В СНУ вирішили, що політологія, економіка та право на міжфаці непотрібні, громадськість - проти. ФОТО

В СНУ вирішили, що політологія, економіка та право на міжфаці непотрібні, громадськість - проти. ФОТО
Ректорат Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки 17 лютого прийняв рішення, що усім студентам вишу не треба вивчати політологію, правознавство, економіку та соціологію як нормативні курси.

Щоб обговорити таку ініціативу керівництва вишу, викладачі, студенти, громадські діячі та політики зібрали «круглий стіл».
Відбувся він у понеділок, 23 лютого.

Як пояснила професор кафедри політології та державного управління СНУ Оксана Ярош, у вересні 2014 року почав діяти новий Закон України «Про вищу освіту». Згідно з ним виші отримали більшу автономію у визначенні переліку необхідних для вивчення предметів.

Тому ректорат СНУ і скористався своєю можливість виключити політологію, правознавство, економіку та соціологію із переліку курсів для всіх спеціальностей.

За її словами, кафедра політології та державного управління вже зверталася до ректорату із аргументами на користь збереження цього предмету у списку нормативних для вивчення, однак ніякої реакції не було.

Оксана Ярош пояснила, що викладачі дбають про збереження предметів на «міжфаці» не тому, що можуть втратити зарплату, бо в кожного із них кількість годин і так фіксована. Така ініціатива виникла, адже немає впевненості, що у сучасному житті студенти зможуть обійтися без базових знань із таких предметів.

Вона нагадала, що, наприклад, політологію забороняють вивчати, коли в країні тоталітарний режим, аби люди не знали «зайвого» та бути «зручними» для влади. Так, у сучасній Білорусі для навчання за спеціальністю «політологія» треба пройти перевірку КДБ. До того ж така «політологія» більше схожа на «науковий комунізм».

Модератор зустрічі Тарас Літковець нагадав, що в Україні рівень політичної культури надзвичайно низький. Люди часто не розуміють базових понять «виборча система», «демократія» тощо.

Головний редактор видання «Хроніки Любарта» Андрій Лучик виступив за збереження економіки, політології та інших «ущімлених» дисциплін у переліку предметів для «міжфаку», однак, на його думку, вони повинні бути «популярними», тобто доступними для студентів непрофільних спеціальностей. Натомість варто зменшувати кількість «затеоретизованих» та методичних дисциплін. Адже людина, яка отримує вищу освіту, повинна отримувати ще й загальний рівень знань про систему, в якій живе, а не тільки вузькопрофільні знання і навички.

Щоб студенти обирали, які предмети варто вивчати, Лучик пропонує проводити кастинги: кожному викладачу дають певний час, щоб презентувати свій предмет та зацікавити студентів, а рішення - за ними. Проте деякі предмети все ж мають бути обов’язковими.

Громадська діячка Ірина Мусій зазначила, що наразі багато студентів не можуть свідомо вибрати політологію, бо вони шукають, «що легше здати». На її думку, рівень політичної свідомості людей низький, але вони часто не хочуть «виправлятися».

Натомість доцент кафедри політології СНУ Михайло Тиський вважає, що багато залежить від викладача. Якщо він зможе викладати цікаво для «непрофільних» студентів, вони будуть вивчати дисципліну.

Політик Генадій Кожевніков вважає, що без вивчення політології СНУ стане «меншовартісним» вишем, порівняно із іншими, а тому такі питання варто винести на розсуд громади.

Депутат Луцької міськради Григорій Пустовіт вважає, що політологія, це та наука, якої не вистачає українському суспільству, адже вона дає людям «державницький імунітет».

Його колега Андрій Осіпов наголосив, що потрібно зробити предмети «популярними» та доступними для людей. На його думку, студенти повинні мати загальний рівень знань із політології, права тощо, аби робити усвідомлений вибір.

Також він наголосив, що політична освіта луцьких депутатів теж «кульгає».

Викладач кафедри археології СНУ Сергій Панишко зауважив, що високий рівень політичної освіти волинян та українців загалом потрібен для протистояння ідеології «русского мира».

Громадський діяч Петро Гоцалюк нагадав, що за 23 роки в Україні так і не змогли сформувати цілісну національну ідею, а також реформувати освіту так, щоб давати студентам справді корисні й актуальні знання.

Громадська активістка Марія Карпюк додала, що політичні, правові та економічні знання потрібні кожному, аби критично оцінити дії політиків, а не підпадати під вплив «Шустера» та інших політичних ток-шоу.

Студент СНУ Тарас Висоцький відзначив, що наразі ректорат університету за студентів вирішує, що їм вивчати, а що – ні. Тому варто запитати у самих студентів, що вони бажають вивчати.

Випускник спеціальності політології Віктор Грисюк наголосив, що сучасні виші повинні існувати на конкурентних, ринкових умовах та відмовитися від державного замовлення, щоб «виживали» ті заклади, які дають найактуальніші і найякісніші знання.

Натомість викладач кафедри політології та державного управління СНУ Василь Пахолок наголосив, що не завжди студентам можна давати вибір, що вивчати, бо вони не завжди зможуть зробити усвідомлений вибір і будуть вчити те, що «легше здати».

Його підтримала викладач Юлія Ємельянова. За її спостереженням, не всі студенти розуміють, «для чого вони прийшли» на заняття із політології.

На думку доцента кафедри політології та державного управління Євгена Михальчука, спроба припинити викладання політології для всіх студентів – на руку нашому «східному сусіду» - Росії, що не зацікавлена у формування проєвропейського громадянського суспільства в Україні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 42
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
міжнародні відносини - край потрібні професії для варшавки... Вперед.
Відповісти
22 роки вивчали політологію, соціологію, а "рівень політичної свідомості людей низький", - відзначила одна з учасниць. Може для того, щоб він став високий, дійсно треба припинити вивчати.
Відповісти
дивна позиція, я б навіть сказав дебільна
Відповісти
Якщо не включати логіку, то я з тобою згідний. Але де тобі її взяти, як ти тільки чуже постійно й товкмачиш.
Відповісти
Політичною освітою населення держава не займається. А навчальні курси з політології та соціології в університеті - це кілька занять. То, навпаки, треба збільшувати, а не зменшувати.
Відповісти
Позиція саме правильна. Якщо не можете забезпечити гідний рівень викладання - впірьод на вихід з речами. це справедливо.
Відповісти
я шось не бачу щоб в статті йшлося про рівень викладання? це комент дурний якійсь - його 100% написав якійсь чувак якій ні про яку політологію поняття немає,.... розказує тут про рівень викладання нам.... Хто вчився в СНУ знає, от якра з то політологію в нас викладають профессіонали, а не хто небудь (НА ВИСОКОМУ РІВНІ)
Відповісти
Да ладно?!. "Високий рівень"... ну-ну
Відповісти
а от мені аж цікаво стало: назвіть мені прізвища тих, хто "політологію в нас викладають профессіонали, а не хто небудь (НА ВИСОКОМУ РІВНІ)"... Ну будь ласооооочка...
Відповісти
Ярош О.Б.,Тиский М.Г., Літковець Т.М., Байрак С.О.
Відповісти
Тиский М. Г. вів у мене. Класний такий дядько, дідусь вже. Чи викладав він цікаво? ні. чи навчив він нас орієнтуватися в сучасному стані політики? ні. ще питання?
Відповісти
Ярош О.Б. викладала у моїх сусідок. Це взагалі бз коментарів.

бачу, що з оцих чотирьох прізвищ троє були представниками/ініціаторами цієї "дискусії". то вони відстоюють себе чи все ж громада?
Відповісти
Найкращих професіоналів з політології шукайте у Гарварді або Оксфорді. Де вони тут візьмуться?Дивно, що взагалі хтось більш-менш нормальний викладає.
Відповісти
Дивує одне: хто зібрався в аудиторії для обговорення цього важливого питання!? А фізик Гоцалюк для чого там, він що, універсал всіх наук? А неук Кожевніков? Ганьба! Ще забули запросити політика Вітіва. Все, як у Глібова: одна нікчемна шкапа та два стареньких цапа.
Відповісти
Чого там дивного? вся тусовка - всі хто в темі
Відповісти
З політологією канешн перебор) - вона 100% потрібна
Відповісти
Для чого?
я вивчала політологію як обов"язкову дисципліну. був екзамен. в той час, як дисципліни спеціалізації іноді взагалі були без підсумкового контролю... ну то окрема тема. так от. політологія. екзамен. в мене стояла в заліковці п"ятірка. що після теоретичного матеріалу з книжки і сухих термінів я знаю? анічогісінько! чесно! я ще досі не розумію політику, я не знаю, кому вірити, а кому ні, я не можу розшифрувати ті закулісні ігри і зрозуміти, до чого це все може призвести... так от питання: для чого політологія на 100% треба?
Відповісти
Хоча б для того що б ты знав(ла) - чим відрізняється Законодавча,Виконавча,Судова влада - і не голосувала за Ляшка коли він кричить "якшо проголосуєте за мене в раду - я зміню країну"
Відповісти
1) я ще зі школи знаю, чим ці гілки влади відрізняються.
2) я за Ляшка не голосувала ніколи
3) перемикни мову на клавіатурі і вчи пунктуацію.
Відповісти
Тупими людьми легко управляти. Така мета сьогодні?
Відповісти
Політологія і соціологія - це перефарбовані предмети радянських вузів і вищих партійних шкіл - політекономії і наукового комунізму. Той же маразм, лише під іншим соусом і привязаний до нинішніх обставин. Вже навіть у 70-х роках на викладачів цих "наук" студенти дивились як на юродивих.
Відповісти
Може Вам треба про політологію та соціологію щось сучасніше почитати. У кожному університету світу ці дисципліни вивчають. А в Совєтському Союзі вони були заборонені як буржуазні та шкідливі.
Відповісти
Величезна проблема української/радянської освіти в тому, що в університетах вчать всього потрохи...
А треба готувати ВУЗЬКОНАПРАВЛЕНИХ бакалаврів/магістрів... Новий ЗУ "Про вищу освіту" дає в плані формування переліку дисциплін для підготовки студентів ВНЗ певну автономію. При тому з 1-го вересня 2015 року вступаю в дію обмеження, що в навчальному плані на 1 рік підготовки студента не може бути більше ніж 16-ть дисциплін... а не 25...30 як на деяких спеціальностях є зараз... От і випускаючі кафедри будуть коригувати свої навчальні плани для підготовки студентів... Звісно, що ж вони не будуть викидати з програм ПРОФІЛЬНІ дисципліни, які студенти мають вивчати згідно ОКХ і ОПП.... а от все, що "округ да около" піде під ніж... От і вся проблема...
Відповісти
А ти шо проффесор що так в цих годинах і нормах рубаїш?
Відповісти
А хіба вам не треба розжувати цю тему і покласти в рота? ви ж не читаєте далі заголовків статей, тому й робиться отаке...
Відповісти
Колись СПТУ розшифровувалось, як сільське профтехучилище. Тому, після "обрізання" базових гуманітарних наук в абре СНУ слово "університет" варто замінити на "училище" і все стане на свої місця. Бо поняття "Східний" там означає лише східна окраїна Луцька. Випускник цього вузу навряд чи знає докорінну різницю між поняттями "партія" і "громадська організація". І це не дивлячись на те, що хабарі за вступ там вищі ніж у Львові!
Відповісти
дорога бурса і вчать усяких данильчуків
Відповісти
Ну якщо Ви, шановний,не бачите різниці в цих двох поняттях - то це Ваша власна трагедія. СНУ дає хорошу базу знань тим, хто хоче вчитися....А на рахунок хабарів за вступ - то мені цікаво: які це курячі мізки треба мати, щоб ще завступ у СНУ платити....Хто хоче - той і сам поступить і сам вчитиметься без лишньої допомоги!
Відповісти
Скільки панове не сперечайтесь, але очевидним є лише одне – неук Коцан за підтримки неуків проректорів отримав «аргументований опір» неуків круглого засідання. В СНУ немає жодного кваліфікованого політолога, соціолога, економіста як й правників загального рівня.
Відповісти
Ти хто? Панове.... Ви так заявляєте ніби Ви проффесор Єля.
Відповісти
Дурня, дурнею! Якби люди хоч трішки цікавились політикою, не лише на рівні ТСН та інших ЗМІ, то можливо б трохи освідомлювали, що їм потрібніше! Деяким студентам, аби скоріше прийти-піти та байдуже що там!!! Закон "Про вищу освіту" переглядати треба, а не перелік дисциплін! Хай би вчились ті, хто хочуть вчитись! А на ті, кого мама з татом всунули, бо ОСВІТА Ж ТРЕБА ДИТИНІ!!! Поки не зміниться ставлення до освіти, що хоч робіть: буде потім так, що на інязі будуть лише мови вчити, а на географічному - глобус розглядати. Про який рівень освіти йде мова?!
Відповісти
Політологія потрібна, але не в такому вигляді, як її подають місцеві політологі. Завдяки саме цим "політологам" майже 90% випускників віддідення політології, що на історичному факультеті, працюють де завгодно, тільки не в сферах, що входять до політичного життя. Те саме можна сказати про "соціологів", "психологів", "філософів", "культурологів". Історію України викладають так і такіми методами, щоб назавжди відбити в громадян повагу до історії свого народу і держави. Треба сказати правду. Є процес викладання, але немає позитивного результату викладання. Викладчі працюють на процес, а не на результат. Висновок один - припинити викладання цих спеіальностей, до часу, коли до цих дисциплін сформується суспільна потреба.
Відповісти
Людина, яка здобуває вищу освіту, не повинна бути зациклена на свій спеціальності. Вона повинна бути компетентна і в загальних суспільних питаннях: в політиці, економіці, праві. Просто необхідно всі ці курси прив'язати до сучасності. Проте я в шоці в керівництва СНУ. Котимося вниз, як і вся Україна. Риба починає гнити з голови.
Відповісти
от у нас організовано зараз навчання таким чином, що прагнуть випустити "універсала", "ерудита". тому й завантажені навчальні плани були різними загальними дисциплінами. а коли йде мова про спеціаліста, про здобуття спеціальності як такої - то після завантаження навчального плану дисциплінами загальними не залишалося годин для вивчення твоєї рідної спеціальності! це взагалі якийсь нонсенс, але то так є. і хто в нас потім випускається? от подумайте... а потім вже кричіть про неправильність дій. люди намагаються покращити освіту. ще тільки почали покращувати, як всі разом кинулися як коршуни. аби з корупцією так само завзято боролись, чесне слово.
Відповісти
Коцан - просто фізкультурник. Він би ще психологію та англійську мову закрив.
Відповісти
Я теж. Але ще більше від викладацько-професорського складу, який терпить Коцана та його команду. Коцан є персоніфікацією цього складу. Він наче Путін, від імені і завдяки, той від росіян добиває Росію, а цей - "преподавателів", добиває освіту на Волині.
Відповісти
Ех, люди-люди... Вам би потріпати язиками.
Моя думка. Політологія, соціологія зараз не викладаються на тому рівні, щоб то був обов"язковий предмет. я закінчила університет 2 роки тому і, чесно зізнаюсь, ще досі багато чого не розумію в усій тій (скажу, як є) нудній теорії, яку нам подавали викладачі цих дисциплін...
Відповісти
а щодо оцього "зібрання", то дуже вже дивно, як 13 осіб (ну, на фото видно їх приблизно стільки) могли вирішити, що ВСЯ громадськість проти... а коли "громадськість" представляють самі ж викладачі, які тепер не мають годин (а Оксана Ярош "попалилась". цитую: Оксана Ярош пояснила, що викладачі дбають про збереження предметів на «міжфаці» не тому, що можуть втратити зарплату, бо в кожного із них кількість годин і так фіксована.), бо саме тому вони й організували оце показове "засідання"... Плюс, "Така ініціатива виникла, адже немає впевненості, що у сучасному житті студенти зможуть обійтися без базових знань із таких предметів.", повірте, якщо студент усвідомлений, то він знайде інформацію і матиме "базові знання". Тим більше, майже вся інформація з дисципліни не відповідає вимогам часу (як люблять зараз цю фразу! але ж то правда!). ми вчили те, що було колись давним-давно. і викладачі не інтерпретували ту теорію на сьогоднішній день. тим більше, це варто було би робити, якщо Ви, пані Оксано, прагнете покращити рівень освіченості студента. і ще. якщо Ви і правда хочете лише хорошого, перегляньте для початку сам процес викладання, а потім вже організовуйте оцю показуху.

сказати, що я на всі 100 % погоджуюсь з відміною цих дисциплін - ні, але отаке однобоке подання інформації мене обурює.
Відповісти
Масова неосвіченість щодо сфери управління просто вражає. Люди не розрізняють повноваження виконкому і міської ради, не розуміють, що голосувати за гроші - злочин, не зають прав територіальних гомад і т.д. Це і багато іншого є програмі викладання політології. Щоб підвищити рівень політичної культури необхідно продовжити викладання курсу політології на міжфаці
Відповісти
Дивно. Завжди після кольорових революцій в Україні чомусь хочуть обмежити викладання політології.Здається, новим є те, що до цього списку в окремому вузі добавили ще й економіку та право. А державна еліта надалі (це було й після Помаранчевої), як зазначили деякі дослідники не має своєї політичної філософії або не використовує терміни й ідеї вже розробленої раніше. Населення, у тому числі ті хто не мав ) вважає себе експертами ( зокрема й у політиці), саме після таких революцій.
Відповісти
так самі студенти проти, викладачі проти. На природничих спеціальностях нехай краще вивчають спеціалізовані предмети , а не водичку!
Відповісти
Давайте, щоб всі спеціальності вивчали хімію, бо вона теж треба!!!
Відповісти
Останні новини
В СНУ вирішили, що політологія, економіка та право на міжфаці непотрібні, громадськість - проти. ФОТО
23 лютий, 2015, 16:24