Сільські діти мають у 7 разів менші шанси на вступ, ніж міські, - Гриневич на Волині

Сільські діти мають у 7 разів менші шанси на вступ, ніж міські, - Гриневич на Волині
За останні 4 роки збільшився розрив між підготовкою учнів у міських та сільських школах, особливо із іноземних мов та інформатики.

Про це розповіла народний депутат, автор освітніх реформ Лілія Гриневич під час спілкування із освітянами у Нововолинську у вівторок, 21 жовтня.

«В нас держава зобов’язана кожній дитині незалежно від школи дати певний стандарт освіти. Рання профілізація в школах означає, що ми відсікаємо більше сільських дітей від достатнього загального рівня знань…», - пояснила Гриневич.

«В нас за результатами ЗНО поглибилася за 4 роки різниця у дітей із села та міста. Діти із села мають на 5-7 раз нижчий шанс вступити на омріяну спеціальність за державним замовленням. А, якщо англійська мова обов’язкова при вступі, то в 10 разів менші шанси», - додала вона.

Також Ліля Гриневич наголосила, що в Україні існує система спецшкіл із державним фінансуванням. Що поглиблює нерівність у рівні освіти та соціальну нерівність загалом.
«У нас закладена різниця привілейованості фінансування спецшкіл. Держава більше витрачає на спецшколи. Виходить що, коли дитину не можуть віддати у спецшколу, то ми поглиблюєм соціальну нерівність», - пояснила вона.

Також Гриневич розповіла, що в Україні фактично забагато вчителів. Однак звільняти їх без відповідного соціального пакету не можна, зважаючи на складну економічну ситуацію та проблеми із працевлаштуванням: «У нас із 2000 року кількість учнів зменшилась на 38%, а вчителів - на 11%. Вчителів забагато, але ми не можем їх просто звільнити. Польща звільняє із соціальним пакетом вчителів, допомагає у перекваліфікації».

Нардеп пояснила, що в Україні також планують програму із перекваліфікації, або пропонуватимуть частині педагогів працювати в інших закладах, пов’язаних із освітою, зокрема в методичних кабінетах. Проте на все це потрібні додаткові кошти, які зараз витрачають на армію та інші першочергові заходи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сільські діти мають у 7 разів менші шанси на вступ, ніж міські, - Гриневич на Волині
22 жовтень, 2014, 12:28