На Волині встановили пам'ятник Повстанській матері

На Волині встановили пам'ятник Повстанській матері
Перший в Україні пам'ятник Повстанській матері встановили на Волині.

Його спорудили на могилі Федори Онищук (Хлуд) у селі Грабове Старовижівського району, -про це інформує газета День.

Ініціатором справи став волинський письменник і журналіст, депутат Верховної Ради першого скликання Андрій Бондарчук. Він – родом із сусіднього з Грабовим села Сереховичі, про історію Федори Онищук почув років десять тому.

Так, з її родини в УПА пішло четверо дітей та чоловік, загинули усі, і де їхні могили, так і невідомо. Родина Онищуків мала у Грабовому великий добротний дім, споруджений на початку минулого століття. Коли Волинь визволили від фашистів, радянська влада забрала цей дім під контору колгоспу, а потім тут була сільська рада. Сама Федора доживала віку в хатині біля родичів. Влада не забувала історії цієї патріотичної родини. Жінка, навіть будучи пенсійного віку, не отримувала пенсії, жила, власне, з городу. Спецслужби не раз старалися зламати її дух.

Андрій Бондарчук каже, що не знає в Україні родини, де б мати благословила на смерть за волю і незалежність стількох своїх дітей. І до останньої миті свого земного життя не нарікала на долю... На її могилі стояв старенький хрест.

Бондарчук ще десять років тому звертався до влади, місцевих патріотів, аби допомогли з облаштуванням тут пам'ятника. Та, каже, зрозумів, що то марно, бо вшановувати героїв на словах значно легше. Зрештою, виготовив пам'ятник Повстанській матері за власні кошти.

У День матері на старому грабівському цвинтарі священики освятили пам'ятник Федорі Онищук. На ньому написали й імена її дітей та чоловіка, бо місце їхнього останнього притулку невідоме. З Луцька для печальної цієї церемонії приїхав хор “Посвіт”, учні військового ліцею та багато людей з різних районів Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Світла і Вічна пам"ять родині Федорчуків !!!!! Величезна подяка і низький уклін Сергієві Бондарчуку ! Оце і є та людина , яку гідно назвати патріотом України , подяка від усіх матерів держави .
Відповісти
Останні новини
На Волині встановили пам'ятник Повстанській матері
11 травень, 2015, 14:00