Волинське видавництво хочуть виселити «сумнівним способом»

Волинське видавництво хочуть виселити «сумнівним способом»
Волинська облрада вирішила виставити на аукціон приміщення, яке орендують видавництво «Надстир’я» та обласний осередок Національної спілки письменників України.

Щоправда, це рішення виглядає вельми непевним із точки зору закону, - пише IA ZIK.

Під час сесії Волиньради депутати вирішили включити чотири приміщення до переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, які пропонуються приватизувати у 2014-2015 роках.

Із першої спроби цей проект рішення підтримали 39 обранців громади, тоді як для прийняття рішення потрібно щонайменше 41 голос. Але з другої спроби майнове рішення таки пройшло – «за» проголосували мінімально потрібна кількість депутатів.

«Для проведення відчуження майна зазначеного у пункті 1 цього рішення, залучити «Волинський аукціонний центр» Публічного акціонерного товариства Державна акціонерна компанія «Національна мережа аукціонних центрів», – йдеться у документі.

Серед об’єктів, які планується виставити на продаж – ласий шмат. Мова йде про приміщення у самісінькому центрі Луцька на вулиці Лесі Українки. Продаж частини будівлі ініціювало КП «Волинський екскурсійно-методичний центр», на балансі якого, згідно з рішенням облради, і числиться об’єкт.

Як з’ясувалося, саме рішення облради є вельми непевним із точки зору закону. У цьому приміщенні квартирують комунальне видавництво «Надстир’я» і обласний осередок Національної спілки письменників України.

А стаття 1 закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок» чітко забороняє «відчуження приміщень, в яких перебувають редакції засобів масової інформації, друкарні, видавництва, книгарні, підприємства книгорозповсюдження, засновниками яких є органи державної влади, місцевого самоврядування, об’єднання громадян, державні науково-дослідні установи, навчальні заклади, трудові колективи, а також творчі спілки».

Зокрема, директор ВОРВП «Надстир’я» Світлана Політило вже забила на сполох. Вона звернулася по захист до губернатора Володимира Гунчика. У листі на його ім’я від 24 листопада вона наголошує, що про продаж приміщення довідалася випадково. У будівлі видавничий відділ знаходиться ще з 50-х років, який у 1992-му перетворився у видавництво «Надстир’я».

«Це перше державне видавництво засноване у Волинській області за незалежної України. Воно й на сьогодні залишається провідним і єдиним комунальним підприємством видавничої галузі області. За 22-річну діяльність підприємство видало понад 930 назв книг загальним тиражем понад 950 тисяч примірників. Місцезнаходження видавництва за ці роки відоме не лише волинським авторам, а й багатьом за межами області. Адже на підприємстві видавалися автори і з Рівненської, і з Львівської областей. Видання, які побачили світ у видавництві – «Волинський Кобзарик», фотопутівник «Волинь», «Реабілітовані історією. Волинська область», «Інвестиційний потенціал Волині», «Радзивілли і стара Олика» та багато ін., презентують область не лише на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні», – йдеться у листі Світлани Політило.

Із власного джерела IA ZIK в апараті Волиньради стало відомо, що депутат Роман Микитюк відкликав свій голос за цей проект рішення.

«У такому випадку виходить, що проект рішення не набирає достатньої кількості голосів. Без голосу Микитюка лишається тільки 40 голосів. А значить, Вітер (голова облради Валентин Вітер, – ред.) не має права підписувати це рішення», – йдеться у повідомленні IA ZIK.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Микитюк - продажна [], яка продається за нюх тютюну. Це відомо всім. Щодо "Надстиря", то його слава давно залишилось в минулому, як писав в своїх казках Іван Франко, "Коли ще звірі говорили". А журналістської організації в області давно немає. Вона припинала своє існування (де факто), з відходом в потойбічний світ Полікарпа Шафети. Залишилось "закрите акціонерне товариство" в складі кількох прихильників Савчака: колишніх ментів, розповсюджувачів газет, [], пирожка, куліш і іже з ними. Якщо влада забере в цих спрутів приміщення, то заслужить велику пошану в журналістів. Хоча не виключена думка, що "приватизацію" затіяв аферист Савчак. Він має в цьому досвід з приватизації будинку журналістів на Світязі.
Відповісти
Останні новини
Волинське видавництво хочуть виселити «сумнівним способом»
25 листопад, 2014, 10:02