене взагалі не вивчається російська мова. Колись 18 школа була однією з російських шкіл міста Луцька. Далі – вивчалася мова факультативно. Але вже 2 роки російська мова не вивчається», - зазначив директор.

За його словами, у гімназії вивчається найбільше іноземних мов серед інших місцевих навчальних закладів: німецька, французька, іспанська і польська.

«Так як ми – спеціалізована гімназія з вивчення іноземних мов, то перша мова – англійська – вивчається поглиблено, а друга – одна з європейських мов», - каже Скороход.

За словами директора, навіть якби у школі хотіли впровадити вивчення російської мови, то їм не дали б дозволу.

Директор загальноосвітньої школи №16 Василь Троцький частково підтвердив інформацію, додавши, що російська мова дійсно вивчається, проте факультативно.

«Справа в тому, що в нас по одній годині були години російської в 6, 7, 8 і 9 класах. 5 класи цього року взагалі не вивчають російську мову. Звичайно, з цими подіями, що відбуваються на Сході, воно… Поступово ми будемо виводити російську і заміняти польською мовою», - каже Троцький.

Він наголосив, що у перспективі школи – переведення годин російської мови на вивчення польської.

«Звичайно, робити з цього велику трагедію не потрібно. На другий рік ми сплануємо так програму, щоб російської не було», - зауважив директор школи №16.

За словами Василя Троцького, діти вивчають мови, які бажають, тим більше, що школа не може різко перейти з однієї мови вивчення на іншу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В 21 навязується точно.Збираються батьківські збори і ставлять перед фактом.Ну звичайно пару підлиз з батьківського комітету підтримають, а інші не хочуть зариватись з вчителями, бо мститимуть дитині.У школі багато вчителів російської, а забезпечити годинами світової літератури всіх, не можуть от і втюхують мову окупанта дітям.Ліпше польської б навчали і не позбавляли дітей перспективи на майбутнє.
Відповісти
Не на часі це питання, і так в звязку з подовженими канікулами діти перевантажені,14 школа, другий клас по 6-7 уроків щодня,а якби ще плюс російську,то взагалі був би жах. Якщо батьки вважають потрібною цю мову для дитини,то найміть репетитора - і дуже прошу: за 6 місяців і 2000 грн ваша дитина буде вільно володіти окупантською мовою.
Відповісти
російської не потрібно! Ми тепер - Європа.
Відповісти
ми батьки 5класника 21 гімназії і хотіли,щоб він вивчав німецьку - але цього року у 5х класах нашої гімназії лише англійська і факультатив з російської...
хоча в законі і його додатках , якими нібито керуються при складанні розкладу написано,що 2га іноземна скасовується лише якщо немає кадрів чи матеріальної бази...в нас ніби і те і інше є...не хочеться платити репетиторам за додаткові мови, коли платиш такі кошти в школу
Відповісти
ЗА 21 ГІМНАЗІЮ ПОВІРЮ! КОВАЛЬЧУК ЩЕ НАДІЄТЬСЯ НА ПОВЕРНЕННЯ СВОЄЇ ВЛАДИ...
Відповісти
ЗА 21 ГІМНАЗІЮ ПОВІРЮ! КОВАЛЬЧУК ЩЕ НАДІЄТЬСЯ НА ПОВЕРНЕННЯ СВОЄЇ ВЛАДИ...
Відповісти
Будь-яка влада буде підтримувати ті школи і тих керівиків, що роблять славу нашому місту, демоструючи найвищі показики у олімпіадах, конкурсах, змаганнях фахової майстарості, а їх випускники будуть справжіми фахівцями своєї справи та патріотами України.
Відповісти
Якось дивно... Вивчення російськоі тепер позор. Хоча фільми дивимось на російській! Хочемо німецьку!!! А німці наших повбивали у 41-45рр.скільки?! В чому мова винна? В тому, що путін моральний урод? Чому в магазинах є російські товари, чому не на смітнику? А мова на смітнику! Це перебор.У війні винна влада, а не мова. А репетиторів можна найняти зі всіх предметів, у нас багато фахівців. Тоді для чого школа? У вас біля шкіл курять учні, а ви цього не хочете бачити. Шукаєте якихось проблем.Напевно, простому цього не зрозуміти.
Відповісти
Олімпіади і виграні конкурси, високі бали на зовнішньому-це результат роботи репетиторів яких наймають батьки,а не школи!
добре чужими руками жар загрібати\
Відповісти
А чому в коментарях не сказати про хворого брехуна Вегу і все стає на свої місця
Відповісти
Останні новини
Вивчати російську не змушуємо, - директори луцьких шкіл
19 вересень, 2014, 14:33
У зоні АТО знову є втрати
19 вересень, 2014, 14:15